Nickelallergi
Ett öra med piercingar.

Nickelallergi

Nickelallergi är en metallallergi som ger en reaktion när du kommer i kontakt med nickel. Du kan få röda utslag som kliar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med nickelallergi på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Nickelallergi

Om nickelallergi
  • Nickelallergi är den vanligaste kontaktallergin.
  • Nickelallergi ger hudbesvär vid kontakt med materialet.
Vad är nickelallergi?

Nickelallergi är en allergi som ger symtom när du kommer i kontakt med metallen nickel. Läs mer.

Vad är nickelallergi?

Nickelallergi är en kontaktallergi som innebär att du är överkänslig mot grundämnet nickel. Nickel är en metall som förekommer i bland annat billiga smycken. När du har en allergi av den här typen reagerar du när du kommer i kontakt med ämnet som du är allergisk mot. Nickelallergi ger inga allvarliga symtom, utan kontakteksem som brukar försvinna ganska snabbt när du inte längre är i kontakt med nickel.

Hur ser nickelallergi ut?

Nickelallergi brukar framförallt ge symtom på huden där du har kommit i kontakt med nickel. Det kan yttra sig i form av:

  • rodnad
  • svullnad
  • torr hud
  • klåda
  • knottror och blåsor.

Orsak till nickelallergi

Man vet inte exakt varför vissa är överkänsliga mot nickel. Man tror att det handlar om att kroppen reagerar på ett ämne som att det är giftigt. Kliande utslag kan då vara en signal om att du ska försöka få bort det som orsakar reaktionen. Nickelallergi är delvis genetiskt betingat och risken för att du ska drabbas ökar om du har nära släktingar med nickelallergi.

Hur utvecklas nickelallergi?

Nickelallergi kan förvärras om du som barn har blivit exponerad för nickel. Det kan ske om du till exempel tidigt gjorde hål i öronen och bar örhängen med nickel. Nickelallergi kan också utvecklas om du kommer i kontakt med nickel i ditt arbete. Det är alltså inte alltid man upptäcker allergin i tidig ålder utan det är något som du kan få även som vuxen. Det är vanligare att kvinnor utvecklar nickelallergi än att män gör det.

Hur undviker man att komma i kontakt med nickel?

Egenvård vid nickelallergi handlar framförallt om att inte komma i kontakt med materialet. Många smycken och andra vardagsföremål är gjorda av legeringar. Alltså en blandning av flera material. Nickel kan då förekomma utan att det är tydligt angivet.

Om du har nickelallergi är det bäst att välja till exempel en klocka eller örhängen som inte är gjorda av en legering. Sterling silver är nickelfritt, liksom guld och mässing. När det gäller vardagsföremål är rostfritt stål ofta ett mycket bra alternativ till föremål gjorda av en okänd legering. Guldallergi är en annan metallallergi som förekommer men det är inte lika vanligt som nickelallergi.

Om du har nickelallergi och får en reaktion efter att du kommit i kontakt med nickel kan det hjälpa med kortisonsalva. Det kan du köpa receptfritt på apoteket.

Här är exempel på föremål, förutom smycken, som kan innehålla nickel:

  • mynt (inte nya svenska mynt)
  • glasögonbågar
  • verktyg
  • nycklar
  • dragkedjor
  • spännen.

Vad kan man göra vid nickelallergi?

Det går inte att bota nickelallergi. Om du har allvarliga besvär efter att ha kommit i kontakt med nickel kan en hudläkare skriva ut läkemedel på recept som är starkare.

Diagnos vid nickelallergi

Du kan titta på bilder på nickelallergi för att få en uppfattning om de hudförändringar du har kan ha orsakats av kontakt med nickel. Men allra bäst är det att göra ett allergitest. Framförallt du som har besvär som inte går över med receptfria läkemedel bör söka hjälp.

 

Vem kan hjälpa dig vid nickelallergi?

Kan nickelallergi behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan skriva recept på läkemedel som kan ha effekt vid nickelallergi men inte fastställa att du är allergisk mot nickel.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!