Blåsor i munnen
Person blundar och räcker ut tungan samtidigt

Blåsor i munnen

De flesta får någon gång sår i munnen eller blåsor i munnen. Det kan svida och göra ont i munnen, framförallt när du äter.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med blåsor i munnen på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Smile Lysekil
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Lysekil
Smile Kumla
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Kumla
Smile Torslanda
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Nolered, Torslanda
Smile Kumla
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Kumla
Alfa Tandvårdskliniken
Tandläkarundersökning
Hässleholm
Smile Stockholm Östermalm
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Östermalm, Stockholm

Snabba fakta om Blåsor i munnen

Om blåsor i munnen

Blåsor och sår i munnen, till exempel en blåsa på tungan, är ett vanligt problem som beror på att slemhinnorna blivit irriterade eller skadats. Läs mer.

Om blåsor i munnen

Det är mycket vanligt att drabbas av förändringar i munnen, så som sår i munnen eller vita blåsor i munnen. En del drabbas bara någon gång i livet medan somliga har återkommande besvär. Du kan till exempel få svidande sår på tungan, eller blåsor på tungan, insidan av kinderna eller i tandköttet. Det kan bero på flera saker, och oftast läker blåsorna eller såren ut av sig själva. Det kan göra ont i munnen när du har blåsor.

Symtom på blåsor i munnen

Det finns olika sorters sår och blåsor som kan uppstå inuti munnen. Förändringarna ser oftast ganska snarlika ut, men orsaken till besvären kan däremot variera. När du har sår eller blåsor i munnen är det vanligt att få ett eller flera av följande symtom:

  • svullen, röd eller vit slemhinna i munnen
  • det svider i munnen
  • det gör ont i munnen
  • du har svårigheter att äta.

Varför får man blåsor i munnen?

När munslemhinnan blir skadad eller irriterad kan sår eller blåsor i munnen uppstå. Förändringar som dessa kan bero på flera olika saker.

Afte – förkylningsblåsor i munnen

Afte, även kallat förkylningsblåsor, är ett tillstånd som ger ovala, gulvita sår, utslag eller blåsor på tungan eller andra ställen i munnen. En blåsa på tungan eller i munnen kan göra ont och svida, men är helt ofarliga och läker oftast inom ett par veckor. Det är vanligast att få afte som barn. Många upplever att besvären börjar klinga av efter 20-årsåldern. En del får afte ganska ofta medan andra bara får något enstaka sår i munnen ibland.

Munherpes

Herpes i munnen är vanligt och orsakas av ett virus. När du väl smittats finns det ingen behandling som kan ta bort viruset, vilket betyder att du kan få nya besvär igen. Det är vanligt att munherpes blossar upp i samband med stress, förkylningsinfektion eller menstruation. Munherpes kan ge upphov till sår och blåsor både runt och inuti munnen som oftast går över inom en vecka.

Oral lichen planus

Hudsjukdomen lichen ruber planus kan orsaka förändringar i munslemhinnan, ett tillstånd som brukar kallas oral lichen planus. När du har OLP kan du få en inflammation i munnens slemhinna som ger olika besvär. Förändringarna kan se olika ut – ibland kan slemhinnan vara förtjockad och vitaktig eller röd och sårig.

Järn- eller vitaminbrist

Blåsor i munnen kan bero på vitaminbrist. Det är vanligt att få blåsor på tungan eller i munslemhinnan om kroppen lider brist på vitamin B12, folsyra eller järn. En läkare kan undersöka detta med hjälp av ett blodprov.

Snusning

Munslemhinnan kan ta skada om du snusar. Det kan bildas ett sår eller en blåsa i munnen, på det område där du oftast brukar lägga snusen.

Tandproblem

Ibland kan sår och blåsor i munnen bero på att du har problem med tänderna. Du kan till exempel vara överkänslig mot ett särskilt tandlagningsmaterial och få en inflammation i munnen på grund av det. Personer med avtagbara tandproteser kan i sin tur få besvär med skavsår eller sveda i munnen. Om du gnisslar tänder eller pressar ihop käkarna kan du få bitsår i munnen som kan svida och göra ont.

Svampinfektion

Många får svamp i munnen utan att märka av några symtom. Då kan svampen växa så pass mycket att en infektion uppstår. Detta gör att slemhinnan i munnen svider, blir röd eller får vitaktiga fläckar. Du löper större risk att drabbas av en svampinfektion om du röker, och om du har tandproteser eller muntorrhet.

Vad kan man göra åt blåsor i munnen?

Ibland kan till exempel en för hård och rivig tandborste irritera slemhinnan inuti munnen, och på så vis orsaka en blåsa i munnen. Om du tror att saker som dessa kan ligga bakom problemet kan du se över vilken tandborste, tandkräm och munskölj du använder och istället prova en annan sort.

Försök att inte skrapa eller peta i det område i munnen där en blåsa eller ett sår har uppstått. Det kan orsaka ytterligare smärta och sveda. Vissa får även ont i munnen av viss mat när de har blåsor. Då kan du testa att äta saker som filmjölk, glass och kräm under tiden för att inte riskera att irritera det utsatta området.

Om du tror att blåsorna uppstår på grund av muntorrhet finns det både tuggummin och sugtabletter som är till för att öka salivproduktionen.

Hur får man bort en blåsa i munnen?

Om dina besvär beror på munherpes eller svampinfektion kan du få receptbelagda läkemedel som gör att symtomen går över fortare. Mot oral lichen planus finns det också olika preparat som lindrar besvären. Om du tror att besvären beror på muntorrhet kan det vara ett annat läkemedel du tar som ligger bakom. Prata i så fall med din läkare om ett eventuellt läkemedelsbyte.

Om blåsor och sår uppstår till följd av tandlagning eller tandersättning kan det bli aktuellt att få behandling av tandläkare. Då ersätts den tidigare lagningen eller protesen med ett nytt material som inte ger upphov till en irriterad munslemhinna. Ibland uppstår sår på grund av vassa tänder eller fel tandproteser, och då slipar tandläkaren ner tänderna eller rättar till tandproteserna. En bettskena kan i sin tur vara aktuellt om dina blåsor och sår beror på tandgnissling eller spända käkar.

Diagnos vid blåsor i munnen

I de flesta fall läker blåsor i munnen ut inom någon vecka. Om du däremot har smärta i munnen och svårigheter att äta i mer än två veckor är det en god idé att kontakta läkare. Då kan du få hjälp med behandling som främjar läkningsprocessen och lindrar smärtan.

Vem kan hjälpa dig vid blåsor i munnen?

Kan blåsor i munnen behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan oftast hjälpa till med bedömning av symtom och rådgivning när du har blåsor i munnen, och ibland skriva ut läkemedel.

Publicerad:
24 januari 2023 kl 13:42
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 14:42
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: