Rotfyllning

Rotfyllning görs för att skydda pulpan och roten i tanden mot skada. Roten är den del av tanden som fäster i käken, och är därmed nödvändig för att man ska ha en fungerande tand. Beroende på vilken tand det är har den en eller flera rötter.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Rotfyllning
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (128)
Digital vårdgivare (0)
(70)
Öppet, idag till 16:00
(30)
Öppet, idag till 17:00

Din Tandläkare i Solna AB

Hotellgatan 3, 5 tr, Läkarhuset i Solna Centrum, Solna
(29)
Öppet, idag till 17:00

Stockholms Tandhälsa Odenplan

Dalagatan 42, Stockholm
(74)
Öppet, idag till 18:00

Gloss & Floss

Ölandsgatan 42, Stockholm
(31)
Öppet, idag till 21:00

City Dental

Drottninggatan 27, Stockholm
(35)
Öppet, idag till 18:00
(17)
Öppet, idag till 16:00

Artos Dental, Solna

Stråket 3, Solna
(19)
Öppet, idag till 19:00

Dental Kompaniet

Ljungmyrsvägen 2, Täby
(16)
Öppet, idag till 16:00

Tandläkare Thomas Alvling

Marconigatan 23, Västra Frölunda
(61)
Öppet, idag till 19:00

Folktandvården Handen

Handenterminalen 3, Handen
(17)
Öppet, idag till 17:00
(13)
Öppet, idag till 18:00
(14)
Öppet, idag till 19:00

Folktandvården Kista

Kista Galleria, trappa 5, plan 1
(12)
Öppet, idag till 17:00

Svea Tandläkarpraktik

Sveavägen 45, Stockholm
(11)
Öppet, idag till 18:00

Dentalteamet Eva Jonsson

Kungsgatan 29, Stockholm
(9)
Öppet, idag till 14:00

Laholms Tandvårdsklinik

Trädgårdsgatan 11B, Laholm

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Rotfyllning

I rotens kanal går pulpan. Pulpan består av bindväv, nerver och blodkärl och försörjer tanden. Har man fått en skada på pulpan eller roten kan tändläkaren laga tanden genom att fylla upp kanalen med ett gummiliknande material och täta med tandcement så att bakterier inte tar sig in, och på så sätt kan man behålla sin tand.

När behöver man rotfyllning?

Anledningen till att man vill rotfylla tanden är för att skydda pulpan och roten mot skada. Oftast är det bakterier som orsakar hål i tanden, karies, som tar sig ner till pulpan och inflammerar den. Men även andra skador på tanden gör att rotfyllning är nödvändigt.

Har man fått ett slag mot tanden kan det ha skadat rot eller pulpa. En gammal fyllning kan vara trasig och skyddar inte längre tanden mot bakterieangrepp eller så måste man göra tanden stabil inför fastsättning av krona.

Så går rotfyllning till

Med hjälp av en fil, fäst på en långsamt roterande borr, rengör tandläkaren den skadade tandens rotkanal och tar bort bakterier och den skadade tandsubstansen. Även delar av pulpan avlägsnas, beroende på hur skadad den är. Rengöringen kan även utföras manuellt.

Oftast kan tandläkaren fylla roten med en gång, men beroende på hur många kanaler det är som ska fyllas och var tanden sitter, kan det ta olika lång tid. Ibland är det inte möjligt att både rengöra och fylla kanalen vid samma besök, då får man en tillfällig fyllning eller bakteriedödande vätska på den skadade tanden i väntan på rotfyllningen.

Man använder sig av gummimaterialet guttaperka för att fylla roten och förseglar sedan med tandcement för att undvika att bakterier tränger in i roten.

För att inte utsätta tanden för allt för stora påfrestningar är det vanligt att man slipar ner tanden något, och i vissa fall skyddar tanden med hjälp av en krona eller en vanlig fyllning ovanpå rotfyllningen.

Själva rotfyllningen gör inte ont, men att ta bort nerven och rengöra tanden kan göra ont. Även om pulpan är skadad kan ingreppet göra ont, och om det behövs kan man få bedövning.

Omedelbart efter rotfyllning är det vanligt att man känner sig öm i tanden och det kan hålla i sig upp till några dagar. Man kan då behöva ta värktabletter. Skulle smärtan vara mer långvarig ska man vända sig till sin tandläkare för uppföljning.