Dyspné
En läkare lyssnar på en patients lungor med ett stetoskop.

Dyspné

Dyspné är ett annat ord för andnöd eller lufthunger och betyder att du upplever det svårt eller tungt att andas. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med dyspné på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Dyspné

Viktiga länkar
Vad är dyspné?

Dyspné betyder andnöd. Läs mer.

Vad är dyspné?

Dyspné är en subjektiv känsla av att inte få luft. Det uppkommer när samspelet mellan behovet av att andas och förmågan att göra det rubbas. När ditt andningsbehov ökar vid exempelvis fysisk ansträngning eller förmågan försämras vid exempelvis lungsjukdom uppstår dyspné. Om dina besvär kvarstår efter behandling av symtom och orsak kan du ha kronisk dyspné.

Symtom på dyspné

Eftersom dyspné är en känsla kan det vara svårt att mäta kliniskt. Du kan ha normala andningsvärden, såsom syresättning, och samtidigt uppleva svår andnöd. Vid dyspné är det vanligt att du:

  • blir andfådd lätt
  • har svårt att få luft
  • har ett tryck över bröstet eller det känns trångt
  • andas tungt
  • känner dig orolig, nedstämd eller rädd
  • upplever att du håller på att kvävas.

Vad kan orsaka dyspné?

Det finns många möjliga orsaker till dyspné. För i övrigt friska personer är svår ansträngning eller vistelse på hög höjd en förklaring. Om du har övervikt, dålig kondition eller är rökare löper du en större risk att få dyspné.

Andnöden kan även bero på sjukdom som exempelvis:

  • KOL
  • hjärtsvikt
  • ångest
  • astma
  • lunginflammation
  • anemi
  • kärlkramp.

Egenvård vid dyspné

När du får svårt att andas är det helt naturligt att bli rädd för att uppleva den känslan igen. Därför hamnar du lätt i en ond spiral där du undviker fysisk aktivitet av rädsla för andnöd vilket leder till sämre kondition. Det i sin tur förvärrar dina besvär. Förutsatt att din dyspné inte orsakas av allvarliga hjärtproblem är det därför viktigt att du fortsätter att hålla dig aktiv.

Behandling vid dyspné

Behandlingen vid dyspné är individuell och avgörs av orsaken till den. Vanligtvis kan behandlingen delas in i två delar. Den första delen är symtomlindring. Det kan vara exempelvis lungrehabilitering eller hjälpmedel. Behandling av den underliggande sjukdomen är den andra delen. Du kan till exempel få kortison eller luftrörsvidgande läkemedel mot trånga luftrör eller behandling mot hjärtsvikt. Vanligtvis får du en kombination av dessa.

Diagnos vid dyspné

Om du upplever andnöd bör du kontakta en läkare för undersökning och utredning för att få rätt diagnos.

Vem kan hjälpa dig vid dyspné?

Kan dyspné behandlas av nätläkare?

Du kan söka rådgivning och vård hos en nätläkare. För att ställa diagnos och utreda orsaken till dyspnén kan du komma att hänvisas eller remitteras vidare.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!