Kemisk peeling
En person får en peelande ansiktsbehandling.

Kemisk peeling

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för olika former av ansiktsbehandlingar där syror med aktiva ämnen appliceras på ansiktet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder kemisk peeling där det passar dig.

Snabba fakta om Kemisk peeling

Pris

Mellan 1 000 och 3 000 kronor.

Viktiga länkar
Hur bra är kemisk peeling?

Kemisk peeling har en föryngrande effekt på huden. Tack vare syror som AHA, BHA och TCA med aktiva ämnen exfolieras det översta lagret av huden som främst består av döda hudceller, samtidigt som cellförnyelsen stimuleras och bidrar till bildandet av ny hud. Läs mer.

Hur bra är kemisk peeling?

Kemisk peeling har en föryngrande och förbättrande effekt på huden. Tack vare syror som AHA, BHA och TCA med aktiva ämnen exfolieras det översta lagret av huden som främst består av döda hudceller, samtidigt som cellförnyelsen stimuleras och bidrar till bildandet av ny hud. Skönhetskliniker erbjuder en rad olika behandlingar inom kemisk peeling där användningen av syrorna anpassas efter klientens individuella behov. Behandlingsformen är också väldigt effektiv vid akne eftersom pH-värdet sjunker, vilket skapar en miljö som är ogynnsam för bakterier. Genom kemisk behandling går det även att förbättra:

 • ärr
 • glåmig och trött hud
 • fräknar
 • solfläckar och åldersfläckar
 • rynkor och fina linjer
 • grov och fjällande hud
 • solskadad hud
 • ojämn hudpigmentering.

Olika typer av syror som används vid kemisk peeling

En hudterapeut kan använda sig av flera typer av lösningar under en kemisk behandling.

AHA-syra

När det kommer till kemisk peeling är AHA-behandling vanligast. Då ingår en eller flera så kallade AHA-syror i den kemiska peelingen, som står för Alpha Hydroxy Acid. Det är ett samlingsbegrepp för olika typer av syror där ett par av de mest effektiva är mjölksyra och glykolsyra. AHA-syror utvinns ur växter och är en lite svagare syra som exfolierar, ökar cellförnyelsen och hjälper huden att bevara fukt.

BHA-syra

BHA står för Beta Hydroxy Acid, vilket är ett annat namn för salicylsyra. BHA-syror är framförallt väldigt effektiva exfolierare på huden då de hjälper hudens översta celler att falla av och lämna plats åt nya. Dessa typer av syror är på så vis särskilt bra mot grov hud, ojämn pigmentering och fina linjer.

PHA-syra

PHA är en förkortning för Poly Hydroxy Acid, vilket är en lite mildare syra som passar för en känslig hud. PHA-syror ger en snällare exfoliering och samtidigt mycket fukt till huden.

TCA-syra

TCA-syra är stark och på så vis väldigt effektiv. Förkortningen står för Tricarboxylic Acid, eller triklorättiksyra på svenska. Den starka effekten gör att kemisk peeling med TCA främst lämpar sig för personer med grov, storporig eller åldrande hud. Efter en kemisk peeling med TCA-syra är det vanligt att huden börjar flagna innan ny och fräsch hud tittar fram.

Hur går kemisk peeling till?

Metod

Behandlingen inleds med en noggrann rengöring av huden innan syrorna appliceras på huden. Hur behandlingen går till varierar sedan beroende på vilka syror som används. Under vissa behandlingar ska syran bara verka i några få minuter, och ibland behöver syralösningen appliceras flera gånger på samma område vid samma tillfälle. Det är vanligt att få en varm och stickande känsla i huden.

Innan kemisk peeling

Innan en kemisk peeling får du besöka kliniken för en konsultation, där du och hudterapeuten tillsammans går igenom dina förväntningar. Under konsultationen får du råd om hur du bäst förbereder huden inför den kemiska peelingen. Du ska till exempel undvika brun utan sol-produkter, vaxning, exfoliering och produkter som innehåller syror eller retinol innan behandlingen. Du kan även få tips på hudvårdsprodukter som du kan använda själv hemma. Viktigt att komma ihåg är att kemisk peeling inte lämpar sig för dig som:

 • tidigare fått en kraftig reaktion på hudslipning eller peeling
 • tagit medicin mot svår akne det senaste halvåret
 • är gravid eller ammar
 • har solallergi.

Efter kemisk peeling

Efter en kemisk peeling är huden extra känslig för solen. Därför är det oerhört viktigt att du undviker direkt sol så gott det går i någon månad efter behandlingen, och att du använder hög solskyddsfaktor när du är utomhus. Hudterapeuten kommer bistå med råd om hur du bäst tar hand om huden efter en kemisk peeling.

Hur blir huden efter kemisk peeling?

Efter att du genomgått en kemisk peeling är det inte ovanligt att huden blir röd. Ju starkare syror som används desto mer rodnad kan du räkna med, och ibland även svullnad. I sällsynta fall kan missfärgningar och ytliga sår uppstå. Vid starkare TCA-behandlingar brukar huden även flagna.

Hur länge flagnar man efter kemisk peeling?

Eventuell flagning efter en kemisk peeling är i de flesta fall snabbt övergående. Oftast avtar dessa typer av följdbesvär någon vecka efter behandlingen.

Hur mycket kostar kemisk peeling?

Det går inte att säga på rak arm vad kemisk peeling har för pris, eftersom det varierar mellan olika kliniker. Vanligtvis hamnar kostnaden någonstans mellan 1 000 och 3 000 kronor.

Fördelar med kemisk peeling

 • Genom kemisk peeling kan huden få ny lyster då överflödigt fett reduceras samtidigt som porerna rengörs på djupet.
 • Kemisk peeling gör det möjligt att förbättra olika hudproblem som stora porer, akne, ärr, ojämn pigmentering och rynkor.

Nackdelar med kemisk peeling

 • Det kan svida och sticka en aning när du behandlas med kemisk peeling.
 • Du behöver undvika direkt sol i någon månad efter behandlingen.

Vem kan hjälpa dig med kemisk peeling?

Kan kemisk peeling utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra kemisk peeling.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!