Trådlyft
En person som ligger på en bår.

Trådlyft

Trådlyft innebär att tunna trådar med eller utan små hullingar injiceras i huden. Ingreppet räknas inte som kirurgi.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder trådlyft där det passar dig.

Snabba fakta om Trådlyft

Pris

Upp till 10 000 kronor.

Vad är trådlyft?

Trådlyft lyfter huden med hjälp av hullingförsedda trådar som kan spännas. Trådar utan hullingar används också för att öka den naturliga kollagenproduktionen. Läs mer.

Vad är trådlyft?

Trådlyft är en form av ansiktslyft där man använder trådar som är försedda med små hullingar för att lyfta vävnaden. Särskilt runt käkarna och kinderna brukar resultatet bli mycket positivt med trådlyft. Trådlyft hjälper även vid så kallade hamsterpåsar, alltså vecket många får mellan munnen och hakan. Trådlyft för ögonbryn är ett enkelt ingrepp som kan ge ett slående resultat. Ingreppet är inte en kirurgisk behandling och går fort att genomföra.

De trådar som används idag absorberas av huden och den processen höjer kollagenproduktionen vilket kan ge huden en bättre textur. Trådar utan hullingar används ibland och då är det just den positiva effekten på kroppens egen produktion av kollagen som man är ute efter. Trådlyft ger bäst resultat om du inte har allt för mycket löst hängande hud i ansiktet.

Är det farligt med trådlyft?

Komplikationer som kan förekomma vid trådlyft är att det uppstår svullnad och att du får blåmärken. Efter max en vecka bör du varken kunna se eller känna någon biverkning efter trådlyftet. Ofta kan behandlingen genomföras utan att det svullnar eller blir blåmärken efteråt.

Det finns en viss risk för infektioner i samband med trådlyft, men den är mycket liten och ingreppet utförs med steril utrustning. Det har också rapporterats om biverkningar i form av ärr och skador på nerver. Med dagens trådar som bryts ner behöver du dock inte oroa dig för det. En av fördelarna med trådlyft är just att det är färre risker än vid kirurgiska ingrepp.

Trådlyft – hur går det till?

Metod

Trådlyft brukar ofta kallas för “lunchtime facelift”, alltså ett ansiktslyft som görs på lunchen. Att man säger så beror på att själva ingreppet är enkelt, går fort och sällan kräver mer bedövning än lokalbedövande salva. Du kan alltså i princip boka en tid på lunchen och sedan gå tillbaka till jobbet direkt efteråt.

Ett trådlyft kan utföras på lite olika sätt beroende på vilket område du ska behandla, men det brukar handla om följande steg:

  1. Man markerar på huden var trådarna ska placeras.
  2. Lokalbedövning ges.
  3. Trådarna injiceras i huden med en nål/kanyl.
  4. Tråden spänns för att skapa det önskade lyftet.
  5. Proceduren upprepas tills alla trådar sitter där de ska.

Innan trådlyft

Genom att titta på bilder före och efter trådlyft, som tagits på andra som gjort det, får du en uppfattning om vilka resultat du kan förvänta dig. Att titta på sådana bilder är ofta en del av den konsultation du vanligtvis får innan du bestämmer dig för att genomföra ingreppet. Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför behandlingen.

Efter trådlyft

Efter ett trådlyft ska du avstå från ansträngande fysiska aktiviteter och tandvård eller andra behandlingar som påverkar området där du har trådarna. I övrigt krävs ingen tid för tillfrisknande efter ett trådlyft, om du inte är öm eller har blåmärken och vill ta det extra lugnt på grund av det.

Upplever man smärta under trådlyft?

Hur ont det gör under själva behandlingen beror mycket på hur stor nål man använder för att föra in trådarna i huden. Nålens storlek beror i sin tur på vad det är för trådar som ska användas. Ofta känns det knappt något alls. Om du och den som utför behandlingen kommit fram till att det behövs kraftigare trådar så anpassas bedövningen utifrån det.

Hur länge håller trådlyft?

Det positiva resultatet av ett trådlyft varar oftast i omkring 1,5–2 år. Du kan se resultat direkt efter ett ingrepp men effekten är som störst efter några månader.

Vad kostar trådlyft?

Priset på trådlyft beror på hur många trådar man placerar och på vad det är för område som ska behandlas. Trådlyft kan kosta från några tusen kronor och uppåt. Om du vill behandla käklinjen med trådlyft brukar det kosta strax under 10 000 kronor.

Fördelar med trådlyft

  • Trådlyft är ett sätt att få en föryngrande effekt utan att använda kirurgi.
  • Trådlyft är säkrare, billigare och mindre invasivt än ett kirurgiskt ansiktslyft.
  • Det blir inga ärr efter behandlingen och de flesta är nöjda med resultatet.

Nackdelar med trådlyft

  • Effekten är inte permanent.
  • Ett kirurgiskt ingrepp kan ge en större effekt än ett trådlyft.

Vem kan hjälpa dig med trådlyft?

Skönhetsklinik 

Trådlyft

Kan trådlyft utföras av nätläkare?

En nätläkare med kunskap om skönhetsingrepp kan ge dig råd om ifall trådlyft är en bra behandling utifrån vad du vill uppnå.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!