Läpplyft
Närbild på kvinna som gjort läpplyft.

Läpplyft

Att lyfta läpparna är ett sätt att se yngre ut, genom att förkorta avståndet mellan den övre läppen och näsan. Det är ett relativt enkelt ingrepp som görs hos en plastikkirurg.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder läpplyft där det passar dig.

Snabba fakta om Läpplyft

Pris

Mellan 25 000 och 30 000 kronor.

Viktiga länkar
Vad är ett läpplyft?

Läpplyft är ett ingrepp där avståndet mellan näsan och läpparna förkortas. Läs mer.

Vad är ett läpplyft?

Med åldern blir överläppen längre och tunnare. För vissa kan avståndet mellan läppen och näsan upplevas som långt. Ett läpplyft är ett estetiskt ingrepp där avståndet mellan näsan och läpparna förkortas, vilket lyfter den övre läppen. Detta kan göra att dina tänder syns mer. Det går att lyfta läppen enbart med fillers, men vanligtvis pratar man om ett mindre kirurgiskt ingrepp vid läpplyft.

Hur får man större läppar utan fillers?

Ett läpplyft gör inte att läpparna blir större, men lyftet kan göra att de kan upplevas större. Därmed behöver du inte använda fillers för att få känslan av större läppar.

Så går ett läpplyft till

Kan man operera läpparna?

Ett läpplyft innebär att en plastikkirurg opererar på utrymmet mellan näsan och övre läppen. Du opereras under lokalbedövning. 

Innan läpplyft

Först gör du en konsultation med en plastikkirurg, för att gå igenom dina förväntningar och hur ingreppet går till. Det kan vara bra att veta är att du inte ska ha fyllt dina läppar med fillers åtminstone 3 månader innan ett läpplyft, så att läkaren kan göra en korrekt bedömning.

Under operationen

Om du behöver kan du ta en lugnande tablett innan ingreppet. Området som ska opereras markeras. Själva operationen görs under lokalbedövning och tar inte lång tid, cirka 30 minuter. Kirurgen gör ett snitt precis under din näsa. Snittet ser ut som en måsvinge, eller buffalohorn med andra ord. Därför kallas läpplyft även för måsvingeplastik. Efter kirurgen har lyft området mellan läppen och näsan sys snittet ihop.

Efter operationen

Efter läpplyftet kan du i de flesta fall gå hem direkt. Det är vanligt att du känner lite smärta och svullnad efteråt i ett par dagar upp till två veckor. Din kirurg kommer att berätta för dig om vilka värktabletter du kan ta under den här tiden. 

En vecka efter operationen får du återvända till kliniken för att ta bort stygnen. Då brukar ärret vara rött, men det bleknar under det första året. Det slutgiltiga resultatet ser du helt cirka 6-12 månader efter operationen. 

Hur länge håller ett läpplyft?

Ett läpplyft är ett permanent ingrepp och håller många år. Det kan däremot vara bra att tänka på att med åldern så fortsätter huden att förändras, vilket kan påverka avståndet mellan läppen och näsan under årens lopp.

Vad kostar läpplyft?

Läpplyft görs vanligtvis hos privata plastikkirurger och hur mycket läpplyft kostar kan därför variera beroende på vilken klinik du väljer. Vanligtvis kostar ingreppet mellan 25 000 – 30 000 kronor.

Fördelar med läpplyft

  • Läpplyft är ett enkelt ingrepp som inte tar lång tid.
  • Du kan oftast gå hem direkt efter ingreppet.
  • Innan du gör ett läpplyft inleds din förfrågan alltid med en konsultation.

Nackdelar med läpplyft

  • En liten risk finns för komplikationer, till exempel infektion, irritation och utslag.
  • Du får ett litet ärr, men i de flesta fall är ärret diskret.
  • Risken finns att ett läpplyft inte ger önskat resultat.

Vem kan hjälpa dig med läpplyft?

Kan läpplyft utföras av nätläkare?

Läpplyft kan inte utföras av en nätläkare.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!