Flytningar från urinröret
Ett par vita trosor med en röd ros framför.

Flytningar från urinröret

Flytningar från urinröret är ett besvär som beror på sjukdomen uretrit, som drabbar många. Det är en inflammation i urinröret.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med flytningar från urinröret på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Flytningar från urinröret

Vad är flytningar från urinröret?

Flytningar från urinröret innebär läckage av vätska som inte är urin eller ejakulation. Läs mer.

Vad är flytningar från urinröret?

En flytning från urinröret beror oftast på att du har uretrit. Uretrit betyder inflammation i urinröret. Ofta innebär infektionen att du får flytningar från urinröret som kan innehålla var och andra sekret. Flytningen kan också vara klar. Utseendet på flytningarna kan alltså variera beroende på varför du fått dem.

Om du är kvinna och får flytningar från urinröret, eller om du är man och får flytningar från din penis bör det kollas upp. Flytningar från slidans slemhinnor är däremot något normalt och sällan ett tecken på sjukdom.

Är uretrit farligt?

Uretrit går ofta över av sig själv men alla inflammationer kan få allvarliga konsekvenser om de lämnas obehandlade. Särskilt om den drabbade har sänkt immunförsvar.

Kan man få svamp i urinröret?

Svampinfektioner i underlivet är relativt vanliga, särskilt hos kvinnor. Det är dock inte lika vanligt att svampen finns i just urinröret.

Hur vet man om man har flytningar från urinröret?

Har du flytningar från urinröret så brukar det vara uppenbart. Var uppmärksam på:

  • vätska som inte är kiss som kommer från urinröret
  • vätska som har en obehaglig lukt du inte är van vid
  • fläckar på lakan eller underkläder.

Hur vet man om man har uretrit?

Förutom flytningar finns det andra symtom som kan tyda på att du har uretrit. Att det svider när du kissar är ett exempel. Det kan också kännas svårt att tömma blåsan vid uretrit och kvinnor kan uppleva en smärta över blygdbenet.

Orsak till flytningar från urinröret

Flytning från urinröret beror på både bakterier och virus. Ofta handlar det om en inflammation. Det kan i sin tur vara ett symtom på någon av följande sexuellt överförbara sjukdomar:

Urinvägsinfektion kan också ge flytningar, ofta i kombination med andra sjukdomstecken som feber. Flytningar från urinröret är en åkomma som ofta är idiopatisk, det betyder att det är svårt att fastställa vad det beror på. Ett annat namn på detta är ospecifik uretrit.

Egenvård vid flytningar från urinröret

Om du tycker att det är obehagligt att vätska, som kan vara illaluktande, kommer från urinröret kan du använda olika skydd. Ett bra sätt att förebygga flytningar från urinröret är att använda kondom vid samlag med en ny partner. Sexuellt överförbara sjukdomar är en vanlig orsak till flytningar från urinröret.

Vad kan man göra om det svider när man kissar?

Om du inte kan kissa utan att det gör ont ska du söka hjälp. Om det bara gör lite ont kan du vänta ett par dagar och se om det går över. Svider det på grund av mekanisk retning efter samlag brukar det gå över fort. Vid större besvär eller om du har feber och ont när du kissar är det bäst att ta kontakt med vården på en gång.

Behandling vid flytningar från urinröret

Bakteriella inflammationer i urinröret kan behandlas med antibiotika om man har kunnat fastställa att det beror på urinvägsinfektion, klamydia eller gonorré. Det är vanligt att man väntar med att ge antibiotika för att se om infektionen går över av sig själv.

Diagnos vid flytningar från urinröret

Du bör ta kontakt med vården om du tror att du har flytningar från urinröret. Även om det sällan beror på något allvarligt kan man förkorta läktiden genom att sätta in behandling. Genom att ta prover på flytningar från urinröret är det möjligt att se vad de beror på. Det kan vara ett sätt att diagnostisera en könssjukdom.

Vem kan hjälpa dig vid flytningar från urinröret?

Kan flytningar från urinröret behandlas av nätläkare?

Det är svårt för en nätläkare att fastställa vad flytningar från urinröret beror på men du kan alltid vända dig till en nätdoktor för rådgivning.

Publicerad:
12 juni 2023 kl 09:47
Uppdaterad:
10 maj 2024 kl 11:50
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: