Stress är kroppens naturliga reaktion på press eller utmaningar. Under korta perioder kan stress ge extra energi och fokus när du behöver prestera något viktigt. Men långvarig eller ofta återkommande stress utan tillräcklig återhämtning kan göra att du mår dåligt och leda till allvarliga hälsoproblem.
I den här artikeln får du veta vad stress innebär, vanliga orsaker och symptom, samt hur stress kan behandlas och hanteras.
Stress är en fysisk och psykisk reaktion som sätts igång när vi upplever krav eller hotfulla situationer. Det är en del av kroppens naturliga försvarssystem och aktiverar det så kallade “kamp-eller-flykt”-systemet.
När du blir stressad skickar hjärnan signaler till kroppen som gör att binjurarna frigör stresshormoner som adrenalin och kortisol. Dessa hormoner gör att:
Denna akuta stressreaktion gör att vi kan reagera snabbt på en utmaning eller fara. När situationen är över återgår kroppen normalt till balans – pulsen går ner, andningen lugnar sig och hormonnivåerna sjunker.
Problemet uppstår om stressen pågår för länge eller för ofta. Kroppen är inte byggd för att stå på högvarv jämt. Utan tillräcklig vila och återhämtning kan den ständiga stressaktiveringen bli skadlig.
Stress kan ha många olika orsaker, och ofta samverkar flera faktorer. Generellt upplever vi stress när vi upplever att kraven är högre än vår förmåga eller att situationen kräver mer än de resurser vi har.
Stress påverkar många delar av kroppen och psyket, så symptomen kan vara mycket varierande från person till person.
Du bör söka hjälp när stressen börjar påverka ditt liv negativt och egen återhämtning inte räcker. Några riktmärken är:
Behandlingen av stress beror på hur allvarliga besvären är och vilka faktorer som bidrar till stressen. Ofta behövs en kombination av olika åtgärder:
Se till att du får regelbundna pauser under dagen och planera in tid för återhämtning. Avsätt kvällar och helger för avkoppling och aktiviteter som ger energi.
Djupandning, meditation och mindfulness kan hjälpa kroppen att varva ner och minska stress. Även enkla tekniker som muskelavslappning eller lugn musik kan ha en positiv effekt.
Fysisk aktivitet hjälper kroppen att hantera stresshormoner och ökar välbefinnandet. En daglig promenad eller lättare träning kan räcka för att minska spänningar och förbättra sömnen.
Försök att ha regelbundna sovtider och skapa en lugnande rutin innan läggdags. Undvik skärmar och koffein sent på kvällen för att förbättra sömnkvaliteten.
Struktur i vardagen kan minska stress – planera dina uppgifter och prioritera det viktigaste. Lär dig att säga nej till sådant som känns överväldigande och delegera när det är möjligt.
Att prata med vänner eller familj kan ge stöd och minska känslan av stress. Regelbundet socialt umgänge eller bara ett samtal kan hjälpa dig att släppa på inre spänningar.
En balanserad kost, tillräckligt med vatten och dagsljus bidrar till bättre stresshantering. Minska koffein, alkohol och skärmtid för att ge hjärnan bättre förutsättningar att återhämta sig.
Här är fler artiklar på Vården.se som kan vara intressanta om du vill lära dig mer om relaterade ämnen:
Fråga: Är stress alltid dåligt?
Svar: Nej, kortvarig stress kan vara bra eftersom den hjälper dig att fokusera och prestera bättre. Det är långvarig stress utan återhämtning som kan bli skadlig för kroppen och psyket.
Fråga: Kan stress orsaka fysiska sjukdomar?
Svar: Ja, långvarig stress kan bidra till hälsoproblem som högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, magbesvär och nedsatt immunförsvar.
Fråga: Hur vet jag om jag är för stressad?
Svar: Om du upplever symtom som konstant trötthet, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, oro eller fysiska besvär som huvudvärk och magproblem under en längre tid kan det vara tecken på skadlig stress.
Fråga: Kan stress leda till depression?
Svar: Ja, långvarig stress kan tömma hjärnans energi och leda till nedstämdhet och i vissa fall depression.
Fråga: Vad kan jag göra själv för att minska stress?
Svar: Du kan hantera stress genom att prioritera vila och återhämtning, öva på avslappning, motionera regelbundet, ha sunda sömnvanor och planera din tid så att du minskar onödig press.
Fråga: Kan man bli sjukskriven på grund av stress?
Svar: Ja, vid allvarlig stress och utmattningssyndrom kan läkare sjukskriva dig så att du får tid att återhämta dig.
Fråga: Vart vänder jag mig om jag behöver hjälp?
Svar: Kontakta din vårdcentral, företagshälsovården eller en psykolog. Vid akuta problem kan du ringa 1177 för rådgivning.
Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med stress på några av våra populära platser.