Rotfyllning
Verktyg för rotfyllning

Rotfyllning

Rotfyllning kan behövas när vävnaden som finns inne i tanden har blivit infekterad eller inflammerad av bakterier. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder rotfyllning där det passar dig.

Boka tid för rotfyllning

Estetik & Dental
Konsultation inför rotfyllning - för dig över 23 år
Solna
Estetik & Dental
Konsultation inför rotfyllning - för dig över 23 år
Solna
Estetik & Dental
Konsultation inför rotfyllning - för dig över 23 år
Solna
Estetik & Dental
Konsultation inför rotfyllning - för dig över 23 år
Solna
Estetik & Dental
Konsultation inför rotfyllning - för dig över 23 år
Solna
Estetik & Dental
Konsultation inför rotfyllning - för dig över 23 år
Solna

Snabba fakta om Rotfyllning

Om rotfyllning
  • Ett annat namn för rotfyllning är rotbehandling.
  • De flesta rotfyllningar görs med ett material som heter guttaperka och utvinns från guttaperkaträdet.
  • Det kan ibland behövas flera besök för att göra klart rotfyllningen.
  • En rotfyllning gör inte särskilt ont, men du erbjuds lokalbedövning.
Vad är rotfyllning?

Rotfyllning, eller rotbehandling, är en metod för att behandla infektioner och inflammationer i de vävnader som finns inuti tanden. Läs mer.

Vad är rotfyllning?

Rotfyllning, eller rotbehandling, är en behandling som kan behövas när du fått en tandinfektion – det vill säga när tandens inre blivit infekterat. Inuti tanden finns pulpan och i den sitter känsliga nervtrådar och blodkärl. Om pulpan blir infekterad kan du därför drabbas av tandvärk, och rotfyllning kan vara en lösning i stället för att dra ut tanden.

Anledningen till att du behöver en rotfyllning är att det har kommit in bakterier pulpan. Det kan hända om du till exempel har:

Hur går en rotfyllning till?

Metod

Rotfyllningen kan göras vid ett eller flera besök. Om behandlingen behöver delas upp på två besök rensar tandläkaren tanden och sätter in en tillfällig, desinficerande fyllning tills rotfyllningen görs. Vid det andra besöket görs sedan själva rotfyllningen innan tandläkaren slutligen fyller igen öppningen. Annars görs hela behandlingen på samma gång.

Innan rotfyllningen

Tandläkaren börjar med att röntga och undersöka tanden. Innan behandlingen startar ger tandläkaren dig lokalbedövning om du önskar. Tandläkaren ser också till att skapa en steril miljö kring tanden genom att isolera tanden från resten av munhålan med en gummiduk.

Tandläkaren borrar ända in till pulpan för att komma åt att rensa bort den infekterade vävnaden. Har du karies eller gamla fyllningar tas de bort. Sedan spolar tandläkaren rent i tanden med hjälp av bakteriedödande vätskor.

Ibland behöver tandläkaren slipa ner tanden en aning innan rotfyllningen för att den ska hålla så bra som möjligt.

Oftast bokas ett nytt besök för själva rotfyllningen. Då avslutas besöket med att tandläkaren fyller tanden med en bakteriedödande fyllning till dess att rotfyllningen görs.

Hur går en rotfyllning till?

När tanden inte har en pågående infektion kan man göra själva rotfyllningen. Då fyller tandläkaren upp rotkanalerna med gummispetsar och ett material som kallas guttaperka för att det ska bli helt tätt så att bakterier inte kan ta sig in i tanden. Därefter avslutar tandläkaren behandlingen med att göra en permanent lagning eller ny krona för att tanden ska hålla framöver.

En del är rädda för att gå till tandläkaren och rotfylla tanden, men faktum är att en rotfyllning är en enkel och relativt smärtfri behandling. Vanligtvis görs behandlingen med bedövning, särskilt om du har tandvärk eller om det skulle göra väldigt ont.

Hur lång tid tar det att göra en rotfyllning?

Det kan ta olika lång tid att rotfylla en tand, beroende på antalet rötter och var i munnen som tanden sitter. Det kan ta ett par besök innan din rotbehandling är klar.

Vad ska jag tänka på efter rotfyllningen?

Det kan göra ont en stund efter rotfyllning

Efter avslutad rotfyllning kan du få smärta eller värk i tanden under en kortare tid, men det brukar gå över av sig själv. Har du mycket ont kan du ta receptfria, smärtstillande läkemedel. Tänk på att låta bedövningen släppa innan du tuggar och äter så du inte gör dig illa. Tanden kan kännas annorlunda att tugga med efter rotbehandlingen, men du vänjer dig snart.

Vid eventuella komplikationer

I ovanliga fall kan det uppstå komplikationer efter behandlingen och tanden kan bli infekterad igen. Ta kontakt med tandläkaren om du får hög feber och svullnad efter rotfyllningen, eller om du känner dig öm under en längre tid efter behandlingen. Då kan rotfyllningen ha misslyckats, vilket kan leda till infektioner i käken som kan behöva behandlas hos en specialist. Även om du inte har upplevt några besvär efter rotfyllningen görs en efterkontroll för att se att allting står rätt till.

Så länge håller en rotfyllning

Om du tar väl hand om dina tänder i fortsättningen kan rotfyllningen hålla resten av livet.

Rotfyllning - pris

Vad kostar en rotfyllning? En vanlig kostnad för rotfyllning är cirka 4 500 kronor för att göra en rensning och rotfyllning. Men priset kan i vissa fall uppgå till 10 000 kr, om din rotbehandling är väldigt omfattande. Om du behöver en ny tandkrona efter behandlingen kan det också påverka priset.

Vad är fördelarna med en rotfyllning?

  • Genom att rotfylla tanden kan du slippa att dra ut den.
  • Rotfyllda tänder läker bra.
  • Det gör inte ont att göra en rotfyllning.
  • Om du tar väl hand om tanden kan rotfyllningen hålla resten av livet.

Nackdelar med rotfyllning

Det finns några saker som kan uppfattas som nackdelar med rotfyllning.

  • Du kan få värk i tanden en kort tid efter rotfyllningen.
  • Ibland krävs det flera besök för att rotfylla en tand.
  • En del tycker det är obehagligt att tandläkaren jobbar inuti tanden.

Vem kan hjälpa dig med rotfyllning?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!