PRP-behandling
Spruta för PRP-behandling

PRP-behandling

PRP är en medicinsk behandling där en persons eget blod tas och centrifugeras för att isolera en koncentrerad mängd av blod. Denna koncentrerade plasmados används sedan för att främja läkning och regenerering av vävnad i kroppen.

Snabba fakta om PRP-behandling

Pris

Från 1 500 kronor och uppåt.

Vad är PRP-behandling?

PRP-behandling motverkar håravfall och kan även föryngra huden eller ha en medicinsk verkan vid till exempel artros. Läs mer.

Vad är PRP-behandling?

PRP är en förkortning för Platelet Rich Plasma. Vid en PRP-behandling får du lämna blod som sedan centrifugeras så att ämnen som kan vitalisera huden koncentreras. Plasman kan injiceras i kroppens vävnad där den kan påskynda återhämtning och läkning av ligament, muskler, leder och senor som är skadade. En PRP-behandling är ofta ett estetiskt ingrepp men metoden kan även ha positiv effekt vid artros och idrottsskador. PRP-behandling vid artros är dock en ny metod och hur effektivt det är har inte belagts vetenskapligt.

PRP-behandling för hår är ett sätt att förebygga håravfall och används också för att förbättra effekten av en hårtransplantation. Det kan ofta krävas mer än en behandling. PRP-behandling för ansikte kan behandla oönskade effekter av skador och åldrande utan att det krävs ett kirurgiskt ingrepp. Även andra delar av kroppen kan behandlas. I vardagligt tal kallas PRP-behandling ibland för vampyrmetoden, eftersom man använder blod.

Så går en PRP-behandling till

Metod

Tekniken att påskynda läkning i huden och stimulera exempelvis hårväxt och ansikte genom att injicera plasma är beprövad och har funnits länge. En PRP-behandling går till så här:

  1. Du lämnar en mindre mängd blod.
  2. Plasma och blodplättar avskiljs genom centrifugering.
  3. Plasman injiceras i behandlingsområdet med hjälp av en spruta.

Hur mycket blod som behövs beror på hur stort område som ska behandlas. Omkring 25 ml är vanligt vid en PRP-behandling av hårbotten.

Innan PRP-behandlingen

Det är viktigt att du har en realistisk uppfattning av resultatet av en behandling innan du bestämmer dig för att genomföra en. Titta på bilder som visar PRP-behandling före och efter så kan du göra dig en bild av vad du kommer att kunna få för effekt. Du bör också ha möjlighet att få en första gratis konsultation inför en PRP-behandling.

Rökning och alkohol kan försämra resultatet av en PRP-behandling. Det kan också vara svårare att ta den mängd blod som behövs om du är uttorkad.

Efter PRP-behandlingen

Efter ett par veckor kan du genomföra en ny PRP-behandling om det behövs. Det är också då du börjar kunna se resultatet av behandlingen. Efter behandlingen kan det uppstå en viss rodnad men det brukar gå tillbaka inom ett par timmar. Vid behandling av hår är klåda ett tecken på att behandlingen haft effekt och att hårsäckarna stimulerats. Du kan genomföra en PRP-behandling och sedan låta din dag fortsätta som vanligt. Du behöver inte stanna hemma från jobbet och kan tvätta ditt hår eller huden redan efter en timme.

Dagen efter PRP-behandling av ansikte är det viktigt att undvika att massera det behandlade området, bastubad, intensiv fysisk aktivitet och intag av alkohol.

Har PRP-behandling biverkningar?

Man brukar säga att PRP-behandlingar är fria från biverkningar. Det beror delvis på att det är din egen plasma som används. Det finns ingenting ditt immunförsvar kan reagera på som när något främmande injiceras.

Hur ont gör PRP?

Hur det känns att göra en PRP-behandling beror lite på var du gör den. Det kan påverka hur tunna nålar som används när plasman injiceras. Ju tunnare de är desto mindre kommer du att känna. Det finns möjlighet att få bedövning inför ingreppet men många tycker att det handlar om ett så litet obehag att det inte behövs.

Hur länge håller en PRP-behandling för hår?

Resultatet av en PRP-behandling är inte permanent. Hur snart du behöver göra en ny behandling beror på hur snabbt du tappar hår. Räkna med att du kan behöva göra PRP-behandlingar flera gånger om året för att bibehålla effekten.

Hur länge håller en PRP-behandling för ansikte?

En PRP-behandling för ansiktet är föryngrande men huden fortsätter att åldras efter ingreppet. För många är det lagom att göra en ny ansiktsbehandling efter 18 månader.

Hur länge håller en PRP-behandling för artros?

Behandlingsresultaten varierar, men de flesta studier visar att resultaten av PRP-behandling för artros varar i cirka 12 månader, längre uppföljning har ännu inte gjorts då behandlingsformen är relativt ny. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen kan resultatet upprätthållas.

Vad kostar en PRP-behandling?

En PRP-behandling av hår kostar från 1 500 kronor och uppåt. Behandlingar av ansiktet ligger i ungefär samma prisspann. Kostnaden beror framförallt på om du vill behandla hela ansiktet eller hårbotten eller om det räcker med ett mindre område. I samband med hårtransplantationer ingår ofta en eller flera PRP-behandlingar. Många kliniker erbjuder ett rabatterat pris om du göra flera behandlingar. Även PRP-behandling av artros kan kosta ett par tusenlappar.

Fördelar med PRP-behandling

  • Ett skonsamt alternativ till kirurgi.
  • Behandlingen går fort och är relativt smärtfri.
  • De flesta uppnår bra resultat.

Nackdelar med PRP-behandling

  • Resultatet är inte permanent.
  • Att göra upprepade PRP-behandlingar kan kosta mycket.

Vem kan hjälpa dig med PRP-behandling?

Skönhetsklinik

Hudläkare/dermatolog

Ortoped

Kan PRP-behandling utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra en PRP-behandling.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!