Naprapatbehandling
person som sitter ner får behandling av en naprapat

Naprapatbehandling

En naprapat jobbar med att undersöka, diagnostisera, rehabilitera och behandla värk och problem i rörelseapparaten.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder naprapatbehandling där det passar dig.

Boka tid för naprapatbehandling

Agilokliniken City
Naprapatbehandling
Norrmalm, Stockholm
Naprapat Doktorerna, Bromma
Naprapatbehandling
Bromma, Bromma
Joylife Stockholm
Naprapatbehandling
Kungsholmen, Stockholm
Agilokliniken City
Behandling av hälsporre
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken City
Behandling av hälsporre
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken Södermalm
Naprapatbehandling
Södermalm, Stockholm

Snabba fakta om Naprapatbehandling

Vad gör en naprapat?

En naprapat är en vårdgivare som undersöker, ställer diagnos, rehabiliterar, förebygger och behandlar smärta från muskler och leder, och rörelseproblem. Läs mer.

Vad gör en naprapat?

En naprapat jobbar med att undersöka, ställa diagnos, rehabilitera och behandla värk och problem i rörelseapparaten, det vill säga ben, ligament, leder, muskler och stödjevävnaderna som håller ihop kroppen. Exempel på behandlingsmetoder är manipulation, mobilisering, massage, triggerpunktsbehandling och rehabiliteringsövningar.

Naprapaten behandlar problemen manuellt, det vill säga med händerna, och får inte skriva ut mediciner. Däremot kan naprapaten rekommendera receptfria läkemedel som kan lindra dina besvär. Du kan läsa mer om naprapat i vår guide.

Så går en naprapatbehandling till

Första steget är att beskriva för din naprapat vilka besvär du har och varför du tror att du har dem. Därefter kommer naprapaten gå igenom din sjukdomshistoria och dina tidigare undersökningar eller behandlingar för ditt besvär.

Den andra delen är undersökning och den består av en blandning av funktionella och strukturella tester. Efter naprapaten har undersökt dig och hittat anledningen till varför du har dina besvär kan naprapaten ställa en diagnos. När det finns en diagnos så kan ni komma överens om vilken behandling som passar bäst. Behandlingen anpassas efter varje person och syftet är att lindra smärtan och återställa kroppen till den normala funktionen.

Det finns fler olika behandlingar som du kan få bland annat:

Massage

Massage är en grundläggande behandlingsform. Naprapater är utbildade inom klassisk massage och kombinerar töjning och tryck av vävnaden för att minska smärtan och spänningen och öka cirkulationen. Du kan läsa mer om massage i vår guide.

Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling innebär att naprapaten trycker på ömma punkter i en muskel. Dessa punkter kallas triggerpunkter. Denna behandling kan lindra smärta och få muskeln att slappna av.

Stretching/töjning

Naprapaten sträcker ut muskulaturen som man vill stretcha. Du kan då bli ombedd att spänna emot med musklerna innan stretchen dras ut mer. Detta gör att muskulaturen slappnar av och då ökar rörligheten och smärtan minskar.

Ledmanipulation

Det är den vanligaste behandlingen. Ledmanipulation innebär att naprapaten försiktigt för ut leden en liten bit. Därefter gör hen ett snabbt tryck. Ofta hörs ett litet knäppande ljud. Behandlingen görs med så liten kraft och så liten rörelse som möjligt och ska inte göra ont.

Mobilisering

Under en mobiliseringsbehandling för terapeuten ut leden långsamt. När det är utdragen får du i vissa fall spänna emot med musklerna innan rörelsen tas ut ännu en bit. Skillnaden från en ledmanipulation är att det inte sker något snabbt tryck. Denna behandling gör inte ont och gör att musklerna slappnar av och smärtan minskar.

Dry needling

Under denna behandlingen sticks det in nålar i musklerna eller senorna. Inget injiceras utan det är en nål som sätts in i den struktur som man vill behandla. Hos en naprapat används nålarna för att behandla muskulär smärta. Du kan läsa mer om i vår guide om dry needling.

Innan naprapatbehandling

Innan besöket hos naprapaten får du vanligtvis fylla i en hälsodeklaration.

Vid undersökningen och behandlingen kommer du endast ha på dig underkläder. Detta för att naprapaten ska kunna göra en ordentlig undersökning av dina besvär och för att kunna upptäcka eventuella blåmärken, rodnader, svullnader eller andra hudförändringar. Därför bör du ha på dig underkläder som du är bekväm i.

Efter naprapatbehandling

Efter naprapatbehandlingar upplever de allra flesta en ökad rörlighet eller smärtlindring direkt. Precis efter behandlingen är det vanligt att man känner sig lite mör i musklerna och att man känner sig snurrig efter att ha legat ner en stund. Den känslan brukar försvinna snabbt men vet du om att du brukar reagera på behandlingar bör du berätta det för naprapaten så du kan få återhämta dig i lugn och ro.

Vad kostar en naprapatbehandling?

Vissa naprapater har landstingsavtal och då betalar du den vanliga patientavgiften. Vissa sjukvårdsförsäkringar täcker också avgiften för en naprapat. Annars kan du få betala runt 700 kronor per behandling.

Fördelar med naprapatbehandling

  • Du kan bli av med dina besvär.
  • Du får en professionell bedömning av dina besvär.
  • Du får rådgivning kring dina besvär.

Nackdelar med naprapatbehandling

  • Det kan bli dyrt om din naprapat inte är kopplad till landstingsavtalet.
  • Det är viktigt att hitta en naprapat som är legitimerad för att säkerställa säker vård.

Vem kan hjälpa dig med naprapatbehandling?

Kan naprapatbehandling utföras av nätläkare?

Naprapatbehandling kan inte utföras av nätläkare.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:30
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:30
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!