Förlamning
Man som ligger på brits omgiven av sjukhuspersonal

Förlamning

En förlamning innebär att du inte kan röra dina muskler, antingen helt eller delvis. Här får du information om olika typer av förlamningar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med förlamning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Förlamning

Viktiga telefonnummer

08 – 7218820 – Strokeförbundet: Råd och stöd för dig som har fått en stroke eller är anhörig till någon med stroke.

Vad är förlamning?

Förlamning är när du inte kan röra en eller flera muskler självmant. Läs mer.

Vad är förlamning?

En förlamning är när du har helt eller delvis nedsatt rörlighet i en eller flera muskler. Paralys förlamning innebär att du är helt förlamad, och pares förlamning innebär delvis förlamning. En förlamning kan vara permanent eller tillfällig och kan uppstå av olika orsaker, som sjukdom eller skada. Det finns även något som kallas sensorisk förlamning. Då upplever man minskad eller ingen känsel, som smärta, kyla eller värme.

Symtom på förlamning

Symtomen vid förlamning varierar beroende på vilken kroppsdel som är drabbad. Det kan till exempel inkludera symtom som

  • svårt att röra på en eller flera muskler
  • svårt att tala eller le vid ansiktsförlamning
  • hängande ögonlock vid ansiktsförlamning
  • ena mungipan hänger ner – ett vanligt tecken på stroke
  • domningar i en kroppsdel.

Orsak till förlamning

Orsaken till förlamning beror på flera saker, som vilken kroppsdel som är drabbad, och om det är en skada på det centrala nervsystemet eller om det beror på en sjukdom eller skada. Förlamning delas vanligtvis in i två kategorier beroende på var skadan skett, perifer förlamning och central förlamning.

Vid en perifer ryggmärgsförlamning har den del av nerven som finns utanför ryggmärgen skadats. Perifer förlamning kan även bero på en skada eller sjukdom i direkt anslutning till ryggmärgens ursprung. Om en skada uppstår någonstans i ryggmärgen förhindras nervimpulserna att nå ut till musklerna, hjärnan och huden. Kroppen kan därför fungera som vanligt ovanför skadan, men kan bli förlamad i den del av kroppen som finns under skadan. Om skadan är i nacken medför det vanligen förlamning från nacken och nedåt, medan en skada på ländryggen påverkar benen och nedåt.

En central ryggmärgsförlamning beror på en skada i det centrala nervsystemet, det vill säga i hjärnan eller ryggmärgen. Nervproblem eller skador som är kopplade till det centrala nervsystemet kan bland annat komma från virusinfektioner eller en stroke. Ryggmärgsskador ger ofta permanent förlust av kroppsfunktioner beroende på var skadan sitter, då det bildas en ärrvävnad som förhindrar läkningen.

Orsaken till ansiktsförlamning skiljer sig också åt, beroende på om det är en perifer eller central förlamning. En perifer ansiktsförlamning kan vara en ansiktsnerv som skadats, vilket kan bero på Bells pares. Bells pares är en diagnos som ställs när andra sjukdomstillstånd uteslutits, eftersom det inte alltid är tydligt vad som orsakat ansiktsförlamningen. När ansiktsförlamningen beror på en skada i hjärnan är det en central förlamning, som vid stroke. Eftersom skadan uppstått i hjärnan påverkas ansiktets motorik, vilket kan leda till svårigheter att prata och att ena ansiktshalvan är förlamad.

Förlamningssjukdomar

Det finns flera sjukdomar och diagnoser där förlamning är ett av symtomen. Här är de vanligaste exemplen

  • sjukdomar och skador på ryggmärgen
  • stroke
  • virussjukdomar, som herpes
  • borrelia
  • ischias
  • multipel skleros
  • bells pares
  • ALS
  • hyperkalemisk periodisk paralys.

I vissa fall kan man uppleva förlamning utan att finna en medicinsk eller fysisk orsak.

Varför uppstår högersidig förlamning?

När en skada uppstår i vänster hjärnhalva, som en blodpropp, kan en högersidig förlamning uppstå. Eftersom språkcentrat finns i vänster hjärnhalva kan även afasi (språksvårigheter) uppstå vid en stroke. Detta sker eftersom vänster del av hjärnan påverkar höger del av kroppen, och höger hjärnhalva kontrollerar vänster del av kroppen.

Egenvård vid förlamning

Beroende på orsaken till förlamningen kan egenvården se olika ut. I samråd med sjukgymnast, arbetsterapeut eller fysioterapeut kan du göra en rehabiliteringsplan som du kan följa hemma. Om du har den ärftliga sjukdomen hyperkalemisk periodisk paralys kan du förebygga förlamning genom att se över din livssituation, ändra kosten och stressa mindre.

Behandling vid förlamning

Behandling vid förlamning ser olika ut beroende på orsak. Vid ansiktsförlamning kan du till exempel få kortisontabletter, ögondroppar eller antibiotika beroende på vad som orsakat förlamningen. I annat fall kan rehabilitering bli aktuellt.

Om du har hyperkalemisk periodisk paralys kan du få hjälp med hur du ska äta i samråd med en dietist för att förebygga förlamning.

Diagnos vid förlamning

Eftersom nervskador kan förvärras och bli bestående om inte rätt hjälp ges fort behöver du kontakta 112 för att få rätt diagnos om du märker av akuta symtom på förlamning. Vid icke-akuta symtom kontaktar du en vårdcentral. Efter en fysisk undersökning får du vid behov remiss till en neurolog för vidare utredning.

Vem kan hjälpa dig vid förlamning?

Publicerad:
25 januari 2023 kl 13:17
Uppdaterad:
18 augusti 2023 kl 13:11
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!