Familjeterapi
Fyra personer sitter och argumenterar med varandra inför en terapeut

Familjeterapi

Det är en särskild form av psykoterapi som ges till par, hela familjer eller delar av familjer för att reda ut svårigheter.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder familjeterapi där det passar dig.

Snabba fakta om Familjeterapi

Pris

Mellan 300 och 1 000 kr per besök.

Vad är familjeterapi?

Familjeterapi är en psykoterapiform som ges till par, delar av familjer och hela familjer som har olika typer av svårigheter. Läs mer.

Vad är familjeterapi?

Familjeterapi kan vara aktuellt för många olika familjekonstellationer. Det kan till exempel innebära parterapi – alltså samtalsterapi för par, sambos eller makar. Familjeterapi med barn eller vuxna barn är i sin tur också möjligt. Det finns inte heller några familjeproblem som är mer relevanta än andra att ta upp i familjeterapi, utan alla familjer har sina egna orsaker till att söka hjälp. Det kan till exempel handla om:

  • problem i kommunikationen
  • samarbetssvårigheter
  • brist på förtroende
  • att ni haft någon slags kris som påverkat relationen
  • problem med intimitet, närhet och sexuellt samliv
  • att ni har mycket konflikter
  • psykisk eller fysisk misshandel
  • att ni har skilda värderingar.

Var kan man få familjeterapi?

Det går att få familjeterapi på barn- och vuxenpsykiatriska kliniker där det arbetar legitimerade psykoterapeuter och psykologer med familjeterapeutisk inriktning. Alla kommuner erbjuder även så kallad familjerådgivning till de som behöver det. Ett annat alternativ är att vända sig till en privatpraktiserande familjeterapeut.

Hur går familjeterapi till?

Beroende på om hela familjen eller bara delar av den behöver hjälp så kan processen se ut på olika sätt. I många fall kombineras gemensamma och enskilda samtal med de olika familjemedlemmarna. Vid ett första samtal är det vanligt att alla parter sitter tillsammans, och så får ni berätta varför ni sökt hjälp och vad era huvudsakliga problem eller svårigheter är. Därefter diskuteras problemet från alla parternas perspektiv, och familjeterapeuten hjälper till att hitta verktyg som kan bidra till ökad förståelse för varandra.

Ofta går det att förändra mycket på relativt kort tid. Familjeterapi brukar innefatta mellan 5–15 samtal under cirka ett års tid, och ett samtal kan vara mellan 45 och 90 minuter långt. Metodiken för samtalen anpassas efter familjemedlemmarnas ålder, och vissa terapeuter ger gärna hemuppgifter mellan besöken.

Det är möjligt att få familjeterapi online.

Systemteori

Den vanligaste formen av familjeterapi bygger på något som kallas systemteori. Denna grundar sig i tanken att en persons problem hör ihop med partnern eller den övriga familjen. Om en förändring sker i en del av ett mänskligt system så påverkas även de andra delarna.

Innan familjeterapi

I allmänhet är det en stor fördel om alla som bor under samma tak har möjlighet att delta när ni besöker terapeuten för första gången. Om det bara finns svårigheter mellan föräldrarna gäller såklart inte detta, men om det finns problem mellan exempelvis barn och en förälder är det en god idé att försöka samla hela familjen till första mötet. Därefter kommer ni och terapeuten tillsammans överens om vilka som behöver delta. Om du har yngre barn som ska delta är det en god idé att förklara i förväg vad ni ska göra i terapin, och syftet till detta.

Efter familjeterapi

Om ni får hemuppgifter av familjeterapeuten är det viktigt att genomföra dessa. Om det uppkommer svåra diskussioner under samtalen hos terapeuten är det också viktigt att försöka lämna diskussionen där. Undvik att starta konflikter kring olösta problem hemma, och ta istället upp det vid nästa möte.

Vad kostar familjeterapi?

Priset för familjeterapi varierar beroende på vart du vänder dig. Kostnaden för familjerådgivning varierar mellan olika kommuner, men ligger på ungefär 300 kronor per tillfälle. Om du istället går till en privatpraktiserande familjeterapeut kan kostnaden ligga runt 1 000 kronor per gång. Ett annat alternativ är att gå via vårdcentralen och försöka få en remiss till psykolog – då betalar du samma pris som vid ett besök på vårdcentralen. Då täcks familjeterapin dessutom upp av högkostnadsskyddet.

Fördelar med familjeterapi

  • Genom familjeterapi kan ni lösa problem inom familjen och stärka er relation.
  • Familjeterapi kan ges till par, delar av en familj eller en hel familj.
  • Det är möjligt att få hjälp med familjeterapi online.

Nackdelar med familjeterapi

  • Familjeterapi kan bli dyrt om du väljer att gå till en privatpraktiserande familjeterapeut.

Vem kan hjälpa dig med familjeterapi?

Kan man få hjälp med familjeterapi online?

Det finns många mottagningar som erbjuder familjeterapi online.

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 10:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!