Malignt melanom
Kvinna ligger i baddräkt på stranden och solar

Malignt melanom

Malignt melanom är en farlig form av hudcancer som ofta orsakas av oförsiktig vistelse i solen. Läs mer och boka tid för vård här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med malignt melanom på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Malignt melanom

Snabba fakta
  • Det är bra att hålla koll på sina födelsemärken på kroppen, ifall något märke förändras.
  • Antalet fall av malignt melanom har fördubblats de senaste 20 åren.
  • De flesta som får behandling i tid tillfrisknar från malignt melanom.
Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är en allvarlig form av hudcancer, och som oftast uppkommer på grund av överdrivet solande. Läs mer.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är en allvarlig form av hudcancer och beror oftast på upprepade brännskador efter överdrivet solande. Antalet fall av malignt melanom har ökat de senaste 20 åren. Det beror framförallt på att allt fler människor åker på solsemester och har som mål att bli så bruna som möjligt.

Malignt melanom skiljer sig från vanliga födelsemärken och leverfläckar eftersom de oftast är flerfärgade och inte jämnt distribuerade över området. De ser inte lika jämna ut som leverfläckar och brukar även ändra form över tid.

Symtom på malignt melanom

Det är i pigmentcellerna som sjukdomen uppstår och om den ohämmade celldelningen startar är det ett förstadium till malignt melanom. Malignt melanom kan dock också uppträda på en plats där det inte tidigare funnits något födelsemärke.

Andra symtom innefattar att födelsemärken börjar klia eller växa. För kvinnor är det vanligast att utveckla cancerformen på benen och för män på bålen, men det går att få den här cancerformen var som helst på kroppen. Gällande symtom är det viktigt att du tänker på om någon förändring sker, antingen att ett nytt märke tillkommer eller att ett gammalt förändras till färg och form.

Hur vet man att det är malignt melanom?

Oftast börjar malignt melanom i ett födelsemärke eller leverfläck som börjar växa. De får en ojämn form och skiftar i färg.

Om du upptäcker ett asymmetrisk eller förändrat märke på kroppen bör du kontakta vårdcentralen.

Hur lång tid tar det innan malignt melanom sprider sig?

Hur snabbt malignt melanom sprider sig varierar väldigt mycket och det är inte ovanligt att det tar flera år innan sjukdomen verkligen visar sig och ger verkliga problem.

Orsak till malignt melanom

Det som orsakar malignt melanom är framförallt alldeles för många timmar i solen med för svagt eller inget skydd alls. När vi är i solen så påverkar solen oss med sitt UV-ljus. Efter tillräcklig exponering så bränner solens strålar vår hud och när detta sker upprepade gånger ökar risken för att hudcancer som malignt melanom utvecklas.

Brännskadorna på vävnaden orsakar nämligen aktivering i hudcellerna och det kan leda till accelererande celldelning. Alla som bränner sig får dock inte cancer. Det är eftersom risken för att bli sjuk påverkas av genetiska faktorer och livsstilsfaktorer samt faktorer som vi idag inte känner till.

Kan man förebygga malignt melanom?

Eftersom det oftast är alldeles för många soltimmar som ligger bakom utvecklingen av malignt melanom så är det första du kan göra att inte sola så mycket. Om du vill vistas ute i solen rekommenderas det att du har solskyddsfaktor med en styrka anpassad efter solen och din hudtyp.

I förebyggandet av malignt melanom är symtom väldigt viktigt, en förändring i vävnaden är ett första tecken på cellförändring och möjligtvis malignt melanom. Att hålla koll och vara uppmärksam på pigmentförändringar och födelsemärken är viktigt för att du ska få hjälp i tid.

Diagnos vid malignt melanom

Om du har födelsemärken som förändrats, eller om ett nytt märke på huden har uppkommit, är det viktigt att du söker vård hos en läkare.

Det är bra om du redogör för läkaren hur du själv har upplevt förändringarna och hur det sett ut över tid, då det är viktigt i bedömningen. Läkaren kommer behöva göra en undersökning av din hud för att se om det är cancer och i sådant fall om det är aggressiv malignt melanom.

Behandling av malignt melanom

Malignt melanom måste opereras eftersom det finns risk att cancern annars sprider sig. Detta görs dock först efter att cellprover tagits på området som förändrats och malignt melanom har blivit bekräftat. Ingreppet är enkelt genomfört av läkare.

Hur många dör av malignt melanom?

Mer än 500 personer dör årligen av malignt melanom, men de allra flesta som får behandling tidigt tillfrisknar. Men prognosen är sämre ju längre tid som går innan korrekt diagnos ställs.

Hur länge kan man leva med malignt melanom?

Det skiljer sig åt mellan person till person men det är viktigt att upptäcka det så tidigt som möjligt.

Vem kan hjälpa dig med malignt melanom?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
31 maj 2024 kl 10:04
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!