Hallux valgus
Fötter som står på en altan.

Hallux valgus

Hallux valgus är ett vanligt förekommande fotproblem som innebär att stortån blir sned och pekar inåt. Läs mer om Hallux valgus.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hallux valgus på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Hela Kroppen City
Sjukgymnastik
Norrmalm, Stockholm
Hela Kroppen City
Sjukgymnastik
Norrmalm, Stockholm
Hela Kroppen Norrmalm
Behandling hos sjukgymnast
Norrmalm, Stockholm
Hela Kroppen City
Sjukgymnastik
Norrmalm, Stockholm
Hela Kroppen City
Sjukgymnastik
Norrmalm, Stockholm
Hela Kroppen City
Sjukgymnastik
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Hallux valgus

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus är ett fotproblem där stortån blir snedställd vilket gör att foten breddas och stortåleden buktas ut. Läs mer.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus är ett fotproblem som drabbar många och innebär att din stortå snedställs och vrider sig inåt mot de andra tårna. Detta gör att fotens främre del blir bredare och stortåleden buktar ut, vilket gör att det bildas en knöl på foten. Huden vid knölen blir ofta irriterad och röd.

I samband med hallux valgus är det vanligt att drabbas av hammartå och/eller överridande tå. Vid hammartå får tån intill stortån ont om plats och blir därför krökt. Vid överridande tå har tårnas felställning gjort att en tå lägger sig över en annan.

De flesta som får problem med hallux valgus får det i medelåldern, men det kan även drabba yngre personer.

Symtom på hallux valgus

  • Fotens form förändras och du får en knöl på sidan av foten som kan bli röd och irriterad.
  • Du får hammartå och/eller överridande tå.
  • Du får sår på tån bredvid stortån på grund av trycket.
  • Du har svårt att hitta sköna skor som inte klämmer åt och gör ont.

Varför får man hallux valgus?

Det är inte helt klarlagt varför vissa drabbas av hallux valgus. Däremot är det något fler kvinnor än män som drabbas. Dessutom ökar risken med åldern och om du har hallux valgus i släkten.

Hur blir man av med hallux valgus?

För att förebygga hallux valgus eller lindra redan uppkomna besvär är det viktigt med bra skor. Välj en stadig sko där foten får plats och tänk på vilken sko du använder i vilket sammanhang.

Förutom bra skor finns mängder av andra hjälpmedel och skydd mot hallux valgus. Du kan till exempel använda inlägg som gör att framfoten höjs upp, vilket underlättar för tårna. Det finns även sköna skumgummiringar som du lägger över förhårdnader och tåspridare som minskar smärta och tryck. Epitact är ett välkänt märke som tillverkar produkter som hjälper dig som lider av hallux valgus.

Det är även viktigt att ta hand om sina fötter, och bra fotvård kan lindra besvär med hallux valgus. Ta ett fotbad, fila försiktigt på förhårdnader och smörj in fötterna. Besök en fotvårdsspecialist om du har stora besvär och/eller tycker det är svårt att ta hand om dina fötter själv.

När ska man operera hallux valgus?

Om du har stora problem med hallux valgus som orsakar problem i vardagen och besvären inte går över trots bra skor, inlägg och andra hjälpmedel kan en operation bli aktuell.

Hur behandlas hallux valgus?

Syftet med en operation för hallux valgus är att minska framfotens bredd och räta upp den snedställda tån. Detta kan göras med hjälp av olika metoder, men vanligast är att man gör en förskjutning av mellanfotsbenet mot sidan där lilltån sitter. Genom förskjutningen smalnar framfoten av, vilket hjälper stortån att rätas ut. För att hålla allt på plats under läkningstiden sätts vanligtvis en skruv in. Om du lider av hammartå och/eller överridande tå kan du även behöva genomgå en operation där tårna rätas ut.

Under operationen får du lokalbedövning eller blir sövd. Du kan oftast åka hem redan samma dag.

Innan en operation för hallux valgus bör du avstå från rökning och alkohol för att läkningsprocessen ska bli så bra som möjligt. Efter operationen får du ett förband kring foten som du ska behålla i 2–7 veckor. Det är vanligt att foten är svullen och du bör ta det lugnt och inte belasta foten i onödan de närmaste dagarna. Det finns både specialskor och kryckor som kan hjälpa dig att undvika belastning av foten.

Diagnos vid hallux valgus

Om du misstänker att du har hallux valgus bör du först uppsöka din vårdcentral. En läkare kan relativt snabbt berätta om du har hallux valgus efter att ta tittat och känt på foten. Om operation krävs får du en remiss till en ortoped.

Vem kan hjälpa dig vid hallux valgus?

Kan hallux valgus behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte behandla hallux valgus, däremot ge dig råd kring vad du kan göra själv för att lindra dina besvär.

Publicerad:
23 december 2022 kl 10:52
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 14:14
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: