Coaching
Två kvinnor samtalar med varandra

Coaching

Hälsocoaching handlar om att man blir coachad av en närings- och träningsspecialist för att optimera sin hälsa och må bra.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder coaching där det passar dig.

Snabba fakta om Coaching

Pris

Priset kan ligga mellan 300 till 2 000 kronor.

Vad gör en hälsocoach?

En hälsocoach ska ge dig insikter i dig själv, dina vanor och beteende för att hur du ska nå dina mål. Läs mer.

Vad gör en hälsocoach?

En hälsocoach är en coach som hjälper människor att göra hållbara och långsiktiga livsstilsförändringar. En hälsocoach arbetar med att underlätta en hälsosam och aktiv livsstil samt arbetar med allt från kosthållning till att motivera och förbättra din fysiska träning. En hälsocoach jobbar utifrån metoder och teorier som är grundade i forskning. 

En hälsocoach ska ge dig insikter i dig själv, dina vanor och beteende för att hur du ska nå dina mål. Hälsocoaching handlar om att man blir coachad av en närings- och träningsspecialist för att optimera sin hälsa och må så bra som möjligt.  

Så fungerar coaching

En hälsocoach hjälper och stöttar dig att ändra en livsstil eller en vana. En livsstilsförändring kan exempelvis vara:

  • att minska stress
  • sluta röka
  • gå ner i vikt
  • ändra kostvanor
  • prestera bättre på jobbet
  • öka fysisk aktivitet
  • förbättra sömnen
  • att ändra livsstil eller genomföra annan förändring i livet.

När du träffar din coach kommer han eller hon att vilja veta hur din livsstil och livssituation ser ut, hur du ägnar din tid åt det som är viktigt för dig. Du och din coach kommer tillsammans sätta hur målen ska se ut samt så kommer din coach ge dig stöttning i att nå målen och eventuellt fatta beslut som du kan stå inför. 

Dina samtal med coachen kommer bygga på ett lösningsinriktat arbetssätt som kan hjälpa dig att bli medveten om och utveckla dina egna talanger, möjligheter och potential. Du kommer inte få färdiga råd eller svar utan ni ska tillsammans hitta svaren.

Coachningen ska ses som ett redskap som kan ge dig den hjälpen som du behöver för att hitta det som du vet att du behöver för att må bra. Vilka av alla coachens metoder som kommer användas beror helt på vad det är som du behöver hjälp med. Det kan handla om kost och träningsschema eller hjälp med att sluta röka.

Innan coaching

Innan du går till en hälsocoach är det bra att fundera själv på hur din livssituation och livsstil ser ut. Fundera också på hur du skulle vilja att dina situation såg ut. Även om du och din coach ska hitta dina förbättringsområden och mål tillsammans så kan det vara bra att ha funderat lite på det själv innan. Utöver det är det inget som du behöver förbereda innan, om inget framgår från din coach när du har anmält dig.

Efter coaching

Efter en tid med en hälsocoach så har du kanske nått dina mål eller i alla fall har fått rätt verktyg för att kunna nå dina mål. Du kommer förhoppningsvis må bättre och ha lärt dig om hur du fungerar och hur du ska kunna jobba med dig själv. 

Vad kostar det att gå till en hälsocoach?

Priset hos en coach varierar väldigt mycket beroende på vem du väljer. Eftersom många coacher är egenföretagare så sätter de sina egna priser. Väljer du en välkänd hälsocoach kommer det vara dyrare än en mindre välkänd coach. 

Vissa har priser för varje timme medan andra har en månadskostnad. Priset kan ligga mellan 300 till 2 000 kronor. 

Vad är fördelarna med coaching?

  • Du får hjälp med att analysera din livsstil och att sätta upp mål
  • Du får verktyg och stöttning på hur du ska kunna nå dina mål.
  • Troligtvis kommer du må bättre.

Vad är nackdelarna med coaching?

  • Det kan vara kostsamt att ha en coach.
  • Du kan få en coach som du inte klickar med som inte ser saker på samma sätt som du själv gör.

Vem kan hjälpa dig med coaching?

Kan man få hjälp med coaching via nätet?

Idag finns det många onliecoacher att ta hjälp av. Oftast kan de hjälpa dig på samma sätt som en fysiskt coach. 

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 10:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!