Ärr på huden.

Ärr

Ärr är en naturlig del i läkningsprocessen då kroppen reparerar skador i huden. Vissa ärr syns knappt medan andra kan bli stora.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ärr på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Ärr

Om ärr
  • Ärr kan bildas efter att din hud skadats eller skurits, och beror på att huden reparerar sig själv med ny vävnad som fyller i luckor och drar ihop såret.
  • Det finns flera olika sorters ärr och beroende på plats, storlek och typ så kan dina ärr se missprydande ut eller till och med påverka dina rörelser.
  • Många ärr försvinner eller bleknar med tiden och kräver alltså ingen behandling.
Viktiga länkar
Vad är ett ärr?

Ärr är en del av kroppens naturliga läkningsprocess efter att huden skadats eller skurits. Läs mer.

Vad är ett ärr?

Ärr är en del av hudens naturliga läkningsprocess och bildas när hudens djupaste och tjockaste lager kommer till skada. Nästan alla utvecklar ärr någon gång i livet. Det kan till exempel handla om ärr i ansiktet på grund av aknebesvär eller att du gjort ett bröstlyft och fått ärr av snitten. Många som har ett självskadebeteende får ärr på grund av skärskadorna, och de som gjort ett kejsarsnitt får ärr på magen. Ärr kan även uppstå av små olyckor i vardagen – exempelvis att du råkar skära dig när du hackar grönsaker eller att du ramlar och skrapar upp knät. Ärr återfinns helt enkelt på människor av alla kön och i alla åldrar.

Hur gamla ärr kan man få ersättning för?

Du kan få ekonomisk ersättning för missprydande ärr av ditt försäkringsbolag. Du behöver vänta mellan ett och två år innan du kan ansöka eftersom ärret måste läka helt, men ärret ska i regel inte vara mer än 10 år gammalt när du ansöker. De flesta försäkringsbolag kräver även att det finns dokumentation på att du sökt vård när skadan först inträffade.

Hur kan ärr se ut?

När ett ärr börjar utvecklas på en ljus hud är det oftast rött eller rosa. Med tiden bleknar färgen och ärret blir en aning ljusare eller mörkare än hudens egen färg. Personer med mörk hud brukar i sin tur få ärr i form av mörka fläckar. Ärr kan ibland klia, vara ömma eller rentav smärtsamma. Själva utseendet på ärret beror på flera saker, till exempel:

  • vilken typ av händelse eller skada som orsakat ärret
  • sårets svårighetsgrad, placering och storlek
  • vilken behandling som givits för såret – exempelvis bandage eller stygn
  • din allmänna hälsa
  • ålder
  • gener
  • etnicitet.

När bleknar ärr?

Under de första ungefär tre månaderna efter en skada är ärret som mest aktivt, vilket betyder att det kan klia och vara rött eller rosa i färgen. Under det nästkommande året brukar ärret blekna mer och mer och även bli mjukare.

Olika typer av ärr

Det finns flera olika sorters ärr, och dessa har olika namn.

Kontrakturärr

Denna typ av ärr utvecklas oftast efter en brännskada och gör att huden drar ihop sig. Det kan också påverka dina rörelser om ärrbildningen tar sig in i nerverna eller musklerna.

Atrofiska ärr

Så kallade atrofiska ärr kallas ibland akneärr om de uppstår till följd av aknebesvär. De kan dock även uppstå efter exempelvis vattkoppor. Det är en slags gropformig ärrbildning som kan bli mer synlig med åldern eftersom huden då tappar sin elasticitet.

Platta ärr

Ett ärr kan vara något upphöjt i början men sedan plana ut och bli platt.

Keloider

Keloid är ett ärr som uppkommer om såret inte läker normalt. Ärret kan vara upphöjt, knöligt, hårt och orsaka klåda. Det kan också växa sig större än den ursprungliga skadan.

Hypertrofiska ärr

Hypertrofiska ärr är något upphöjda vilket du kan känna om du drar fingret över dem. Med tiden kan de bli plattare, men de planar aldrig ut helt och hållet. Det som skiljer hypertrofiska ärr från keloider är att de inte växer sig större än den ursprungliga skadan.

Bristningar

Om huden krymper eller expanderar snabbt kan hudens bindväv ta skada och utveckla så kallade bristningar. Det ser ut som strimmor eller streck i huden och uppträder oftast på magen, låren, armarna, rumpan och ryggen.

Orsak till ärr

Ärr uppstår eftersom kroppen börjar producera så kallad fibrös vävnad som helt enkelt ersätter den skadade huden. Vävnaden som växer fram är inte identisk med din ursprungliga hud och även mindre motståndskraftig när det kommer till UV-strålar. Ärrvävnad har inte heller hårsäckar eller svettkörtlar vilket betyder att temperaturregleringen är sämre.

Hur får man ärr att läka fint?

Om du fått en skada finns det flera saker du själv kan göra för att främja läkningsprocessen och minska risken för ett missprydande ärr.

  • Kontakta vården: Om du fått ett sår som kan orsaka ärr kan du besöka vårdcentralen för en undersökning. Då kan du få bandage eller möjligtvis stygn som minimerar risken för ärrbildning genom att hålla huden på plats under läkningen.
  • Sårrengöring: Tvätta det skadade området med vatten och mild tvål, få bort allt blod och smuts och applicera sedan ett bandage för att hålla borta bakterier. Byt bandaget ofta medan såret läker.
  • Håll ditt sår fuktigt: Du kan applicera vaselin på såret för att motverka torrhet och utveckling av sårskorpor, vilket kan göra att ärrbildningen blir värre.
  • Skydda från solen: Solexponering kan göra ditt ärr mörkare och mer synligt. Det rekommenderas därför att du täcker ärret och använder solkräm.
  • Få i dig rätt näring: Kroppen behöver tillräckliga mängder C-vitamin, D-vitamin och protein för att kunna läka på ett optimalt sätt.

Hur får man bort ärr?

Det finns flera olika typer av ärrbehandlingar som kan minska ärrets synlighet, även om det aldrig går att ta bort ärr helt och hållet. Några exempel på ärrbehandlingar är:

  • Dermabrasion: Slipning av hudens översta lager.
  • Tryckbehandling: Ett elastiskt förband kan användas för att sätta tryck på såret under läkningsprocessen och på så vis förhindra att ärr uppstår.
  • Laser: Det finns flera olika sorters laser- och ljusbehandlingar som kan göra ärr mindre synliga. Detta är en vanligt förekommande akneärr-behandling.
  • Ärrevisionskirurgi: Det finns en rad kirurgiska ingrepp som kan förbättra ärrets utseende, alternativt byta ut ärret mot ett annat men mer föredraget ärr.
  • Ärr-kräm: Din vårdgivare kan rekommendera särskilda krämer som du ska applicera på ärret för att reducera dess storlek eller förhindra dess uppkomst helt och hållet.
  • Injektioner: En läkare kan göra ärret mindre och plattare genom att injicera särskilda läkemedel direkt i ärret.

Diagnos vid ärr

Om du har ett ärr som stör dig estetiskt kan du kontakta en vårdcentral och få en undersökning. Det gäller även om ett ärr kliar, ömmar eller stör dina rörelser.

Vem kan hjälpa dig med ärr?

Kan ärr behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge rådgivning kring egenvård av en skada för att förebygga ärrbildning.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!