Ytliga blodkärl
Hand som håller en annan hand.

Ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl är vener som syns genom huden. Ytliga blodkärl kan döljas eller behandlas med laserstrålning och IPL.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ytliga blodkärl på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Stadskliniken
Behandling av pigmentfläckar
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Behandling av pigmentfläckar
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Behandling av pigmentfläckar
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Behandling av pigmentfläckar
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Behandling av pigmentfläckar
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Behandling av pigmentfläckar
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Ytliga blodkärl

Om ytliga blodkärl
  • Ytliga blodkärl är i sig ofarligt.
  • Ytliga blodkärl kan bero på underliggande sjukdom.
  • Åkomman kan av vissa upplevas som estetiskt besvärande.
  • Livsstilsfaktorer kan ligga bakom ytliga blodkärl.
  • Det finns flera sätt att behandla ytliga blodkärl.
Viktiga länkar
Om ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl är blodkärl som är så nära huden att de syns. Läs mer.

Om ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl är samma sak som synliga blodkärl. Tillståndet kan uppkomma av flera olika anledningar. Den som har hudsjukdomen rosacea kan plötsligt få ytliga blodkärl i ansiktet eller på någon annan del av kroppen. Ibland är det ett enda blodkärl som är synligt men det är också vanligt med flera tunna blodkärl som utgår från en punkt, i vad som brukar liknas vid ett spindelnät. Det kallas därför ibland för ådernät. Ytliga blodkärl på ben eller någon annan synlig del av kroppen kan upplevas som störande. Ytliga blodkärl kan också sägas vara en mildare form av åderbråck.

Hur mycket underhudsfett du har påverkar hur väl ytliga blodkärl syns. Elitidrottare kan därför ha ytliga blodkärl samtidigt som de är i fysisk toppform. Ytliga blodkärl kan ibland förväxlas med brustna blodkärl, men brustna blodkärl är oftast det som kännetecknar just blåmärken och försvinner av sig själva.

Är det farligt med ytliga blodkärl?

Ytliga blodkärl är inte farligt i sig. De kan dock vara ett tecken på att det finns en underliggande sjukdom eller en livsstilsfaktor som behöver åtgärdas. Ytliga blodkärl kan också övergå i åderbråck som är en åkomma som kan ge mer besvär.

Hur ser ytliga blodkärl ut?

Definitionen på ytliga blodkärl är att blodkärlen ligger så nära huden att de syns. Synliga blodkärl kan i sig själva vara ett symptom på:

  • rosacea eller någon annan vensjukdom
  • påfrestande livsstilsfaktorer såsom stress och stor alkoholkonsumtion
  • försämrad blodcirkulation.

Varför får man ytliga blodkärl?

Ytliga blodkärl kan uppkomma av flera olika orsaker. Ofta börjar de synas när vi blir äldre. I knä och armveck har de flesta synliga blodkärl redan när de är yngre. Livsstilen påverkar också i relativt hög grad. Stress, stillasittande, överdrivet solande och hög alkoholkonsumtion är exempel på livsstilsfaktorer som kan göra att det uppstår ytliga blodkärl.

Att vikten ökar snabbt i samband med graviditet eller av någon annan anledning är en vanlig orsak till ytliga blodkärl. Viktökningen försämrar blodcirkulationen och det kan göra att nya blodkärl bildas, närmare huden. Blåmärken och något så oskyldigt som ett snabbt väder- eller temperaturomslag kan också göra att tydliga och synliga blodkärl bildas. Det finns också en stark ärftlig faktor som gör det troligare att du drabbas om dina föräldrar har ytliga blodkärl.

Ytliga blodkärl uppstår ofta på grund av att venklaffarna inte fungera som de ska. Venklaffarna brukar liknas vid en form av ventiler som gör så att blodet inte rinner ner i benen och samlas där, trots att vi har en upprätt position. När dessa slits ut eller av någon annan anledning inte fungerar som det ska, kan blod rinna tillbaka genom klaffarna. Blodkärlens väggar kan då försvagas eller brista, varpå ytliga blodkärl bildas.

Hur får man bort ytliga blodkärl?

Har du utrustning för laserstrålning och intensivt pulserat ljus (IPL) hemma och är van vid att använda den så kan du prova det för att få bort ytliga blodkärl.

Man kan i viss mån förebygga ytliga blodkärl genom att tänka på de livsstilsfaktorer som kan göra att de uppstår. Att inte sola för mycket är ett exempel på vad du kan göra ifall du har anlag för ytliga blodkärl.

Vissa ytliga blodkärl är möjliga att täcka över om du besväras av dem. Till exempel kan du dölja ytliga blodkärl under ögonen med en täckande kräm.

Varför får man ytliga blodkärl i ansiktet?

Det är vanligt att få ytliga blodkärl i ansiktet, oftast på grund av att vi utsätter ansiktet för mycket sol.

Kan ytliga blodkärl försvinna av sig själv?

Ja, särskilt tunna blodkärl av typen ådernät i ansiktet försvinner ofta av sig själva.

Behandling av ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl kan behandlas genom att ge injektioner med ett ämne som får ytliga kärlväggar att skrumpna ihop. Då tar blodet nya vägar. Detta kallas för sklerosering och behandlingen ges på många skönhetssalonger. Behandlingen kan behöva upprepas om man inte gör något åt orsaken till att ytliga blodkärl uppstår.

Ytliga blodkärl kan också behandlas med IPL på en skönhetsklinik. Det är en ljusbehandling som syftar till att blodkärlen ska koagulera av värmen och försvinna.

Diagnos vid ytliga blodkärl

Om ytliga blodkärl är något som uppstår plötsligt är det en bra idé att kontakta vården. Då kan du få en diagnos och rätt vård, om det visa sig bero på något underliggande tillstånd. Om det skett en gradvis försämring som ser ut att övergå i åderbråck har du också anledning att kontakta vården. Du har även möjlighet att söka hjälp om du tycker att det är störande med till exempel ytliga blodkärl på näsan eller en annan plats där de syns tydligt.

Vem kan hjälpa dig vid ytliga blodkärl?

Kan ytliga blodkärl behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan skilja ytliga blodkärl från åderbråck. De kan hjälpa dig att komma fram till om och hur du bör gå vidare utifrån hur stora besvär du har.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!