Föräldrautbildning
En man lutar sig mot en gravid kvinnas mage.

Föräldrautbildning

Oavsett om du ska bli förälder för första gången eller upplever oro i familjen kan du få stöd genom en föräldrautbildning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder föräldrautbildning där det passar dig.

Snabba fakta om Föräldrautbildning

Pris

250 kronor per tillfälle.

Viktiga länkar
Om föräldrautbildning

Föräldrautbildning är en hjälp som ska resultera i att du känner dig starkare i din roll som förälder. Läs mer.

Om föräldrautbildning

En föräldrautbildning syftar till att förbereda dig inför eller ge dig stöd i ditt föräldraskap.

Vad gör man på en föräldrautbildning?

Det finns en mängd olika typer av föräldrautbildningar beroende på dina behov. Vissa grupper vänder sig till dig som väntar barn, nyss har blivit förälder eller har tonåringar. Samtliga utbildningar är mer generella och behandlar frågor som att skapa rutiner för barnet eller hur du kan stärka din relation till det. Andra är riktade mot ett specifikt fokusområde, exempelvis om ditt barn är utåtagerande eller mycket oroligt.

Gemensamt är att de ska fungera som ett stöd till dig som vill ha vägledning och råd för att stärka ditt föräldraskap, förbättra din relation till barnet och verka för att alla ska må bra i familjen.

Metod

De flesta föräldrautbildningar sker i grupp tillsammans med andra föräldrar och en behandlare. Utbildningen består av ett antal sammankomster som alla har ett specifikt tema. Vid varje träff diskuterar ni olika situationer. Ibland kan ni få göra olika typer av rollspel. Du kan också få en uppgift att göra hemma tillsammans med barnet.

Innan föräldrautbildningen

Du behöver vanligen inte förbereda dig inför en föräldrautbildning. Ibland sker förberedelsen i form av att du ska tänka över en speciell situation eller fråga inför den första träffen.

Efter föräldrautbildningen

De flesta som går en föräldrautbildning upplever att de har blivit hjälpta av den. Många känner att det är färre konflikter i familjen, att det känns mer positivt hemma och att ni får mer tid tillsammans för att göra roliga saker.

När ska man gå på föräldrautbildning?

Om du väntar barn för första gången eller ska adoptera kommer du att bli erbjuden en förberedande föräldrautbildning hos MVC. Men i alla familjer uppstår konflikter och situationer som kan upplevas överväldigande. Då kan det vara till hjälp att träffa andra föräldrar och få tips och råd om hur du kan få en lugnare stämning i familjen.

Vad kostar en föräldrautbildning?

Allt föräldrastöd som erbjuds inom region, myndighet eller kommun är kostnadsfritt. Hos privata aktörer är priset från 250 kronor per tillfälle.

Fördelar med föräldrautbildning

  • Du känner dig mer förberedd inför föräldraskapet.
  • Du får stöd i ditt föräldraskap och råd om hur du stärker din relation till barnet, sätter rutiner kring exempelvis mat och sovtider och undviker konflikter.
  • Du träffar andra föräldrar som befinner sig i samma situation som du och din familj vilket kan minska din stress.
  • Du får verktyg som hjälper dig och hela familjen att må bättre och komma närmare varandra.

Nackdelar med föräldrautbildning

Det finns egentligen inga nackdelar med att gå en föräldrautbildning. För att du ska få ut det mesta av utbildningen är det viktigt att du känner dig trygg tillsammans med gruppen och behandlaren. Skulle så inte vara fallet kan du be om att få byta grupp eller söka stöd via en annan instans.

Vem kan hjälpa dig med föräldrautbildning?

Kan föräldrautbildning utföras online?

Det finns föräldrastöd att få gratis online. Upplägget är detsamma men ni har digitala träffar istället för fysiska. Då många upplever att de har svårt att hitta tid för att komma hemifrån kan en föräldrautbildning på nätet vara ett gott alternativ.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!