Malaria
Närbild på en mygga som kan orsaka malaria.

Malaria

Malaria orsakas av parasiter som sprids i samband med myggbett. Vanliga symtom är återkommande feberperioder med frossa.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med malaria på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Malaria

Om malaria
  • Malaria smittar via en parasit som överförs av myggor.
  • Över en halv miljon människor dör av malaria varje år, framförallt i Afrika.
  • I Sverige finns idag inga myggor som bär på malaria.
Viktiga telefonnummer

Ring 1177 om du har varit i ett land där malaria förekommer och om du uppvisar symtom.

 

Vad är malaria?

Malaria är en parasitär infektionssjukdom som är ett mycket stort problem i bland annat delar av Afrika och Sydamerika. Läs mer.

Vad är malaria?

Malaria är en allvarlig sjukdom som orsakas av en encellig parasit, som sprids till människor vid bett från myggor. Det krävs en särskild underart av stickmyggan för att parasiten ska kunna utvecklas. Man har identifierat fem olika malariaparasiter. Hur allvarligt sjuk du blir beror mycket på vilken parasit det handlar om. Varianten Plasmodium falciparum är den som brukar leda till de svåraste sjukdomsfallen.

Vad händer när man får malaria?

Inkubationstiden är vanligtvis mellan en vecka och en månad. Det kan dock ta mycket lång tid innan du får besvär efter att du smittats av parasiten. Det krävs att den infekterar blodet och i extrema fall kan det ta flera år. Symtomen kommer dock snabbt efter det att sjukdomen har brutit ut.

Vilka organ drabbar malaria?

Skador på njurarna förekommer som komplikation efter insjuknande i malaria. Det finns också en särskild typ av malaria som kallas hjärnmalaria som kan ge besvär långt efter det att du har tillfrisknat från sjukdomen. Varianten Plasmodium falciparum kan påverka hjärnan och det centrala nervsystemet.

Symtom på malaria

Det finns flera olika malariaparasiter och du kan få olika malaria-symtom, beroende på vilken parasit som myggan som smittade dig bar på. Följande symtom hör till de vanligaste:

  • feber med frossa
  • huvudvärk
  • ont i musklerna
  • återkommande febertoppar
  • Illamående
  • kräkningar
  • diarré.

Du kan bli akut sjuk i malaria och hamna i chock och förlora medvetandet.

Hur ser malariabett ut?

Parasiten är mikroskopisk men det finns ett kännetecken för de myggor som sprider malaria. Det är att deras kropp inte är parallell mot underlaget utan vinklad uppåt. Rent utseendemässigt skiljer sig inte ett bett från en mygga som bär på malaria från andra myggbett.

Hur många har dött av malaria?

Varje år dör över en halv miljon människor av malaria, mer än hälften av dem som dör är barn under fem år. Att barn drabbas hårdare beror på att de inte byggt upp någon resistens. De flesta som dör lever under fattiga förhållanden och har inte tillgång till rätt vård. Att svenskar dör av malaria är mycket ovanligt. Gravida riskerar att bli extra sjuka om de får malaria.

Orsak till malaria

Malaria förs över från myggor som bär på parasiten. Sjukdomen kan också smitta från mamma till foster, även om det är ovanligt.

Hur sprider myggor malaria?

Myggor överför malaria via sin gadd, i samband med att de sticker.

Var finns malaria?

Malaria finns i många länder i Afrika, Sydamerika, Asien och Mellanamerika. I Centralafrika, söder om Sahara, är risken för att smittas av malaria allra störst. I hårt drabbade områden är malaria ett så stort problem att det bidrar till fattigdom eftersom många drabbas och inte kan arbeta samtidigt som de är i behov av sjukhusvård.

När upptäcktes malaria?

Malaria är en sjukdom som finns beskriven i mycket gamla källor och sjukdomen har varit vanlig, även i Sverige. På 1800-talet gjorde man flera viktiga upptäckter som bidragit till diagnostisering och behandling av malaria.

Malaria har inte funnits i Sverige sedan 1933

Det sista inhemska fallet av malaria i Sverige rapporterades år 1933. Sedan dess har parasiten som orsakar malaria försvunnit från det bestånd av myggor som kan bära den. De svenskar som drabbas av malaria blir alltså sjuka i samband med resor i länder där parasiten finns.

 

Egenvård vid malaria

Egenvård vid malaria handlar om att behandla symtom med receptfria läkemedel, som till exempel vätskeersättning. Det är också viktigt att du gör vad du kan för att förebygga malaria, genom att bära myggmedel när du är utsatt och sova i skydd av ett myggnät.

 

Hur botas malaria? 

Det finns flera olika typer av malariamediciner. Vilket läkemedel som sätts in beror delvis på vad det är för typ av malaria du har. Om symtomen är allvarliga kan du behöva sjukhusvård och medicinering mot till exempel diarré och hög feber.

En annan typ av förebyggande behandling som ges i samråd med läkare är profylax. Alltså läkemedel som tas inför och under ett besök i ett område där det finns malaria. Dessa läkemedel ger inte ett hundraprocentigt skydd och kan ha bieffekter. Men det gör det svårare för malariaparasiten att föröka sig, om du blivit biten av en smittad mygga.

Det saknas ännu ett effektivt vaccin mot malaria men det är något som man hoppas ska komma i framtiden.

Diagnos vid malaria

Malaria kan konstateras genom att man hittar parasiterna, eller antikroppar mot dem, i ditt blod. Har du symtom på malaria och du har vistats i ett land där sjukdomen förekommer det senaste året ska du ta kontakt med vården.

Vem kan hjälpa dig vid malaria?

Kan malaria behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte fastställa att du har malaria utan det krävs provtagning.

Publicerad:
29 januari 2023 kl 21:39
Uppdaterad:
18 augusti 2023 kl 10:11
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!