Oönskad hårväxt
En kvinnan som vaxar benet.

Oönskad hårväxt

Oönskad hårväxt betyder att hår växer på platser där man inte vill ha det. Läs allt om orsak och behandling här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med oönskad hårväxt på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Oönskad hårväxt

Om oönskad hårväxt
  • Oönskad hårväxt är ett vanligt besvär som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. 
  • För den som lider av en oönskad hårväxt finns det idag olika behandlingsalternativ att välja mellan.
Om oönskad hårväxt

Oönskad hårväxt betyder att hår växer på platser där man inte vill ha det, som kan kräva att man rakar, vaxar eller använder laser för att ta bort det.

  Läs mer.

Om oönskad hårväxt

Oönskad hårväxt är en term som används för att beskriva när hår växer på platser på kroppen där man vanligtvis inte önskar det – det kan till exempel vara på ansiktet, bröstet, armarna, benen, ryggen eller intima områden. Oönskad hårväxt är ett problem för många kvinnor och män. Vad som uppfattas som oönskad hårväxt kan variera från person till person samt variera beroende på eventuella personliga preferenser och kulturella normer. 

Men för många påverkar det självkänslan och måendet. Av denna anledning är det idag vanligt med olika hårborttagningsmetoder, såsom:

Alla ovanstående tekniker används för att hantera och ta bort oönskad hårväxt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det inte finns något “rätt” eller “fel” när det gäller hårväxt, och att varje individ har rätt att bestämma vad som är bäst för sin kropp.

Symtom på oönskad hårväxt

Oönskad hårväxt kan uppstå på olika platser på kroppen. I vissa fall kan oönskad hårväxt bero på ett tillstånd som kallas hirsutism. Hirsutism betyder lurvig på latin och används för att beskriva det tillstånd när kvinnor får karaktäristiskt manlig behåring i ansiktet eller på kroppen. Vid hirsutism är det vanligt med oönskad hårväxt på

  • överläppen (eller andra delar av ansiktet) 
  • halsen
  • tårna
  • intimområden
  • bröstet
  • magen
  • ryggen
  • rumpan.

Men oönskad hårväxt behöver inte vara kopplat till hirsutism. Oönskad hårväxt kan vara när hår växer på platser där det normalt sett bara finns ett tunt eller inget hår alls. Det kan vara på områden såsom överläppen, kinderna, hakan eller på kroppen. 

Vad beror oönskad hårväxt på?

Oönskad hårväxt kan bero på en mängd olika saker. En möjlig orsak till oönskad hårväxt hos kvinnor är hirsutism som är en specifik form av oönskad hårväxt. Hirsutism innebär att kvinnor får hår på kroppen där män normalt har det. Tillståndet beräknas finnas hos minst fem procent av den kvinnliga befolkningen. Några andra tänkbara orsaker till oönskad hårväxt är:

  • Vissa mediciner – kan bidra till oönskad hårväxt. Till exempel kan vissa hormoner som används vid hormonbehandlingar ge upphov till ökad hårväxt. Detta är vanligt i mediciner som används i övergångsbehandlingar för transpersoner. 
  • Ärftlighet – kan också spela en roll. Om till exempel hirsutism finns i släkten kan det ha en viss betydelse.
  • Övervikt och fetma – stimulerar hårväxt och kan i vissa fall medföra ökad behåring. 

Vad kan man göra själv åt oönskad hårväxt?

Oönskad hårväxt kan vara besvärligt, men det finns flera saker man kan göra själv för att hantera det. Nedan kan du läsa mer om icke-permanent hårborttagning med rakning, vaxning, hårborttagningskrämer eller epilering. 

Rakning med rakhyvel eller rakapparat

En vanlig metod för att ta bort oönskat hår på kroppen är att raka det med en rakhyvel eller  rakapparat. Det är enkel och snabb metod, men är oftast en tillfällig lösning då håret växer ut igen inom några dagar.

Hårborttagning med vax – hemmavaxning

Om du vill ha en något mer långvarig lösning kan du prova vaxning, en metod där håret avlägsnas från roten. Många väljer att vaxa benen, ansiktet och bikinilinjen hemma för att spara både tid och pengar. Det finns idag många produkter som är avsedda för hemmabruk. Men tänk på att det kan vara lite svårt i början. Det kan därför vara en bra idé att göra en första vaxning på en salong, så att du vet hur det går till. 

Hårborttagningskrämer

Det finns även hårborttagningskrämer som kan användas för att ta bort hår på exempelvis benen eller under armarna. Hårborttagningskrämer bryter ner håret kemiskt och går att köpa både på apotek och online

Epilator

En epilator är en effektivt hårborttagningsmetod som tar bort håret ända från roten med hjälp av små plattor som fungerar som pincetter. En epilator kan köpas online och användas hemma. 

Hur tar man bort oönskad hårväxt?

Många skönhetskliniker och salonger erbjuder ett brett utbud av olika behandlingar för hårborttagning. Här kan du läsa lite kort om metoderna.

Laserbehandling

Laserbehandling används för att permanent ta bort oönskad hårväxt. Behandlingen går ut på att en laserstråle riktas mot de enskilda hårsäckarna, vilket förstör hårsäckens förmåga att producera hår. En behandling med laser tar oftast flera sessioner. Mer information om laserbehandling.

IPL-behandling

IPL, står för intensivt pulserat ljus och är en effektiv behandling för hårborttagning. Intensivt pulserat ljus eller andra ljuskällor används. Likt laserbehandling riktas starkt ljus mot hårsäckarna, vilket förhindrar håret från att växa tillbaka. Läs mer om IPL-behandling.

Diatermi

Diatermi är en metod för permanent hårborttagning där man med hjälp av en tunn nål går in i hårsäcken och sedan slås en högfrekvent växelström på till nålens spets – så att den ”släcker” hårsäcken, vilket skadar hårsäcken. Metoden används främst  på mindre områden där hårväxten inte är så tät, exempelvis i ansikte och på överläppen. 

Här har vi sammanställt information om hur hårborttagning går till .

Vem kan hjälpa dig vid oönskad hårväxt?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!