Stödsamtal
En patient blir tilltalad av en terapeut som sitter mittemot.

Stödsamtal

Stödsamtal är en typ av behandling för dig som vill prata med någon om en problematik du lider av eller ett problem.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder stödsamtal där det passar dig.

Snabba fakta om Stödsamtal

Om stödsamtal
  • Psykiska ohälsan i Sverige ökar mer och mer för varje år.
  • Fyra av tio svenskar vill gå i terapi men avstår på grund av priset.
  • Du väljer själv hur många samtal du behöver, det finns inga rätt eller fel.
Vad är stödsamtal?

Stödsamtal är en typ av behandling för dig som behöver extra stöd och hjälp i vardagen. Läs mer.

Vad är stödsamtal?

Stödsamtal är en typ av behandling för dig som vill prata med någon om en problematik du lider av eller ett problem. Syftet med stödsamtal är att du ska få stöd och stöttning. Den du träffar kan vara en legitimerad psykolog, psykoterapeut eller kurator. Den du väljer att prata med är utbildad med att prata med människor, samtalen blir en behandlingsmetod.

Att gå i stödsamtal innebär att du får stöd och hjälp med ett problem eller något trauma genom samtal. Målet med stödsamtal är att du ska må bättre oavsett anledningen till att du går i stödsamtal.

Så går stödsamtal till

Vanligtvis träffar man sin terapeut en gång i veckan i ungefär en timme. Hur många gånger du vill träffa din terapeut bestämmer du själv med rådgivning från din terapeut. Vissa vill bara gå en gång medan andra vill och behöver 10 till 20 samtal. Oftast finns ingen gräns eller minimum för hur många samtal du behöver ta.

I början ska du och din terapeut lära känna varandra och gemensamt förstå vad det är som gör att du behöver hjälp. Utifrån vad ni kommer fram till så kommer ni tillsammans lägga upp en behandlingsplan där ni sätter upp delmål som kommer hjälpa dig fram till ditt huvudsakliga mål.

Stödsamtal fungerar olika för alla. Vissa kan känna att samtalen är en läkande process medan för andra finns det ett större behov av stöd för att kunna ta in insikterna från samtalen. Under behandlingen kommer du och din terapeut kontinuerligt utvärdera hur det fungerar för dig och om du är i behov av något annat.

Innan stödsamtal

Det första du ska göra är att ta kontakt med en terapeut. Du kan också kontakta 1177 för rådgivning eller din vårdcentral där du kan få hjälp att hitta rätt typ av behandling.

Du kan också kontakta en privat terapeut för stödsamtal men det blir något dyrare.

Stödsamtal är en behandling där du och din terapeut ska jobba tillsammans för att få dig att må bra. Det är därför viktigt att du känner dig trygg med din terapeut. Det går alltid att avbryta terapin och byta terapeut om du känner dig obekväm.

Efter stödsamtal

Innan du avslutar behandlingen kommer du och din terapeut lägga upp en plan för hur du ska fortsätta må bra även efter terapin. Det är viktigt att komma ihåg att en terpeut inte själv kan lösa dina problem. Ni måste samarbeta och hitta lösningar tillsammans.

Genom terapin kommer du få stöd och hjälp med att hitta verktyg och strategier som kan hjälpa dig att må bättre och att nå dina mål.

Vad kostar stödsamtal?

Behandlingspriset för stödsamtal via en vårdcentral är lika mycket som den vanliga patientavgiften. Bokar du tid hos en privat terapeut är priset mellan 800 till 1 500 kr per samtal.

Vad är fördelarna med stödsamtal?

  • Du får stöd och hjälp i frågor som är viktiga för dig.
  • Många upplever att de må bättre.
  • Många upplever mindre ångest och oroskänslor.
  • Du har någon utomstående att prata med.
  • Du får verktyg och strategier för att få dig själv att må bättre.

Vad är nackdelarna med stödsamtal?

  • Det kan blir dyrt om du väljer att vända dig till en privatklinik.
  • Vissa kliniker har terapeuter som saknar legitimation.

Vem kan hjälpa dig med stödsamtal?

Kan en nätläkare erbjuda stödsamtal?

En nätläkare kan erbjuda stödsamtal.

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 11:27
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Vården.se (Samtalsterapeut)

Psykologmottagning.se