Bettfel
Barn sitter i tandläkarstol och får behandling av tandvårdspersonal

Bettfel

Att ha ett bettfel betyder att du biter ihop på ett sätt som inte är optimalt för tänder och käke.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med bettfel på en plats som passar dig.

Vad innebär bettfel?

Bettfel betyder att du biter ihop på ett sätt som inte är optimalt för tänder och käke. De vanligaste bettfelen är överbett, underbett, djupt bett och korsbett. Läs mer.

Vad innebär bettfel?

Att ha ett bettfel innebär att du har en avvikelse i ditt bett. Det betyder att du biter ihop på ett sätt som inte är optimalt för tänder eller käke. Det kan både omfatta enstaka tänder eller en hel käke. Bettfel uppstår ofta under barndomen, eftersom bettet utvecklas då, men du kan också få bettfel som vuxen. Få personer har ett helt perfekt bett, och ett bettfel behöver inte alltid behandlas.

Det finns många olika bettfel, och de vanligaste är:

  • överbett
  • underbett
  • djupt bett
  • öppet bett
  • korsbett
  • trångställt bett.

Hur vet man om man har bettfel?

Olika bettfel kan ge olika symtom, och det är inte alltid man vet att ens symtom beror på problem med bettet. Ett typiskt symtom som är gemensamt för de flesta avvikelser på bettet, men som kanske inte är något man kopplar till bettfel, är ihållande huvudvärk. Huvudvärken beror på att musklerna utsätts för en långvarig påfrestning när man biter ihop på ett felaktigt sätt, vilket gör att muskelvävnad till slut kan skadas.

Andra vanliga kännetecken på bettfel:

  • Vid överbett har man svårt att få läpparna att mötas, och man har lätt för att skada sina tänder vid idrott eller om man ramlar.
  • Underbett eller öppet bett brukar kännetecknas av att man har svårt att bita av eller tugga när man äter, då tänderna har svårare att möta varandra.
  • Djupt bett brukar kunna orsaka små sår i gommen, eftersom undertänderna når hela vägen till gommen när man biter ihop.

Orsaker till bettfel

Bettfel upptäcks ofta tidigt då våra tänder utvecklas när vi är barn. I många fall är bettfel ärftligt, men det kan också uppstå på grund av yttre faktorer.

Bettfel hos vuxna

Om du är vuxen och haft ett normalt bett tidigare kan du få en felställning av bettet om du har permanenta tänder som tagits bort utan att ersättas, eller om du drabbas av tandlossning. Bettfel kan också uppstå i vuxen ålder om du pressar tänderna, suger på fingrarna eller pressar tungan mot tänderna.

Om du som ung haft tandställning för att behandla bettfel kan du också få tillbaka problematik med snedställning i vuxen ålder.

Kan ett barn få bettfel vid användning av napp eller om barnet suger på tummen?

Ja, i vissa fall. Oftast beror bettproblematik på ärftliga faktorer, men om ett barn suger mycket på napp eller tummen kan det utvecklas till överbett, korsbett eller ett öppet bett. Detta beror på att små barns käkar är mycket formbara, och tänderna kan därför anpassa sig efter napp- eller tumsugning.

Diagnos vid bettfel

För att få diagnos av bettfel och få en eventuell behandlingsplan, behöver du boka en tid hos en tandläkare för en tandläkarundersökning. Om tandläkaren då upptäcker tecken på bettfel görs en mer omfattande kartläggning av ditt bett.

Behandling vid bettfel

Ett bettfel behöver inte alltid behandlas, men det kan vara bra att gå till tandläkaren om du misstänker att du har en avvikelse på bettet. De flesta bettfel justeras redan under tonåren, men det är aldrig för sent att reglera sina tänder.

Tandställning

Den vanligaste behandlingen mot bettfel är tandställning. Ofta brukar man få en fast tandställning, en så kallad räls, eftersom en sådan tandställning kan göra väldigt precisa förändringar av tändernas placering. Ibland kan man få en genomskinlig tandställning, avtagbara skenor (exempelvis Invisalign), eller en fast tandställning på tandradens insida.

Käkoperation

I vissa fall bedömer tandläkaren att du behöver göra en käkoperation för att justera ett bettfel. Det kan vara aktuellt om överkäken och underkäken har vuxit olika mycket och tänderna inte passar ihop när du biter i samman. Käkoperation görs i samband med behandling med tandreglering, såsom tandställning.

Vem kan hjälpa dig vid bettfel?

Publicerad:
15 november 2022 kl 10:40
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 14:39
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!