Mässling
Ett sovande barn ligger i en säng och kramar om ett gosedjur.

Mässling

Mässling ger symtom som utslag, hög feber, ögonirritation, luftvägsbesvär och kan även leda till allvarliga komplikationer.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med mässling på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Mässling

Om mässling
  • Mässling orsakas av virus och är en allvarlig och mycket smittsam sjukdom.
  • Vid mässling får du symtom som hudutslag, feber, ögonirritation, snuva och halsont.
  • Mässling kan ge allvarliga komplikationer och bli livshotande – särskilt för små barn.
  • Det finns ingen behandling mot mässling, utan symtomen går oftast över av sig själv inom två veckor. Om du får en komplikation kan det ta betydligt längre tid.
Vad är mässling?

Mässling är en virussjukdom som är mycket smittsam och kan leda till allvarliga och livshotande komplikationer. Läs mer.

Vad är mässling?

Mässling är en allvarlig virussjukdom som bland annat orsakar utslag på huden och snabbt stigande feber. Inom vården kallas mässling även för morbilli, som är det latinska namnet för sjukdomen. Oftast drabbas man av mässling som barn, men eftersom mässlingsvaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet är sjukdomen mycket ovanlig i Sverige idag. De flesta barn i Sverige blir vaccinerade vid 18 månaders ålder. Risken för ovaccinerade att drabbas av sjukdomen är påtaglig i samband med utlandsresor – även i Europa.

Mässlingens dödlighet

I låginkomstländer är mässling fortfarande en vanlig sjukdom som cirka 100 000 barn dör av varje år. Sjukdomen kan nämligen orsaka allvarliga komplikationer som kan bli livshotande.

Symtom vid mässling

Det mest typiska symtomet vid mässling är hudutslag som dyker upp bara någon dag efter smittotillfället. Utslagen brukar först uppkomma i ansiktet innan de sprider sig över resten av kroppen. Utslagen är oftast röda, stora och kan flyta samman med varandra. På ljus hud är det vanligt att mässlingsutslagen först är ljusröda och sedan mörknar efter någon dag, medan de på mörk hud brukar vara ganska mörka i färgen från början. Andra symtom kan komma ungefär en vecka och upp till 18 dagar efter smittotillfället. Symtomen kan vara:

Mässling ger ofta komplikationer. Det kan till exempel handla om:

Orsak till mässling

Mässling tillhör gruppen paramyxovirus och är en av världens mest smittsamma sjukdomar.

Hur smittar mässling?

Mässlingen smittar när en sjuk person nyser, hostar eller pratar. Då sprids viruset genom små droppar i luften. Du kan alltså bli smittad bara genom att befinna dig i samma rum som en person med mässlingen, eller genom att gå in i samma rum upp till två timmar efter att den sjuka personen lämnat. Den smittsamma perioden börjar ungefär fyra dygn innan utslagen dyker upp och sedan fyra dygn till efter det. Risken att bli smittad är stor om du inte haft mässling tidigare eller inte fått vaccin mot sjukdomen.

Egenvård vid mässling

När du är sjuk i mässling kan febernedsättande läkemedel göra att du mår lite bättre. Det kan också vara skönt att befinna sig i ett mörkt och svalt rum. Eftersom ögonen ofta är röda och irriterade vid mässlingen kan det även vara skönt att undvika starkt ljus.

Behandling vid mässling

Det finns ingen särskild behandling mot mässling. Du behöver helt enkelt vila tills sjukdomen går över av sig själv, vilket brukar ta ett par veckor. Om du drabbas av en svår infektion eller allvarlig följdsjukdom kan du behöva vårdas på sjukhus, och då tar det längre tid att bli frisk.

Vad händer om man får mässling?

Eftersom mässling är en allmänfarlig sjukdom så omfattas den av smittskyddslagen. Det betyder att du behöver hjälpa vårdpersonalen att ta reda på hur sjukdomen överförts till dig och om det finns risk att du smittat någon annan. Syftet med detta är att stoppa smittspridningen och ge behandling till alla som behöver det.

Diagnos vid mässling

Om du misstänker att ditt barn eller du själv har drabbats av mässling behöver du söka vård. Åk dock inte direkt till en vårdcentral eller öppen specialistmottagning eftersom du då riskerar att smitta andra – ta istället kontakt i förväg via chatt eller telefon. Vårdpersonalen kommer då ge dig instruktioner kring hur du ska göra. Diagnosen ställs genom blodprov.

 

Vem kan hjälpa dig vid mässling?

Kan mässling behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa till vid misstanke om mässling genom att bedöma symtom och ge rådgivning.

Publicerad:
29 januari 2023 kl 22:25
Uppdaterad:
20 juli 2023 kl 15:49
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!