Parterapi

Boka tid hos Tanja Vebster Psykoterapi Kristianstad för Parterapi.

1700kr
75 minuter

Parterapi är en effektiv behandlingsmetod som syftar till att förbättra relationer mellan par. Fokus ligger därmed inte på enskilda individers problem. Målet är att hjälpa par att bättre förstå och kommunicera med varandra, minska konflikter, öka närhet och bygga en mer stabil och trygg relation. Det finns flera olika terapiformer inom parterapi men de vanligaste bygger på:

Emotionellt fokuserad parterpai

EFT, emotionellt fokuserad parterapi som utgår från att alla människor har ett behov av att bli förstådda och få en trygghet i sin relation till sin partner. Problem i relationen ses om uttryck för otrygghet och känslomässig distans snarare än brister hos individen. Målet är att förstå sina mönster av konflikt eller undvikande och skapa kontakt. Det kan exempelvis nås genom att man säger jag känner mig ensam i stället för att du lyssnar aldrig.

IBCT/KBT

IBCT/KBT för par bygger på beteendeterapi och inlärningsteori där relationsproblem ses om inlärda beteendemönster som förstärks över tid. Fokus ligger på att identifiera trigger-respons-konsekvens kedjor i kommunikationen. Par får öva på beteendeförändringar som exempelvis att på ett bättre sätt ge kritik eller visa uppskattning. Man arbetar även med acceptans av skillnader som inte går att förändra.

Psykodynamisk/analytisk parterapi

Psykodynamisk/analytisk parterapi utforskar hur omedvetna känslor och tidigare erfarenheter, särskilt från barndomen påverkar relationen. Fokus ligger på överföringen, det vill säga vi tenderar att projicera gamla känslor på vår partner.

Gemensamma delar för alla typer av parterapier är att vi arbetar med relationskartläggning, hur parrelationen ser ut, hur par ska kunna kommunicera och lära sig aktivt lyssnande. Vi tränar på att kunna uttrycka önskemål i stället för krav, känsloarbete där underliggande känslor identifieras och man kan visa sig sårbar inför den andra. Vi tränar vidare på konflikthantering och att kunna se mönster i gräl, acceptans och beslut. Ibland kan parterapi handla om man ska fortsätta tillsammans eller kunna separera på ett värdigt och respektfullt sätt.

Parterapi är inte lämplig vid pågående våld (då bör individuell hjälp prioriteras), vid allvarlig psykisk ohälsa och aktivt beroende utan behandling, om en part inte vill gå i terapi alls.

Välkommen att kontakta Tanja Vebster för mer information!

Letar du efter något annat? Se vilka fler tjänster som Tanja Vebster Psykoterapi Kristianstad erbjuder.

Tanja Vebster Psykoterapi Kristianstad
Välkommen till Tanja Vebster Psykoterapi! Psykoterapi för individer och par, krisstöd, existentiella samtal, utbildningar, företagsutveckling och handledning. Tack för att du tittar in. Låt mig berätta om mig och mina arbetsmetoder. Jag är leg psykoterapeut som tror på förändring och att alla människor som söker hjälp är värda att må bra. Att gå i terapi, lära känna sig själv och förändra sina inlärda strategier som en gång varit funktionella men nu inte längre fungerar är en investering som både du som patient och samhället i stort tjänar mycket på. Känslor är smarta vägvisare som (om de används klokt) visar oss vad vi behöver för att vi i vår tur ska kunna se till att få våra behov tillgodosedda. Känslor ska kännas och livet ska levas. Att du nu har tagit första steget att söka psykoterapi är modigt och en gåva från dig till dig själv.  Min syn på psykoterapi och psykisk ohälsa När jag får frågan varför jag har valt att arbeta med människor och psykisk ohälsa brukar jag svara att vi människor inte kan påverka dåtid men att vi kan påverka vår syn på vad som har hänt oss och vilken makt dessa faktorer ska spela i våra liv i nutid. Vi är skyldiga oss själva att ta hand om oss och må väl. Att följa människor till ett tillfrisknande och att hitta mening och hopp är något som driver mig att arbeta med psykisk ohälsa som arbetsfält. Mina utbildningar Kunskap är inte tungt att bära sägs det och för mig har det alltid varit viktigt att vidareutbilda mig och söka kunskap i mitt arbete. Efter grundläggande högskoleutbildning (filosofie kandidatexamen i socialt arbete) på Linneuniversitetet och Socionomprogrammet (3,5 år) har jag vidareutbildat mig genom Sverigehälsan i Malmö och läst 2-årig grundutbildning i psykoterapi med psykodynamisk inriktning. Därefter har jag läst Mindfulness stressreduktion för professionella en termin och även utbildat mig till Handledare i psykosocialt arbete under 1,5 år på Sverigehälsan. Idag är jag medlem i Svensk handledarförening. Dessa utbildningar och kliniskt arbete med patienter har gett mig behörighet att söka psykoterapeutprogrammet för att slutligen bli legitimerad psykoterapeut med integrativ profil efter en genomförd 3 årig utbildning på Högskolan Sapu-Skandinaviens akademi för psykoterapiutveckling i Stockholm. Att du går i behandling hos leg psykoterapeut innebär att du går hos specialist för behandling av psykisk ohälsa vilket enligt forskning visat sig ha samma effekt som den medicinska behandlingen i vissa avseenden. Leg psykoterapeut är en skyddad yrkestitel som inte får användas av obehöriga utan utbildning. I HOSP registret hos Socialstyrelsen kan du söka vem som är behörig och legitimerad. Min kliniska erfarenhet Jag har arbetat med barn, unga vuxna, föräldrar, familjehem, personal, arbetsgrupper och ledningsstrukturer genom implementering av arbetsmetoder och utbildningar. Arbetet som handläggare med myndighetsutövning på socialtjänsten, behandlare, handledare, utbildare och även arbetsledare och chef inom den offentliga och privata verksamheten har gett mig en djupare förståelse för hur människor formar sina liv utifrån sina förutsättningar och sitt mående. Jag har alltid intresserat mig för människan och vad som gör oss just till människor. Mitt främsta arbetsverktyg är min närvaro och samtal. Jag beskrivs av andra professionella som empatisk, engagerad, kunnig, modig och närvarande i mitt arbete. Som person beskrivs jag som humoristisk, nyfiken och en person med många bollar i luften. Mina metoder Psykoterapi och psykologi som kunskapsfält är fortfarande en ung lära och vi lär oss mer och mer om människan och vilka metoder som är verkningsbara i arbetet med psykisk ohälsa. Personligen tror jag att olika människor behöver olika metoder på sin väg till tillfrisknande. Ibland behöver människor fler olika metoder samtidigt vilket gör att metoden i sig blir ointressant och forskningen har börjat intressera sig mer och mer för vad som gör psykoterapi verksam utöver specifikt innehåll i själva metoden. Jag är legitimerad psykoterapeut och är skolad i det integrativa synsättet vilket betyder att jag behärskar både KBT och PDT, Psykodynamisk psykoterapi. När det gäller PDT arbetar jag med AFT, affektfokuserad psykoterapi.  Hur ska du som patient kunna välja vad som passar just dig utifrån din unika livssituation och det du söker psykoterapi för? Hur ska man veta vilken metod som behandlar dina besvär på bästa sätt? Flertal forskare säger att både KBT och PDT är effektiva metoder men att vi behöver forska mer om psykisk ohälsa och vad utöver metodspecifikt innehåll som kan bidra till positiva utfall i psykoterapi. Tillsammans gör du och jag en plan för vilka interventioner som är bäst för just dig och vad du känner dig trygg med att arbeta med just nu i psykoterapi. Du som patient ska känna dig trygg med att jag har den teoretiska och den kliniska kunskapen om vad som är bäst för dig. Särskilt viktiga komponenter i psykoterapi är utöver metoden även empati och allians. Mitt mål är att du och jag ska ha en terapeut-patient relation där du ska kunna uppnå dina mål inom ramen för psykoterapi. Välkommen att boka tid hos Tanja Vebster Psykoterapi!

Vi jobbar här

Tanja Vebster
Tanja Vebster

Legitimerad psykoterapeut fil kand socialt arbete handledare i psykosocialt arbete FFT familjeterapeut MBSR-mindfulness stressreduktion för profesionella ICF certifierad

Måndag
Du bokar enklast tid genom att skicka sms eller ring till 070-667 59 94 eller maila till tanja@familjehem-bemanning.se så tar vi kontakt med dig
Måndag
Våra öppettider är 8-17 samt vissa helger och kvällar enligt överenskommelse med dig.

Måndag
Vardagar 8-17, vid ej svar skicka sms till 070-667 59 94 alternativt maila till tanja@familjehem-bemanning.se