Ansiktsförlamning
Bild på en tjej som drabbats av ansiktsförlamning.

Ansiktsförlamning

Ansiktsförlamning är ett tillstånd som kännetecknas av att du förlorar förmågan att kontrollera ansiktets muskler. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ansiktsförlamning på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Ansiktsförlamning

Viktiga länkar
Vad är ansiktsförlamning?

Ansiktsförlamning innebär att du förlorar hela eller delar av din förmåga att röra musklerna i ansiktet. Läs mer.

Vad är ansiktsförlamning?

Ansiktsförlamning, som även kallas facialispares, är en sjukdom som finns i två varianter; central och perifer ansiktsförlamning. Ansiktsförlamning uppstår inte sällan plötsligt och kan ha flera olika orsaker. Tillståndet går ofta över av sig själv, även om det kan ta flera månader. Det finns också läkemedel och andra typer av behandling som hjälper vid ansiktsförlamning.

En ansiktsförlamning är sällan farlig i sig men den kan ge ganska stora besvär i din vardag. Om du till exempel inte kan röra munnen och forma läpparna som vanligt kan du få svårt att äta.

Vad händer vid en ansiktsförlamning?

Vid ansiktsförlamning förlorar du förmågan att kontrollera ansiktets muskler, helt eller delvis. Det beror på att ansiktsnerven, nervus facialis, inte längre kan transportera nervimpulser på samma sätt som när den fungerar som den ska.

Symtom på ansiktsförlamning

Vilka symtom på ansiktsförlamning du får beror bland annat på vilken typ av ansiktsförlamning det handlar om. Om du drabbas av perifer ansiktsförlamning kan det innebära att:

  • du upplever försvagning av ansiktets muskler
  • det blir svårare att blinka och stänga ögat
  • förmågan att le, äta, rynka pannan, prata och dricka påverkas
  • du kan uppleva värk bakom örat
  • du blir mer känslig för ljud
  • din ena mungipa och/eller ett ögonlock hänger ner.

Vid central ansiktsförlamning är det bara den nedre delen av ansiktet som påverkas och inte till exempel musklerna som styr ögonens funktion.

Varför får man ansiktsförlamning?

Ansiktsförlamning beror på att nerven som går ut till musklerna i ansiktet, eller en del av hjärnan, har påverkats av en skada eller en infektion. Här är några konkreta exempel på vad som kan vara orsak till ansiktsförlamning:

Vid perifer ansiktsförlamning är det ansiktsnerven som skadats men det kan vara svårt att fastställa vad förlamningen beror på. Orsaken till central ansiktsförlamning är en påverkan på motoriken efter en hjärnskada, som när du drabbats av en stroke. Ofta finns det flera faktorer som ligger bakom att du drabbas av ansiktsförlamning.

Egenvård vid ansiktsförlamning

Det är svårt att själv behandla ansiktsförlamning även om det finns vissa övningar som kan hjälpa för vissa. Eftersom ansiktsförlamning kan ha många olika orsaker är det svårt att förebygga tillståndet på annat sätt än genom att leva hälsosamt i största allmänhet och undvika stress. Mjuk massage kan vara till viss hjälp och påskynda läkningen.

Vissa av de symtom som ansiktsförlamning ger kan innebära att du behöver vidta åtgärder. Om du har svårt att stänga ögat kan du till exempel behöva använda någon form av skydd mot vind samt ögondroppar för att ögat inte ska bli för torrt. Du kan också behöva använda hjälpmedel när du äter, som ett sugrör om du har svårt att få i dig dryck.

Finns det behandling vid ansiktsförlamning?

Vilken behandling man ger vid ansiktsförlamning beror på den bakomliggande orsaken. Är det en bakteriell infektion som påverkat ansiktsnerven kan man ge antibiotika. Om det är ett virus kan du istället få ett virushämmande läkemedel. Kortison är ett annat läkemedel som kan ge effekt. Rehabilitering med personligt utformade träningsprogram är en annan möjlighet om du går länge med ansiktsförlamning. I vissa fall kan rörelseförmågan i ansiktet återställas genom en botulinumtoxininjektion eller med hjälp av kirurgi.

Diagnos vid ansiktsförlamning

Ansiktsförlamning kan påverka dig i din vardag och du bör söka hjälp om du har symtom som inte går över snabbt. Det kan krävas flera olika undersökningar för att man ska kunna fastställa vad ansiktsförlamningen beror på så att du kan få rätt behandling.

Vem kan hjälpa dig vid ansiktsförlamning?

Kan ansiktsförlamning behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan göra en bedömning av dina symtom och ge råd om hur du ska gå vidare samt skriva ut läkemedel.

Publicerad:
23 januari 2023 kl 11:19
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 16:44
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!