Röda hund
Litet barn med röda prickar i ansiktet.

Röda hund

Röda hund är en mycket smittsam barnsjukdom som orsakas av ett virus som kallas rubella. Sjukdomen är oftast ganska lindrig.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med röda hund på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vad är röda hund?

Röda hund är en smittsam virussjukdom som oftast ger lindriga symtom, men som däremot kan orsaka fosterskador ifall den som drabbas är gravid. Läs mer.

Vad är röda hund?

Röda hund är en av de klassiska sjukdomarna som oftast drabbar barn. Det orsakas av virus och ger i regel ganska lindriga symtom – vissa får inte några symtom överhuvudtaget. Trots detta är sjukdomen anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, och det beror på att det finns en stor fara för gravida personer som drabbas av röda hund.

Hur farligt är röda hund?

Röda hund är i regel inte farligt för barn som drabbas. Sjukdomen kan däremot bli väldigt allvarlig för personer som blir smittade under den första halvan av sin graviditet eftersom det då finns en stor risk för fosterskador. Det kan till exempel handla om rubbningar i hjärta och hjärna, men också synnedsättningar eller hörselnedsättningar.

Om smittan överförs under de åtta första veckorna av graviditeten ligger risken för spontan abort på upp till 20 %. Mellan den åttonde och tjugonde veckan finns det i sin tur upp till 50 % risk att fostret drabbas av allvarliga skador. Om smittan överförs efter den tjugonde veckan av graviditeten är det ovanligt att fostret får komplikationer. Du kan inte vaccinera dig mot röda hund under graviditeten eftersom vaccinet kan skada fostret.

Finns röda hund i Sverige?

Sjukdomen är idag väldigt ovanlig i Sverige eftersom röda hund-vaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Sedan 1990-talet cirkulerar inte längre röda hund-smittan i landet, förutom år 2012 då cirka 50 fall rapporterades i Järna. Två barn har fötts med så kallad medfödd röda hund under 2000-talet då mammorna till barnen var ovaccinerade och blev smittade utomlands. Det senaste inhemska fallet av samma sort inträffade i sin tur år 1985.

När vaccineras man mot röda hund?

Sedan år 1982 erbjuds två doser röda hund-vaccin till alla barn i Sverige. Den första dosen ges vid 18 månaders ålder och den andra vid sju eller åtta års ålder. Sedan vaccinet blev en del av det allmänna vaccinationsprogrammet har sjukdomen i det närmaste upphört i Sverige, men är däremot fortfarande vanlig i många andra länder. Det är därför viktigt att se över ditt eget och dina barns vaccinationsskydd mot röda hund innan du reser utomlands.

Hur ser röda hund ut?

Ett typiskt symtom vid röda hund är utslag. Hudutslagen brukar först uppträda i ansiktet innan de sprider sig nedåt över resten av kroppen. Utslagen är småfläckiga, har en rödaktig färg och brukar inte flyta samman. Prickarna kan se olika ut beroende på din egen hudfärg – de är till exempel oftast lättare att urskilja på ljus hud. Andra symtom vid röda hund är:

  • svullna lymfkörtlar – främst i nacken
  • lindrig luftvägsinfektion
  • snuva
  • feber
  • ledvärk.

Orsak till röda hund

Röda hund orsakas av ett virus som kallas rubella och är mycket smittsamt.

Hur smittar röda hund?

Röda hund är en så kallad droppsmitta, vilket betyder att du kan smittas när en sjuk person nyser eller hostar så att viruset sprids i utandningsluften. Det brukar vanligtvis ta mellan två och tre veckor från att du smittats tills röda hund bryter ut.

Egenvård vid röda hund

Det finns ett väldigt effektivt kombinerat vaccin mot såväl röda hund som påssjuka och mässling. Om du inte redan är vaccinerad rekommenderas det starkt att du gör det för att undvika att drabbas av sjukdomen. Alla barn i Sverige erbjuds samma vaccin genom vaccinationsprogrammet – se till att följa detta för att skydda ditt barn mot röda hund.

Behandling vid röda hund

Om du har röda hund kan febernedsättande läkemedel hjälpa dig att må lite bättre. I övrigt behöver du bara vila tills sjukdomen går över av sig själv, vilket brukar ta ungefär en vecka.

Diagnos vid röda hund

Om du misstänker att du själv eller ditt barn har drabbats av röda hund ska du söka vård på en vårdcentral. Du ska dock inte åka dit direkt eftersom du då kan riskera att smitta andra. Kontakta vårdcentralen via telefon eller chatt först – på så vis kan du bli omhändertagen direkt när du kommer fram och undvika att smitta andra personer i väntrummet. Om du är gravid och tror att du fått röda hund ska du i sin tur kontakta en barnmorska. Diagnosen röda hund ställs genom blodprov.

Vem kan hjälpa dig vid röda hund?

Kan röda hund behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge rådgivning och hjälpa till att bedöma symtom vid misstanke om röd hund.

Publicerad:
30 januari 2023 kl 13:45
Uppdaterad:
20 juli 2023 kl 16:02
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!