Hudanalys
En kvinna med handduk på huvudet.

Hudanalys

Hudanalys innebär att man gör en mycket genomgående undersökning av din hud och är bra för att till exempel upptäcka hudproblem.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder hudanalys där det passar dig.

Snabba fakta om Hudanalys

Viktiga länkar
Om hudanalys

Hudanalys innebär att man gör en mycket genomgående och noggrann undersökning av din hud.

  Läs mer.

Om hudanalys

Hudanalys innebär att man gör en mycket genomgående undersökning av din hud. 

En auktoriserad hudterapeut kan hjälpa dig att genom en hudanalys rekommendera dig olika behandlingar, hudvårdsprodukter samt identifiera din hudtyp. Det finns olika hudtyper och det brukar vara torr hy, blandhy, känslig hy och fet hy. Hudanalysen är också bra för att upptäcka olika hudproblem, till exempel igentäppta porer och solskador. Hudanalysen kan även visa: 

 • torrhet
 • hudens tjocklek
 • pigmenteringar
 • talgproduktion
 • struktur
 • kollagenförlust
 • ärrbildningar. 

En hudanalys genomförs på en skönhetsklinik som erbjuder behandlingen. Vissa apotek erbjuder också personlig hudanalys. 

Så går en hudanalys till

Metod

Hudanalysen börjar oftast med att du får svara på frågor om bakomliggande sjukdomar, tidigare besvär och medicinering, hudvårdsprodukter samt behandlingar. Analysen kan sedan genomföras på olika sätt, men på klinik används oftast en hudscanner som scannar både ansiktet. Bilder av huden som tas med hjälp av hudscannern som kan visa hur just din hud mår. 

Innan hudanalys

En hudanalys kräver inga särskilda förberedelser, men du kan förbereda dig genom att fundera på eventuella frågor om din hud som du vill ha svar på. 

Efter hudanalys

Efter analysen kommer hudterapeuten bistå med råd om hur du bäst tar hand om huden. I samband med detta får du också rekommendationer om behandlingar och produkter som passar just din hud. Ibland lägger man även upp en behandlingsplan om och en hudvårdsrutin. 

Hur lång tid tar en hudanalys?

En hudanalys brukar ta runt 30 minuter att utföra.

Hur mycket kostar hudanalys?

Priset för en hudanalys kan varierar mellan olika kliniker. Vanligtvis hamnar kostnaden någonstans mellan 400 och 1 200 kronor, beroende på vad som ingår i hudanalysen. I vissa ansiktsbehandlingar ingår en kostnadsfri hudanalys där man fastställer din hudtyp och vilket tillstånd huden är i just där och då.

Fördelar med hudanalys

 • En hudanalys kan ge dig information om din hud, som till exempel hudtyp, hudtillstånd och  problemområden.
 • Du kan få rekommendationer om produkter som passar just din hy.
 • Hudanalys är väldigt enkelt och snabbt att utföra.

Nackdelar med hudanalys

 • Allvarliga hudåkommor och hudsjukdomar som kräver behandling, kan missas.

Vem kan hjälpa dig med hudanalys?

Kan hudanalys utföras online?

Vissa kliniker erbjuder hudanalyser online, som oftast kan ge ett ungefärligt svar på vilken hudtyp du har utan att behöva besöka en klinik.Men det kan vara en bra idé att komplettera detta online test med en hudanalys på klinik för att få hjälp med att tolka resultatet mer ingående. En auktoriserad hudterapeut kan ge dig kvalificerade råd baserat på dina behov och önskemål.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!