Hörseltest
En bild på ett inzoomat öra

Hörseltest

Här kan du läsa allt om hur det går till att göra ett hörseltest, och boka en tid direkt.

Snabba fakta om Hörseltest

Viktiga länkar
Vad är ett hörseltest?

Ett hörseltest är ett test som kan visa om du har en hörselnedsättning och om den kan behandlas med hörselteknik eller medicinskt. Läs mer.

Vad är ett hörseltest?

Ett hörseltest är ett test som kan visa om du har en hörselnedsättning och om den kan behandlas med hörselteknik eller medicinskt. Att ha problem med hörseln är vanligare än vad många tror. En hörselnedsättning kan bero på många olika saker, till exempel miljö, stigande ålder, miljöfaktorer eller sjukdom. Statistik visar att runt 1,5 miljoner personer i Sverige har någon form av nedsatt hörsel. Mer om detta kan du läsa i vår guide om hörselnedsättning.

Varför ska man göra ett hörseltest?

Hörseln försämras gradvis och det kan vara svårt att märka av det själv. Oftast är det någon i din närhet, till exempel en kollega eller en familjemedlem som märker det. Många får också sämre hörsel med stigande ålder, ungefär var tredje person över 60 år har en nedsatt hörsel. En obehandlad hörselnedsättning kan påverka ditt välmående och din livskvalitet. Studier visar även att nedsatt hörsel kan leda till försämrat långtidsminne. Det är därför viktigt att testa sin hörsel regelbundet. På så sätt kan man upptäcka en eventuell hörselnedsättning och sätta in rätt behandling.

Det kan vara bra att göra ett hörseltest, om du upplever något av följande:

  • Du har svårt att höra olika ljudsignaler, som telefon och ringklocka.
  • Du tycker att ljudet i TV:n och radion har blivit dåligt och höjer ofta volymen.
  • Du ber personer i din närhet att upprepa sig.
  • Du har väldigt svårt att hänga med i samtal där flera personer pratar.

Så går ett hörseltest till

Metod

Ett hörseltest genomförs av en legitimerad audionom och besöket brukar ta ungefär 60 min. Själva hörseltestet brukar ta runt 30 minuter och bedömning och val av hörapparat tar ungefär lika lång tid. Testet är enkelt och smärtfritt att genomföra och utförs i en ljudisolerad miljö. Under hörseltestet genomför en audionom olika hörselmätningar, för att få mer information om din hörsel. Resultatet av hörseltestet presenteras i form av ett audiogram som visar din hörselkurva. Testet kan ge en indikation på hur stor din hörselnedsättning är på respektive öra och vilken typ av hörselnedsättning du har. Under besöket brukar du också få dela med dig av dina erfarenheter, vilka besvär du har och hur du upplever att du hör.

Innan ett hörseltest

Ett hörseltest kräver inga särskilda förberedelser, men du kan förbereda dig genom att fundera på vilka utmaningar du upplever med din hörsel.

Efter ett hörseltest

Efter hörseltestet går du och audionomen igenom audiogrammet (resultatet) tillsammans. Audionomen ger också rekommendationer utefter dina eventuella behov och önskemål.

Vad kostar ett hörseltest?

Pris på ett hörseltest kan variera lite beroende på vilken region du bor i. I vissa regioner är ett hörseltest kostnadsfritt medan i andra regioner kostar det upp till 250 kr. Om du går till en privat audionom eller mottagning får du oftast betala några hundralappar för besöket.

Fördelar med hörseltest

  • Ett hörseltest kan ge viktig information om din hörseltest.
  • Det går fort att genomföra ett hörseltest och testet. Hörseltestet är smärtfritt och tar bara några minuter.
  • Ett hörseltest är första steget mot en bättre hörsel och en bättre allmänhälsa.
  • Efter testet kan du få hjälp med att hitta rätt behandling, vilket kan leda till ökad livskvalité.

Nackdelar med hörseltest

  • Man bör testa hörseln regelbundet, inte bara en gång. Från 55 års ålder är rekommendationen att testa hörseln en gång per år.
  • Många drar sig för att söka hjälp vid nedsatt hörsel, det är vanligt att personer med hörselnedsättning väntar tio år eller mer innan de kommer till en hörselmottagning för diagnos och behandling.

Vem kan hjälpa dig med hörseltest?

Publicerad:
25 november 2022 kl 16:03
Uppdaterad:
10 augusti 2023 kl 14:38
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!