Gäddhäng
En person med gäddhäng.

Gäddhäng

Gäddhäng är en term som beskriver lös och slapp hängande hud i överarmarna. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med gäddhäng på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Gäddhäng

Om gäddhäng
  • Gäddhäng är ett ord som används för att beskriva extra fett som sätter sig på armarna.
  • Gäddhäng förekommer generellt oftare hos kvinnor än män.
Vad är gäddhäng?

Gäddhäng innebär att man fått ett överskott av lös hud på överarmarna.

  Läs mer.

Vad är gäddhäng?

Gäddhäng är ett begrepp som i vardagligt tal används för att beskriva lös hud som sätter sig på armarna. Det kan uppstå till följd av bland annat åldrande,när hudens elasticitet minskar. Gäddhäng är generellt vanligare hos kvinnor än hos män, då kvinnor tenderar att lagra mer fett i detta område. Även genetik kan ha en viss påverkan kring vem som får gäddhäng och vem som inte får det – då vissa kroppstyper samlar lättare fett under armarna än andra.

Gäddhäng är mycket vanligt och oftast inget farligt eller tecken på medicinskt tillstånd. En del bryr sig inte alls om gäddhänget, medan andra kan uppfatta det som kosmetiskt störande och önskar därför att bli av med det.

Varför heter det gäddhäng?

Ursprunget till uttrycket är inte helt klart, men det kan ha att göra med liknelsen mellan den hängande huden och utseendet hos en gädda – att fettet får lite formen av en gädda. 

Varför får man gäddhäng?

Att huden börjat hänga kan bero på många olika saker, såsom:

  • Åldrande gör att huden förlorar sin elasticitet. Gäddhäng kan därför orsakas av stigande ålder. 
  • Viktuppgång kan sträcka ut huden och leda till förlust av elasticitet, vilket i sin tur kan göra att huden blir slapp. 
  • Viktnedgång kan medföra att huden blir lös. När man går ner i vikt minskar volymen i överarmarna, vilket kan medföra ett hudöverskott. Detta tar sig oftast uttryck som lös hud på armarna.
  • Livsstil, till exempel dålig kost och stress, kan göra att huden förändras

Vad kan man göra åt gäddhäng?

Det är viktigt att poängtera att det inte går att punktförbränna fett på specifika områden. När du tränar aktiveras musklerna i hela kroppen, och fettförbränning sker då över hela kroppen. Men vissa träningsövningar kan hjälpa till att stärka armmusklerna. Detta kan i sin tur 

  • minska gäddhängets synlighet då muskler ger högre densitet än fett och upplevs därför som bättre utfyllnad
  • öka den totala fettförbränningen – vilket även påverkar “gäddhängsfettet”.

För att träna bort och minska gäddhäng rekommenderas övningar som tränar både triceps (överarmens största muskel) och biceps (den muskeln som arbetar med att böja våra armar – till exempel med hantlar, gummiband, kettlebell. 

Hur lång tid tar det att träna bort gäddhäng?

Tiden det tar att märkbart träna bort eller reducera gäddhäng genom träning varierar på en mängd olika faktorer som till exempel genetik, ålder, träningsrutin och kost. Det går därför inte att säga en specifik tid, utan det är högst individuellt.

Hur får man bort gäddhäng?

Förutom träning kan man även få bort gäddhäng genom fettsugning eller gäddhängsplastik/armplastik mot gäddhäng. Detta är två behandlingsmetoder som kan ta bort förslappad huden på överarmarna och utförs av plastikkirurger

  • Fettsugning – är en behandlingsmetod där man avlägsnar överflödigt fett från specifika områden på kroppen. Fettsugning är vanligt för att ta bort envisa fettdepåer som inte försvinner genom träning eller kostförändringar. Fettsugning kan bidra till att strama upp armens hud.
  • Gäddhängsplastik – syftar till att strama upp och forma överarmarna. Vid gäddhängsplastik, eller armplastik, görs ett snitt längs insidan eller baksidan av överarmen för att ta bort överflödig och lös hud. Ibland görs även en fettsugning. Resultatet är oftast fastare överarmar.

Båda ingreppen utförs oftast i lokalbedövning eller i narkos, och kräver en viss återhämtningstid. Som med alla kirurgiska ingrepp finns det viss risk för komplikationer och det är viktigt att konsultera en erfaren plastikkirurg för att diskutera dina specifika önskemål och förväntningar. 

Vem kan hjälpa dig vid gäddhäng?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!