Grön starr
En bild på en persons ögon som har drabbats av grön starr

Grön starr

Grön starr är i grund och botten ett samlingsnamn på olika tillstånd som orsakar skador på synnerven. Kan leda till blindhet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med grön starr på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm
Novius Ögonklinik, Stockholm
Grå starr - vårdval
Östermalm, Stockholm
Novius Ögonklinik, Stockholm
Grå starr - vårdval
Östermalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Grön starr

Vad är grön starr?

Grön starr är en sjukdom som innebär att synfältet långsamt krymper, oftast till följd av ett alldeles för högt tryck i ögat. Läs mer.

Vad är grön starr?

Grön starr, eller glaukom som är den medicinska benämningen, är en folksjukdom i Sverige med över 200 000 drabbade. Sjukdomen drabbar synnerven genom att långsamt minska synfältet, och detta beror oftast på att det finns ett för högt tryck i ögat. Det kan också bero på en försämrad blodtillförsel i synnervens kärl.

De flesta som drabbas är över 50 år gamla, och risken att få sjukdomen är större om du har en nära genetisk släkting som också har grön starr. Då sjukdomen sällan ger några symtom förrän synnerven redan tagit stor skada, är det viktigt att gå på regelbundna ögonundersökningar om du tror att du löper större risk att drabbas.

Hur många blir blinda av grön starr?

Grön starr är en av de mest förekommande ögonsjukdomarna i västvärlden. Det är också den näst mest vanliga orsaken till blindhet i hela världen. Enligt Världshälsoorganisationen är det än så länge cirka 4,5 miljoner personer i världen som är blinda till följd av grön starr.

Vad är symtomen på grön starr?

Vid grön starr krymper synfältet långsamt. Hjärnan fyller samtidigt i de försvinnande synintrycken, vilket gör att många inte märker av sjukdomen förrän efter en längre tid. Då har oftast sjukdomen redan gett upphov till större skador på synnerven, exempelvis att synfältet blivit mörkare och mindre. Den skarpa synen som krävs för att se på tv eller läsa är oftast kvar längst. Vid grön starr syns ingenting utanpå ögat trots att skadorna kanske är stora. Oftast dyker sjukdomen först upp i ena ögat och därefter i det andra.

Akut glaukom är ett tillstånd där trycket i ögat har ökat fort under väldigt kort tid. Då är det vanligt att få symtom som:

  • huvudvärk
  • smärta i ögat
  • röda ögon
  • illamående
  • suddig syn
  • att du ser regnbågsfärgade ringar.

Orsak till grön starr

Varför vissa drabbas av grön starr är ännu inte helt klarlagt, men det finns särskilda förändringar i ögat som kan öka risken att synnerven tar skada.

  • Högt tryck i ögat – ögonen behöver ett visst tryck för att kunna fungera optimalt och behålla sin form. Om trycket däremot blir för högt kan synnerven ta skada.
  • Försämrad blodtillförsel – en försämrad cirkulation i kärlen inuti synnerven gör att den får för lite näring och syre, vilket ger upphov till skador. Det kan bero på till exempel åderförfettning i kärlen.

Andra riskfaktorer

Det finns ärftliga anlag för grön starr. Det innebär att du löper större risk att drabbas om du har genetiska släktingar som också har sjukdomen. Andra riskfaktorer är exempelvis om

  • du är väldigt närsynt
  • ögat har andra skador
  • du fått en inflammation i regnbågshinnan
  • du har högt blodtryck
  • du har genomgått behandling med kortison under en lång period.

Egenvård vid grön starr

För att upptäcka sjukdomen i god tid, och på så vis bevara synen, är det viktigt att gå på ögonundersökningar regelbundet. Om du tror att du löper större risk att drabbas borde du undersöka ögonen åtminstone vart femte år, men gärna ännu mer frekvent än så.

Om du är i behov av synhjälpmedel kan Syncentralen i din region hjälpa till. Om du vill kontakta andra personer som är i samma situation kan du vända dig till Synskadades Riksförbund eller Glaukomförbundet.

Behandling vid grön starr

Det går inte att bota grön starr genom att förbättra den syn som redan har gått förlorad. Behandlingen går istället ut på att försöka rädda synen som finns kvar genom att sänka trycket i ögonen till en nivå som inte skadar synnerven. Denna typ av behandling är oftast livslång och kan ske på olika sätt.

Läkemedel

Det finns trycksänkande ögondroppar som antingen minskar produktionen av kammarvatten, reducerar dess flöde in till ögat eller ökar dess flöde ut från ögat. Ögondropparna tas normalt upp till två gånger per dag och kombineras ibland med trycksänkande tabletter.

Laserbehandling

Med hjälp av laserbehandling kan ögonläkare göra mycket små hål i ögats så kallade avloppssystem, och på så vis göra det lättare för kammarvattnet att komma ut. Laserbehandling genomförs oftast bara om trycksänkande läkemedel inte hjälper tillräckligt. Behandlingen gör inte ont och brukar gå snabbt att genomföra.

Operation vid grön starr

Du som har grön starr kan få en operation där kirurgen gör ett konstgjort avloppssystem som gör det lättare för kammarvätskan att ta sig ut. Oftast testas både läkemedelsbehandling och laserbehandling för grön starr innan en operation blir relevant.

Diagnos vid grön starr

Vid misstanke om grön starr är det viktigt att söka vård så fort som möjligt och påbörja en eventuell behandling. Ju tidigare du får behandling desto större är chansen att du får behålla den syn du har kvar.

Vem kan hjälpa dig vid grön starr?

Kan grön starr behandlas av nätläkare?

Vid misstanke om grön starr behöver dina ögon undersökas fysiskt. En nätläkare kan tyvärr inte diagnostisera eller behandla grön starr.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 09:53
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!