Tuberkulos
En kvinna sitter och håller händerna för ansiktet.

Tuberkulos

Tuberkulos är en sjukdom som främst påverkar lungorna men också andra kroppsdelar. Symtomen vid tuberkulos varierar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med tuberkulos på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Om tuberkulos

Tuberkulos är en sjukdom som påverkar främst lungorna men också andra kroppsdelar. Läs mer.

Om tuberkulos

Tuberkulos är en sjukdom som främst påverkar lungorna men också andra kroppsdelar. Det finns idag väldigt effektiva läkemedel mot tuberkulos och de allra flest blir friska med hjälp av behandlingen.

Tuberkulos orsakas av en bakterie. I Sverige är tuberkulos ovanlig men i stora delar av världen är det är vanlig infektionssjukdom.

Symtom på tuberkulos

Symtomen vid tuberkulos varierar beroende på var i kroppen du har det. Det är vanligt att du får hosta och slem som varar i längre än tre veckor.

Du kan även få symtom såsom:

  • smärta i bröstkorgen
  • feber och svettas på natten
  • känsla av att vara svag och trött
  • ofrivillig viktnedgång.

Vid tuberkulos i lymfkörtlarna kan du känna dig svullen vid exempelvis halsen eller vid käken. Vid tuberkulos i lungsäcken gör det ont att andas och du känner dig trött, febrig och kan bli andfådd.

När ska jag söka vård?

Om du har eller misstänker att du har tuberkulos ska du kontakta vårdcentralen.

Orsak till tuberkulos

Tuberkulos sprids via tuberkulosbakterien som smittar från person till person genom luften. Om du har lungtuberkulos och har bakterien i dina upphostningar så är du väldigt smittsam och kan därigenom sprida sjukdomen. Det är bara lungtuberkulos som är smittsamt.

Tuberkulos smittar genom luften när en person med smittsam tuberkulos spottar, hostar eller nyser. Tuberkulos i andra organ än lungorna smittas inte.

Egenvård vid tuberkulos

Det du kan göra för att förebygga tuberkulos är att vaccinera dig. Vaccinet har dock en begränsad effekt. Vanligtvis är det bara barn som får vaccinet då den inte är tillräckligt effektiv på vuxna.

Behandling vid tuberkulos

Du behöver vanligtvis bli inlagd på sjukhus i ett par veckor i början av behandlingen. Det behövs om du är väldigt sjuk, trött och svag. Därefter kan behandlingen skötas hemma med regelbundna besök på en mottagning.

Tuberkelbakterierna påverkas långsamt av läkemedel. Detta gör att behandlingen kan vara under flera månader. För att undvika att bakterierna utvecklar motståndskraft mot läkemedlen måste du ta flera olika läkemedel samtidigt. Behandlingen ser likadan ut oavsett vilken typ av tuberkulos du har. Undantaget är tuberkulos i hjärnhinnorna som måste behandlas med högre doser under en längre tid.

Vanligtvis tar du fyra läkemedel samtidigt under de första två månaderna. Efter de första månaderna tar du oftast bara två läkemedel och en vitamintablett.

Risken att få tuberkulos igen är väldigt liten om du följer din behandling ordentligt.

Diagnos vid tuberkulos

För att säkerställa en diagnos behöver du bli undersökt av en läkare. Du kommer få lämna upphostningsprov med slem från lungorna. Du kan få lämna blodprov eller urinprov.

Proven undersökts för att se om de innehåller tuberkulosbakterier. Inom några dygn kan man se om bakterierna är känsliga eller motståndskraftiga mot det vanligaste läkemedlen.

Du kan också få göra undersökningar såsom:

Lungröntgen – röntgen av lungorna som visar om det finns typiska förändringar som tyder på tuberkulos.

Bronkoskopi – läkaren kan se luftrörens insida och ta prover direkt från lungorna.

Bakterieprov på magsaft – en ventrikelsköljning innebär att lite vätska från din mage undersöks. Läkaren suger upp vätskan med en tunn slang som förs ner i magen genom din mun.

Blodprov – blodprov kan visa om ditt immunförsvar har reagerat mot tuberkulosbakterier.

Tuberkulintest – i vissa fall kombineras blodprovet med ett tuberkulintest. Då får du en liten mängd tuberkulin injicerat i huden. Detta kan då visa om du är smittad eller inte.

Vem kan hjälpa dig vid tuberkulos?

  • Vårdcentral
  • Akutmottagning

Kan en nätläkare hjälpa dig med tuberkulos?

En nätläkare kan endast ge dig rådgivning och kan inte ge dig en diagnos eller behandling.

Publicerad:
27 januari 2023 kl 21:15
Uppdaterad:
16 mars 2023 kl 09:47
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!