Käkledsbehandling
Person visar sin profil på ansiktet

Käkledsbehandling

Du kan behöva käkledsbehandling om du gnisslar tänder, har en öm och spänd käke, spänningshuvudvärk eller att det knäpper i käken.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder käkledsbehandling där det passar dig.

Snabba fakta om Käkledsbehandling

Pris

En käkledsbehandling kostar vanligtvis inte mer än 1 000 kronor per tillfälle.

Vad är käkledsbehandling?

En käkledsbehandling syftar till att få bukt med en spänd käke, som i sin tur påverkar närliggande muskler och kan orsaka en rad olika besvär. Läs mer.

Vad är käkledsbehandling?

Käkledsbehandling syftar till att få bukt med en spänd käke, som i sin tur påverkar närliggande muskler och kan orsaka en rad olika besvär. Behandlingen utförs av en kiropraktor eller naprapat som med hjälp av olika tekniker masserar, töjer, pressurbehandlar och stretchar hela käkmuskulaturen. Även musklerna inuti munnen kan vara i behov av behandling.

Vem kan göra käkledsbehandling?

Det finns flera olika symtom som tyder på att du har spänningar i käken och musklerna runt omkring. Då kan du behöva behandling för att bli av med symtomen. Effekten av behandlingen är oftast långsiktig, och många känner stor skillnad redan efter en behandling. Tecken på käkledsbesvär kan vara att:

 • du gnisslar tänder när du sover
 • du ofta har spänningshuvudvärk
 • du har svårt att tugga eller öppna munnen på ena sidan
 • det knäpper i käkleden när du gapar
 • käken känns stel eller öm
 • du har nackvärk i kombination med käkledsbesvär.

Hur blir man av med spända käkar?

Om du ofta känner dig spänd eller öm i käkpartiet finns det vissa övningar som du kan testa att utföra hemma på daglig basis, vilket också kan minimera risken för att drabbas av ännu större besvär. Några tips på sådana övningar finner du nedan.

 • Jogga käken: Gör mindre avslappnande rörelser med käkleden – åt båda sidor och upp och ner. Kom ihåg att tänderna inte ska vidröra varandra.
 • Knuten hand: Öppna munnen ungefär en centimeter och sätt en knytnäve mot din underkäke. Pressa försiktigt knytnäven uppåt samtidigt som du håller emot med käken och låter musklerna jobba. Upprepa tre gånger i intervaller på åtta sekunder.
 • Sidopress: Lägg handflatan mot ena underkäken, och pressa försiktigt underkäken mot handen. Upprepa tre gånger i intervaller på åtta sekunder, och gör sedan likadant med den andra underkäken.

Så går käkledsbehandling till

Metod

Beroende på vilken mottagning du vänder dig till så kan en käkledsbehandling gå till på lite olika sätt. Syftet är dock alltid detsamma – att mjuka upp såväl käkledsmuskeln som nacken och axlarna. Behandlaren masserar, stretchar och pressurbehandlar muskler i nacke, hals, axlar, käke, kindben och ibland även på huvudet. Därefter kan det även vara aktuellt att massera muskler inuti munnen som inte kan nås från utsidan. Behandlaren har då handskar på händerna och masserar med sina fingrar på insidan av dina kinder. Hur många behandlingssessioner du behöver varierar från person till person, men det brukar vanligtvis räcka med max fem behandlingar. Varje session brukar ta cirka en timme.

Laserterapi, akupunktur och zonterapi kan inkluderas

På vissa mottagningar kan det inkluderas andra behandlingsformer i käkledsbehandlingen. Det kan till exempel bli aktuellt med medicinsk laser som stimulerar kroppens läkande förmåga genom ljusvågor, eller öronakupunktur som bidrar till ökad blodcirkulation och avslappnade muskler.

Innan käkledsbehandling

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en käkledsbehandling. Det kan däremot vara en god idé att inte ha klänning på dig eftersom du kan behöva klä av dig på överkroppen. Oftast börjar naprapaten eller kiropraktorn behandlingen med att genomföra några små tester för att kolla status på käkens muskulatur, för att sedan kunna anpassa behandlingen efter just dina besvär.

Efter käkledsbehandling

Efter en käkledsbehandling är det inte ovanligt att känna sig påverkad i både käkleden och resten av kroppen. Det beror på att kiropraktorn eller naprapaten har behandlat muskler som sällan blir behandlade annars. Du kan känna dig trött och även vara öm i käklederna några dagar efter behandlingen.

Vad kostar käkledsbehandling?

Vad käkledsbehandling har för pris varierar mellan olika mottagningar, men det kostar vanligtvis inte mer än 1 000 kronor per tillfälle.

Fördelar med käkledsbehandling

 • Genom käkledsbehandling hjälper man musklerna i och runt käkleden att slappna av. Det kan lindra flera olika besvär som tandgnissling, spänningshuvudvärk och knäppningar från käken.
 • Många märker av en stor skillnad redan efter en käkledsbehandling.

Nackdelar med käkledsbehandling

 • Om du är i behov av många sessioner kan totalpriset bli ganska högt i slutändan.

Vem kan hjälpa dig med käkledsbehandling?

Kan käkledsbehandling utföras av nätläkare?

En nätläkare kan tyvärr inte utföra käkledsbehandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:30
Uppdaterad:
4 juni 2024 kl 09:32
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!