Påsar under ögonen
Närbild på kvinna med påsar under ögonen

Påsar under ögonen

Påsar under ögonen orsakas av vätskefylld, överflödig hud och kan orsakas av genetik, sömnbrist eller stark hudvård. Läs mer här.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med påsar under ögonen på en plats som passar dig.

Vad är påsar under ögonen?

Påsar under ögonen kan drabba vem som helst och är oftast helt ofarligt. Läs mer.

Vad är påsar under ögonen?

När huden förtunnas och området under ögonen fylls med vätska uppstår påsar under ögonen. Ibland kan det sjunka in och skapa fåror under ögonen, då kan du märka att du blir mörkare under ögonen. Påsar under ögonen är ett ofarligt besvär, men många upplever det som estetiskt störande. Om du besväras eller mår dåligt av att du har påsar under ögonen finns det en del du kan göra själv för att förbättra utseendet. Det finns även behandlingar som kan hjälpa dig, till exempel fillers eller ögonlocksplastik.

Symtom på påsar under ögonen

De vanligaste symtomen på påsar under ögonen är

 • svullnad under ögonen
 • mörka ringar eller skuggor
 • huden under ögonen sjunker in 
 • mer framträdande linjer under ögonen

Att ha påsar under ögonen är inget allvarligt. Om du däremot tycker att ditt utseende har förändrats så mycket att det påverkar din självkänsla negativt kan du få hjälp med dina besvär.

Varför får man påsar under ögonen?

När du blir äldre minskar elasticiteten i huden till följd av att kroppens egen produktion av kollagen minskar. Huden blir tunnare och den spänst i huden du en gång hade är inte där på samma sätt. Huden blir överflödig och lägger sig som ett lager under ögonen.

Det finns en rad olika saker som kan påverka att du får påsar under ögonen, till exempel

 • Du har sovit dåligt under en längre tid
 • Du är allergisk mot livsmedel, smink, pollen eller hudvård
 • Genetik – du har andra i din familj som besväras av påsar under ögonen 

Svullnader under ögonen kan i sällsynta fall röra sig om underliggande sjukdomar, som till exempel njursvikt eller sköldkörtelsjukdomar. Därför är det viktigt att hålla koll på om du upplever andra symtom i samband med påsar under ögonen.

Det här kan du göra själv om du har påsar under ögonen

Det finns många saker du kan göra själv för att lindra besvären som är kopplade till påsar under ögonen. Till exempel kan du

 • Ta en titt på ditt sovschema och försök få in en god natts sömn.
 • Avvakta med att använda starka ögonkrämer och låt huden andas. Använd ögonkrämer som stimulerar kollagenproduktion med ingredienser som retinol och peptider. 
 • Lägg is på det svullna partiet för att minska svullnaden.

Behandling vid påsar under ögonen

Behandlingen för påsar under ögonen kan skilja sig beroende på orsaken.

Några vanliga behandlingsalternativ:

 • Injektionsbehandlingar är ett alternativ för dig som i synnerhet vill fylla ut fåror under ögonen och ta bort mörka skuggor. En tear trough behandling fokuserar på att ta hand om insjunkningarna under ögonen genom fillers med hyaluronsyra som fyller ut groparna. Sunekos är ett annat alternativ som syftar till att motverka åldrandet genom att stimulera kollagenbildningen. Då injicerar specialutbildade injektionssköterskor Sunekos under ögonen. Skillnaden mellan tear trough-behandling och Sunekos-behandling är att den sistnämnda också innehåller aminosyror som främjar kroppens egna produktion av elastin och kollagen. 
 • Laserbehandling är ett behandlingsalternativ som syftar till att strama åt huden runt ögonen. Plasma pen är en laserbehandling som använder plasmaljus för att strama upp ögonlocken. Genom att göra små brännmärken på huden skapas skador medvetet för att huden ska läka ihop och därmed strama åt den överflödiga huden. Fotona SmoothEye är en annan typ av laserbehandling som stimulerar kollagenbildningen genom att hetta upp huden runt ögonen. 
 • Nedre ögonlocksplastik kan vara aktuellt när de icke invasiva ingreppen inte ger önskad effekt. Innan behandlingen genomförs en konsultation med en ögonläkare där ni gemensamt ser över behandlingen och eventuella förberedelser du behöver göra. Här kan du läsa mer om ögonlocksplastik.

Vem kan hjälpa dig vid påsar under ögonen?

Kan påsar under ögonen behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig med en första bedömning och ge dig råd. Vid behov kan nätläkare skriva ut läkemedel på recept. 

Publicerad:
20 maj 2024 kl 13:58
Uppdaterad:
22 maj 2024 kl 15:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!