Infektion
En kvinna sitter i en soffa insvept i en filt.

Infektion

Du kan få infektioner av virus, bakterier och andra mikroorganismer. Kroppens immunsystem tar hand om de flesta infektioner.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med infektion på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vad är en infektion?

En infektion är en sjukdom där kroppens immunsystem går igång. Infektionen beror oftast på virus eller bakterier. Läs mer.

Vad är en infektion?

Om du är sjuk så beror det oftast på att du har drabbats av en infektion. Infektioner orsakas av smittämnen i form av mikroorganismer. I allmänhet syftar man då på virus, bakterier eller svampar. Amöbor och maskar kan också orsaka infektioner. Du kan få infektioner genom till exempel smittade människor och djur eller via mat. Kroppen kommer hela tiden i kontakt med smittämnen men det är först när dessa har tagit sig igenom våra försvar och börjat föröka sig som vi får en infektion.

Du kan också ha en infektion utan att det ger symtom du märker av. Infektioner kan vara latenta eller ha väldigt lång inkubationstid. Cancer räknas inte som en infektion eftersom det inte handlar om att kroppen reagerar på ett yttre smittämne. Däremot kan cancer bidra till att infektioner uppstår.

Vad är skillnaden mellan inflammation och infektion?

En inflammation är kroppens eget svar på infektioner. Inflammationer kan även ha andra orsaker och det förekommer att en infektion inte utlöser en inflammation.

De vanligaste infektionerna

Förkylning och influensa är de vanligaste virusinfektionerna. Herpesvattkoppor och covid-19 är andra virusinfektioner som många drabbas av.

Här är exempel på infektioner som beror på bakterier:

Infektion i kroppen – hur länge?

Hur länge du har en infektion i kroppen beror på hur lång tid det tar för ditt immunförsvar att bekämpa den och på om det sätts in läkemedel.

Är infektion farligt?

En infektion kan vara allt från helt ofarlig till livshotande, beroende på hur allvarlig den är. Om den är farlig eller inte beror inte bara på själva infektionen utan också på ditt immunförsvar och på om du får hjälp eller inte. Infektioner kan också vara farliga på olika sätt. HIV är ett exempel på en infektion som är ofarlig om den behandlas men samtidigt obotlig idag och ett världshälsoproblem. Ebola och så kallade mördarbakterier är exempel på infektioner med hög dödlighet men där extremt få fall utreds i Sverige. Covid-19 är en infektion som drabbat och berört många, som kan vara farlig men som oftast inte är det.

Hur vet man om man har en infektion i kroppen?

Olika infektioner yttrar sig på olika sätt. En infektion i käkbenet ger helt andra symtom än en infektion i livmodern. Men några av symtomen kan vara gemensamma. Kroppen reagerar på ett liknande sätt på många virus och bakterier. Här är några vanliga symtom på att du har en infektion:

  • feber
  • värk
  • kräkningar
  • utslag
  • du känner dig trött och hängig.

Infektioner drabbar ofta en avgränsad del av kroppen men i vissa fall riskerar de att sprida sig. Det finns också infektioner som inte kan lokaliseras lika lätt. Du kan till exempel ha en infektion i blodet, alltså blodförgiftning, som plötsligt kan ge upphov till hög feber med frossa.

Vad kan orsaka en infektion?

Virus kan vara mycket smittsamma och spridas via luften eller i samband med fysisk kontakt. Även bakterier och svampinfektioner kan smitta. Du kan också få en infektion av att äta mat som tillagats eller förvarats på ett sätt som inte är hygieniskt. Risken för svampinfektioner är störst när ditt immunförsvar är sämre än normalt.

Det är också vanligt att sår blir infekterat och att du får en infektion i samband med ett ingrepp. Du kan till exempel få en infektion efter en tandutdragning som kan ge allvarliga symtom om den inte behandlas med antibiotika. Det kan också ske om du tar hål i örat eller sätter i en piercing och inte sköter hygienen efteråt.

Vid vissa typer av infektioner är det viktigt att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

Hur hanterar kroppen en infektion?

Många av de symtom du upplever under en infektion beror på kroppens försvar mot den. Höjd kroppstemperatur och höjd temperatur och svullnad lokalt är tecken på att kroppen försöker göra sig av med smittämnet. Samma sak gäller för produktion av var eller snor.

Egenvård vid infektion

Det bästa du kan göra är att främja läkning genom att vila. Om symtom som feber eller smärta blir för jobbiga kan du ta receptfria läkemedel. Det bästa sättet att förebygga infektioner är att hålla ditt immunförsvar starkt genom att motionera, sova och äta bra.

Behandling vid infektion

Infektioner kan behandlas på många olika sätt, beroende vad det är för smittämne du haft kontakt med och hur allvarlig infektionen är. Om en infektion orsakas av bakterier kan antibiotika ges. Vid virusinfektioner handlar det mer om att behandla symtomen och se till att du är under uppsikt. De flesta infektioner blir bra av sig själva utan att du behöver uppsöka vården.

Diagnos vid infektion

Om du har en infektion som inte gå över eller om du har över 40 graders feber kan det vara bra att ringa 1177 eller besöka en vårdcentral. Ofta tar man ett blodprov och gör en kroppsundersökning för att kunna fastställa vad det är för infektion du lider av.

Vem kan hjälpa dig vid en infektion?

Kan en infektion behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig att bedöma hur allvarlig en infektion är.

Publicerad:
26 januari 2023 kl 21:21
Uppdaterad:
15 mars 2023 kl 16:36
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!