Klamydiatest
Två personer kollar på ett klamydiatest.

Klamydiatest

Klamydia är en könssjukdom. Om du misstänker att du kan ha blivit smittad med klamydia så kan du ta ett klamydiatest.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder klamydiatest där det passar dig.

Snabba fakta om Klamydiatest

Pris

Kan vara gratis eller kosta mellan 200 och 600 kronor.

Om klamydiatest

Klamydia är en könssjukdom som orsakas av bakterier. Ett klamydiatest kan visa om du har blivit smittad eller inte. Läs mer.

Om klamydiatest

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Klamydia orsakas av en bakterie och sprids genom slidsamlag eller analsamlag. Det är viktigt att du testar dig för klamydia om du tror att du kan ha blivit smittad. Då kan du tidigt få behandling och förhindra att smitta någon annan. Du kan testa dig som tidigast en vecka efter att du kan ha blivit smittad. Du kan läsa mer om klamydia i vår guide.

Så går klamydiatest till

Om du misstänker att du kan ha blivit smittad med klamydia så kan du boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. Vissa mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka.

Du testa dig på en vårdcentral, hud- och könsmottagning (venereologmottagning), ungdomsmottagning eller göra ett självtest. Ungdomsmottagningen kan du gå till från att du är 12 tills att du är mellan 20 och 25. Detta kan variera beroende på mottagningen.

När du kommer till mottagningen får du prata med en läkare, sjuksköterska eller en barnmorska. Du få berätta när och hur du har haft samlag. När du gör ett klamydiatest kan du får göra eller eller flera av följande test:

  • prov från slidan
  • prov från ändtarmen
  • urinprov.

Prov som tas i slidan eller ändtarmen tas med en bomullspinne. Du kan få lämna ett ändtarmsprov om du har fått klamydia genom analsex.

Hemtest

I de allra flest regioner kan du beställa ett gratis klamydiatest på internet. För att du ska kunna beställa ett test behöver du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan också köpa ett klamydiatest på ett apotek med de är inte gratis.

Till testet ingår instruktioner och redskap för hur du ska ta testet. Instruktionerna kan variera beroende på vilket test du har fått. När du har tagit proverna skickar du dem till ett laboratorium som analyserar testerna.

De tester som du gör själv visar endast om du har klamydia i slidan eller i urinröret. Testet är inte helt säkert om du tar antibiotika i samband med testet.

Innan klamydiatest

Du behöver inte förbereda något innan du tar ett klamydia test. Det viktigaste att tänka på innan är att det har gått minst en vecka efter att du senast hade sex innan du tar ett test. Om du tar det för tidigt kan det visa fel resultat. Du kan få behöva ta testet igen.

Efter klamydiatest

Vanligtvis brukar provresultatet komma inom en vecka. Om testet visar att du har klamydia så är det ett säkert test. Visar det negativt kan du behöva ta om testet. Det kan hända om du tog provet innan det gått en vecka sedan du senast hade sex.

Du måste kontakta en mottagning för behandling och smittspårning om du har tagit ett test själv. Om du tog testet på en mottagning så får du direkt hjälp med en behandling.

Vad kostar klamydiatest?

Det kan vara gratis att ta ett klamydiatest. Vissa nätläkare erbjuder gratis test, även vissa regioner erbjuder gratis test.

Om du köper test från ett apotek kan kostnaden ligga mellan 200 och 600 kronor. priset varierar mellan olika apotek och olika märken.

Vad är fördelarna med klamydiatest?

  • Du behöver inte oroa dig för om du har blivit smittad eller inte.
  • Du kan få en behandling snabbt om du tar testet tidigt.
  • Du blir av med dina besvär.
  • Det minskar risken att sprida smittan vidare.

Vad är nackdelarna med klamydiatest?

  • Testet kan visa fel och du behöver ta om testet.
  • Det kan vara kostsamt om du beställer test från ett apotek.
  • Du får söka vård och smittspårning på egenhand om tar ett test själv.

Vem kan hjälpa dig med klamydiatest?

Kan en nätläkare hjälpa till vid klamydia?

Ja, en nätläkare kan både hjälpa dig med att testa dig för klamydia och hjälpa dig med att få en behandling.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!