IVF behandling
En kvinna får en spruta av en annan kvinna inför IVF behandling.

IVF behandling

IVF är en behandlingsmetod som är vanlig vid ofrivillig barnlöshet där befruktningen sker på konstgjord väg utanför kroppen.

Vad är IVF?

IVF är en fertilitetsbehandling som innebär en konstgjord befruktning utanför kroppen. Läs mer.

Vad är IVF?

IVF är en förkortning för in vitro-fertilisering och är en provrörsbefruktning som ska leda till en graviditet. Provrörsbefruktning är en slags konstgjord befruktning, och är ett alternativ vid ofrivillig barnlöshet och kan vara till god hjälp vid bland annat skador på äggledarna, endometrios eller om partnerns spermier inte har önskvärd kvalitet.

Du kan vända dig både till kliniker inom regionen och privata alternativ för att få en IVF-behandling. Den övre åldersgränsen för att få hjälp av regionen är 39 år, medan privata kliniker har andra riktlinjer för kvinnor som är över 40 men fortfarande är fertila.

Hur går IVF till?

Metod

En behandling med IVF är indelad i flera olika steg. Tanken med IVF är att flera mogna ägg ska lossna på samma gång i stället för bara ett, som annars är vanligt under menscykeln.

 1. Läkaren sprutar in ett hormon i kroppen, FSH. Processen brukar ta ungefär tio dagar och under tiden kontrolleras äggens tillväxt med ultraljud.
 2. När mängden ägg är tillräcklig får du ytterligare ett hormon, hCG så att äggen mognar.
 3. När äggen mognat tas de ut för att befruktas i ett laboratorium. Ingreppet tar ungefär 20 minuter. En nål förs in genom slidväggen och vidare in i äggblåsorna. Befruktningen görs med spermier från donatorn samma dag. Det kan antingen vara från en partner eller en okänd spermadonator.
 4. Ägget når sedan nästa stadie som kallas embryo. Denna process tar vanligen två till sex dygn.
 5. Embryot sätts in i kroppen igen via en kateter i slidan, förbi livmodertappen och in i livmodern.

Innan IVF

Olika prover tas innan behandlingen för att kontrollera om det finns några sjukdomar som kan överföras till fostret via blodsmitta. Om det visar sig att du har HIV, hepatit B eller hepatit C behöver dessa sjukdomar behandlas först. Alla har olika förutsättningar för att kunna bli gravida och därför är det vanligt med en genomgång av din hälsa innan en IVF-behandling.

Efter IVF

Det är inte ovanligt att du får smärtor som påminner om mensvärk efter att äggen har tagits ut. Då kan det hjälpa att ta smärtstillande medicin för att få lindring. Smärtorna upphör som regel samma dag, men om du skulle få värre komplikationer är det viktigt att du tar kontakt med kliniken. För att ägget ska kunna fastna och växa i livmodern får du hormonet progesteron.  Du kan leva som vanligt under behandlingen förutom att alkohol och rökning inte är att rekommendera. Försök att ta det lugnt efter behandlingstillfället och undvik fysisk aktivitet.

Vad kostar IVF?

Priset för IVF varierar inom regionen och innefattar patientavgift, undersökningar och behandlingar. De allra flesta nyttjar högkostnadsskyddet och de flesta regionerna erbjuder 1-3 kostnadsfria IVF-befruktningar. Privata klinikers priser för IVF varierar beroende på tillvägagångssätt och kompetenser. Ett vanligt riktmärke är mellan 50 000 och 100 000. Kostnaden styrs av hur många försök som krävs.

Vad är fördelarna med IVF?

 • En erkänd fertilitetsmetod för att komma till rätta med ofrivillig barnlöshet.
 • Ger i regel inga allvarliga biverkningar eller komplikationer.
 • Ingen narkos eller sjukhusvistelse krävs för ingreppet.
 • Graviditetsförloppet fortsätter på naturlig väg efter en lyckad IVF-behandling.

Nackdelar med IVF

 • En IVF-behandling kan bli utdragen.
 • Kroppen kan reagera negativt på hormonbehandlingen.
 • Det går inte att garantera ett önskvärt slutresultat.
 • Du får endast ett par försök hos regionen.

Vem kan hjälpa dig med IVF?

Publicerad:
5 januari 2023 kl 04:15
Uppdaterad:
19 juli 2023 kl 16:49
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!