Gnissla tänder
Person lutar sig över ett bord samtidigt som den håller ena handen mot käken

Gnissla tänder

Gnisslar du tänderna i sömnen? I den här guiden kan du läsa allt om vilken hjälp du kan få för att sluta gnissla tänder.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med gnissla tänder på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Smile Landskrona
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Landskrona
Smile Landskrona
Konsultation bett-och käkledsbesvär - för dig över 23 år
Landskrona
Smile Stockholm Hagastaden
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Norrmalm, Stockholm
Smile Täby
Konsultation bett-och käkledsbesvär - för dig över 23 år
Täby
Smile Vällingby
Konsultation för bett- och käkledsbesvär - för dig över 23 år
Hässelby-Vällingby, Vällingby
Nacka Tandvårdsteam
Tandläkarundersökning
Nacka
Vad innebär det att gnissla tänder?

Att gnissla tänder innebär att du biter ihop käkarna och gnider eller pressar tänderna mot varandra. Ofta görs det i sömnen. Läs mer.

Vad innebär det att gnissla tänder?

Att gnissla tänder innebär att tänderna i under- och överkäken pressas och gnids mot varandra. Ett gnisslande ljud kan uppstå men gör det inte alltid. Tandgnissling kallas även för bruxism.

Att gnissla tänder kan göra att du får ont och leder till att tänderna slits snabbare än vad de annars skulle ha gjort. I värsta fall kan tänder spricka av att de gnids och pressas mot varandra. Risken för tinnitus, i form av knäppningar i käkbenet, kan öka för den som gnisslar tänder och har spända käkar.

Kan man gnissla tänder när man sover?

Många gnisslar tänder i sömnen, när de inte är medvetna om det. Det är faktiskt ett större problem än att gnissla tänder i vaket tillstånd. Du kan dock känna av det efter att du vaknat. Särskilt vanligt är det att du gnisslar tänder när du går från djup till mer ytlig sömn, på grund av att du sover oroligt.

Symtom på att du gnisslar tänder

Om du gnisslar tänder kan du ha ett eller flera av följande symtom:

  • du har svårt att gapa stort
  • dina käkmuskler känns ömma och trötta
  • du har ont i käken när du tuggar, särskilt vid seg mat
  • du har en molande värk i tinningen eller över pannan, ofta redan när du vaknar
  • det låter om käkarna (en eller båda), när du öppnar munnen
  • du har huvudvärk eller ont i själva tänderna.

Varför har jag börjat gnissla tänder?

Om du gnisslar tänder när du är vaken kan det bero på att du är stressad eller har ett bett som inte är perfekt. Om tänderna i över- och underkäken inte har bra kontakt med varandra kan de gnidas mot varandra när du stänger munnen. Dålig sömn kan vara en anledning till att du gnisslar tänder när du sover. Andra gnisslar tänder som ett invant beteende på grund av att de biter fel.

Att gnissla tänder är vanligt bland yngre barn. I sjuårsåldern brukar det gå över. Det handlar om att bettet förändras och att nya tänder växer fram. Det kan låta mer om det är mjölktänder som gnids mot varandra eftersom de inte är lika hårda. Om en bebis gnisslat tänder är det ofta helt naturligt och inget att oroa sig över. Att gnissla tänder kan i sällsynta fall bero på en neurologisk sjukdom eller drogmissbruk.

Hur blir man av med tandgnissling (bruxism)?

Du kan inte göra så mycket mer än att försöka sluta gnissla tänder om du märker att du gör det. Eller jobba med orsaken, ifall det finns en tydlig sådan. Att försöka prioritera god sömn brukar kunna hjälpa. Att gnissla tänder innebär att de slits ner snabbare. I det läget är det viktigt att du inte förvärrar problemet. Att skölja munnen efter att du druckit en sur dryck är en bra åtgärd eftersom tänder kan försvagas av syra.

Hur kan jag sluta gnissla tänder?

Om du inte slutar gnissla tänder av dig själv finns det olika behandlingsalternativ.

Övningar för att sluta gnissla tänder
Du kan få ett program med övningar som syftar till göra det lättare för dig att slappna av i käkmusklerna. Då får du ett antal rörelser som du gör själv ett par gånger om dagen.

Bettskena mot tandgnissling

Vid lite större besvär kan en bettskena i plast, som sätts in när du går och lägger dig, avlasta käkarna. En bettskena hindrar också att du sliter ner om du gnisslar tänderna i sömnen.

Diagnos om du gnisslar tänder

Om du misstänker att du gnisslar tänder i sömnen kan en tandläkare göra en undersökning av käkarna, tänderna och munnen. Genom att göra gipsmodeller kan man se hur snabbt dina tänder slits och hur kontaktytan mellan tänder och över- och underkäken förändras mellan tandläkarbesök. Det kan ta några månader innan utredningen är klar.

Vem kan hjälpa dig om du gnisslar tänder?

Kan jag få hjälp av en nätläkare om jag gnisslar tänder?

En nätläkare kan inte fastställa om du gnisslar tänder men möjligen ge råd om vad du ska göra ifall du vet att så är fallet eller om du har ett barn som gnisslar tänder.

 

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!