Mindfulness
En kvinna blundar med händerna korsade över bröstet.

Mindfulness

Mindfulness är en övning i medveten närvaro som kan ha en positiv effekt vid till exempel stress eller oro.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder mindfulness där det passar dig.

Snabba fakta om Mindfulness

Vad är mindfulness?

Mindfulness är en övning i medveten närvaro som kan ha en positiv effekt vid till exempel stress eller oro. Läs mer.

Vad är mindfulness?

Mindfulness, eller medveten närvaro som det kallas på svenska, handlar om att lära sig att uppleva nuet på ett medvetet sätt. På så sätt har mindfulness mycker gemensamt med meditation. Man kan säga att mindfulness är en form av meditation som inte har något att göra med religiösa föreställningar. Det är alltså en sekulär praktik även om rötterna finns i buddhism och hinduism. Att utöva mindfulness kan ha flera positiva effekter men ett område där genomslaget har varit stort är stressbehandling.

Man kan utöva mindfulness på egen hand men de flesta börjar med en kurs, enskilt eller i grupp. Att vara mindfulnesslärare är inte en skyddad titel på samma sätt som psykolog eller läkare. Det kan därför vara svårt att veta hur kompetent en lärare är och du kan få lita på ditt eget omdöme eller rekommendationer.

Vad händer i hjärnan vid mindfulness?

Forskning visar att mindfulness ofta har en positiv effekt hos utövare. Effekten kan dock skilja sig åt från person till person. Här är några exempel på positiva effekter som många upplever efter att ha utövat mindfulness:

  • mindre stress och ångest
  • förbättrad sömn
  • lättare att hantera smärta
  • hjälper vid depression
  • färre negativa tankar
  • ökad glädje.

Genom att göra studier av hjärnan på utövare av mindfulness har man kunnat se att aktiviteten i bland annat pannloben förändras. Det bekräftar upplevelsen som många har av mindfulness, att det är något som gör en lugnare och känner mindre stress och negativa känslor. Det är dock inte alla som får den effekten. Det krävs att du verkligen utövar mindfulness, ofta i flera månader, innan effekten blir märkbar. Den djupa avslappning som övningar i mindfulness kan leda till påverkar inte bara hjärnan positivt utan kan även påskynda återhämtning och göra så att spänningar släpper.

Vad betyder mindfulness på svenska?

Mindfulness kan översättas till medveten närvaro på svenska. Begreppet har använts länge inom buddhismen. Det man idag brukar mena med mindfulness är en behandling mot stress som från början utvecklades av den amerikanske forskaren och buddhisten Jon Kabat-Zinn i slutet av 70-talet.

Hur gör man mindfulnessövningar?

Mindfulness är egentligen inte en specifik metod, utan man kan utöva mindfulness på flera olika sätt. En vanlig mindfulnessövning är att bara sitta ner och vara observant på vad man upplever genom sina sinnen och vilka inre förnimmelser i form av tankar och känslor som uppstår. Det handlar inte om att försätta sig i ett tillstånd där man inte upplever något alls, utan om att låta förnimmelserna finnas, utan att du fäster för mycket vikt vid dem. Du är alltså mindre reaktiv än vanligt och med tiden tränas du i att inte agera på varje impuls utan att vara medvetet närvarande istället.

Det finns också olika hjälpmedel för dig som vill utöva mindfulness. En mindfulnessapp kan vara till hjälp för dig som vill integrera mindfulnessövningar i din dagliga rutin. Mindfulnessyoga kombinerar klassiska yogaövningar med mindfulnessmeditation. Kroppsscanning är en mindfulnessövning som går ut på att du koncentrerar dig på olika delar av din kropp och observerar förnimmelserna där.

Hur ofta ska man utöva mindfulness?

För att komma igång med mindfulness krävs det vanligtvis ett par inlärningstillfällen. Hur ofta du sedan ska utför övningarna beror på vad du vill ha för resultat och hur snabbt du märker en skillnad. Många låter mindfulness finnas med i den dagliga rutinen. Att utöva mindfulnessövningar i 15–20 minuter åt gången brukar vara ganska lagom.

Innan mindfulness

Ett råd är att inte äta just innan du utövar mindfulness eftersom det kan göra dig trött och mindre alert.

Efter mindfulness

Mindfulness är inte en enskild behandling utan något som du behöver göra ofta, kanske under en längre period. Efter ett pass med mindfulnessövningar behöver du inte göra något särskilt men det kan vara skönt att ta det lugnt en stund och inte börja stressa direkt efteråt.

Vad kostar mindfulness?

När det gäller pris på mindfulness så kan det variera väldigt mycket. Ibland lärs mindfulness ut under påkostade former och kurser med helpension som varar i flera dagar. Du kan också få träning i mindfulness gratis om du har fått det på recept. Priset på mindfulnessappar kan också variera.

Fördelar med mindfulness

  • Övningarna kan utövas av de flesta, överallt.
  • Mindfulness har för många flera positiva effekter.
  • Behandlingen bygger inte på tro och religion.

Nackdelar med mindfulness

  • Alla blir inte hjälpta av mindfulnessövningar
  • Det är svårt att validera lärares utbildningar och certifikat.
  • Mindfulness ger inte resultat direkt och kräver en del disciplin.

Vem kan hjälpa dig med mindfulness?

Kan mindfulness utföras av nätläkare?

Mindfulness kan läras ut via kontakt online men det kräver att du hittar en nätläkare som även har utbildning inom mindfulness.

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 10:50
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!