Hitta vård
Patient får sina tänder undersökta av en tandläkare.

Död tand

När pulpan i tanden har dött kallas det för död tand, eller nekros. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med död tand på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Död tand

Om död tand
  • Det är viktigt att en död tand behandlas av en tandläkare, för att undvika vidare komplikationer.
  • I vissa fall går det att behålla en död tand genom rotfyllning, men tandutdragning kan bli nödvändig.
Vad är en död tand?

En tand där pulpan, som är det innersta lagret, har skadats så pass att tanden går i nekros kallas för död tand.

 

Vad är en död tand?

Den innersta delen av tanden består av blodkärl och nerver, och kallas för pulpan. En skada på pulpan kan leda till att tanden går i nekros, det vill säga dör. När detta sker drabbas blodförsörjningen och det finns då en stor risk för att bakterier infekterar den döda pulpan. En död tand kan uppstå till följd av kariesangrepp, dåliga lagningar eller skada orsakat av annat trauma.

Död tand hos barn

Det är väldigt viktigt att upptäcka och åtgärda en död tand hos barn. En obehandlad död tand kan annars leda till skador på de kommande/permanenta tänderna. Ta därför kontakt med tandvården om ditt barn har skadat en tand, så att barnet kan bli undersökt av en tandläkare.

Hur vet man om en tand är död?

Symtomen kan variera beroende på vad som är orsaken. Symtomen är inte alltid så påtagliga. Vid kariesangrepp är symptomen oftast tydligare än när tanden har dött. Det är också vanligt att en död tand föregås av tandinfektion, och då är symtomen som mest intensiva i början. Nedan listar vi några symtom som kan – men inte behöver – vara tecken på en död tand. Ibland ger det inga symtom alls.

  • Ömhet i tanden vid bett och beröring. 
  • Dov smärta. 
  • Tanden kan skifta färg, vanligen grå eller blå. 

Om din munbotten eller hals svullnar bör du genast kontakta 112. 

Det vanligaste symptomet på död tand hos barn är att den drabbade tanden skiftar färg, oftast blå eller grå.

Vad beror en död tand på?

En död tand uppstår oftast till följd av

  • dålig tandlagning
  • kariesangrepp
  • spricka i tanden 
  • dåliga lagningar 
  • skada orsakat av annat trauma.

Vad kan man göra själv vid en död tand?

Ta kontakt med din tandläkare om du misstänker att din tand är död. Det är viktigt att en död tand behandlas av en tandläkare, för att undvika vidare komplikationer, som till exempel tandabscess – en bakteriell infektion som uppstår när bakterier tränger in i tandens pulpa. Bakterier har nämligen lättare att tränga in i en död tand.

Hur behandlas en död tand?

Vilken behandling som är aktuell för dig beror på tandens skada. För att bedöma detta brukar tandläkaren göra en röntgenundersökning. Ibland bedömer tandläkaren att det går att behålla en död tand genom rotfyllning, men i vissa fall kan tandutdragning bli nödvändig. Tandutdragning är vanligt när tanden är så skadad att den inte går att rädda. 

Rotfyllning vid död tand

Rotfyllning innebär att tandläkaren avlägsnar den infekterade pulpan och därefter dräneras området. Sedan placeras en tandkrona ovanpå den rotbehandlade tanden. Här kan du läsa mer om rotfyllning och hur det går till. 

Tandutdragning – dra ut död tand

Tandutdragning är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort en tand med särskilt verktyg. Innan en tand kan tas bort gör tandläkaren alltid en bedömning och undersöker alternativa möjligheter för att rädda tanden. Mer om detta kan du läsa i vår guide om tandutdragning.

Vem kan hjälpa dig vid död tand?

Publicerad:
25 augusti 2023 kl 14:08
Uppdaterad:
25 augusti 2023 kl 14:08
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!