Njursvikt
Man smed njursvikt håller för sin onda rygg.

Njursvikt

Njursvikt innebär att njurarnas funktion är försämrad och njurarna klarar inte av att rena blodet som de ska.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med njursvikt på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Njursvikt

Om njursvikt
  • Idag har nästan var tionde person i västvärlden nedsatt njurfunktion.
  • Njursvikt indelas i kronisk och akut njursvikt.
  • Sjukdomen innebär att njurarna inte klarar av att rena blodet som de ska.
  • Behandlingen kan varierar beroende på vilka besvär du upplever och vilken typ av njursvikt du har.
Viktiga länkar
Vad är njursvikt?

Njursvikt innebär att njurarnas funktion är försämrad och njurarna klarar inte av att rena blodet som de ska. Läs mer.

Vad är njursvikt?

Njursvikt innebär att njurarnas funktion är försämrad och njurarna klarar inte av att rena blodet som de ska. Detta medför att skadliga ämnen och onödigt vatten blir kvar i kroppen som annars hade följt med urinen ut.

Njursvikt indelas i kronisk och akut njursvikt. Kronisk njursvikt kännetecknas av att den utvecklas långsamt, medan akut njursvikt kommer plötsligt. Vilken behandling du får kan varierar beroende på vilka besvär du upplever och vilken typ av njursvikt du har.

Symtom på njursvikt

Njursvikt ger olika symtom beroende på hur pass försämrad njurens funktion är. Det är vanligt att få symtom först när njurarnas funktion är mycket nedsatt.

Några symtom vid lätt försämring är:

  • blod när du kissar
  • urinen skummar när du kissar.

Vanliga symtom om dina njurarnas funktion försämrats kraftigt (svår njursvikt):

  • trötthet
  • klåda på kroppen
  • nedsatt eller ingen aptit.

Vid mycket allvarlig njursvikt, kan du få symtom som:

  • illamående och kräkningar.
  • svullna ben.
  • svårt att andas.
  • rubbningar i hjärtrytmen
  • lättare för att börja blöda.

Vad orsakar njursvikt?

Det finns många olika orsaker till att njursvikt. Akut njursvikt beror främst på hinder i urinvägarna eller uttorkning. Men det kan också beror på:

  • svampförgiftning
  • sorkfeber
  • blodsjukdom
  • inflammatorisk sjukdom.

Kronisk njursvikt brukar istället bero på en underliggande sjukdom som drabbat njurarna, till exempel diabetes, åderförkalkning i njurarna eller njurinflammation. Här kan du läsa mer om njurinflammation.

Egenvård vid njursvikt

Högt blodtryck, högt blodsocker och rökning är alla tillstånd som kan skada dina blodkärl som bland annat finns i njurarna. Du rekommenderas därför att ta dina läkemedel mot högt blodtryck och diabetes, oavsett om du utvecklat njursvikt eller inte. Du bör också sluta röka. Detta är något du kan läsa mer om i vår guide som handlar om att sluta röka.

Vissa mediciner och läkemedel kan orsaka njursvikt, speciellt om du tar dem efter kraftiga kräkningar eller diarrér. För att undvika akut njursvikt bör du göra uppehåll med sådana mediciner om du blir magsjuk.

Vid kronisk njursvikt har din kropp nedsatt förmåga att göra sig av med avfallsprodukter från proteiner. Du bör därför vara försiktig med mat som innehåller mycket proteiner, exempelvis kött, ägg, fisk och mjölkprodukter. Du bör även minska intaget av salt, då hög konsumtion av salt kan öka blodtrycket, något som i sin tur skadar blodkärlen i njuren.

Behandling vid njursvikt

Behandlingen kan varierar beroende på vilka besvär du upplever och vilken typ av njursvikt du har.

Kronisk njursvikt – innebär att njurarnas funktion blir sämre och sämre. Det finns idag ingen behandling som kan stoppa detta. Däremot finns det läkemedel som kan bromsa upp försämringen, så att den inte går lika fort. Vid mycket svåra fall av njursvikt kan dialys eller njurtransplantation behövas.
Akut njursvikt  brukar behandlas på sjukhus. Vanliga åtgärder är intravenös vätska, och att ta bort det hinder som blockerar urinvägarna om det finns ett sådant. De flesta som har akut njursvikt blir helt återställda efter behandling.

Diagnos vid njursvikt

Undersökning och utredning går till på samma sätt oavsett om du drabbats av kronisk eller akut njursvikt. Vid misstänkt njursvikt bör du vända dig till vårdcentralen, för rätt diagnos och behandling. Du kommer då få du berätta om dina upplevda symtom och besvär. Sedan kommer du få lämna olika prover, urinprov och blodprov. Därefter brukar man mäta blodtrycket. Ibland kan man få en tillräckligt klar bild med endast blod- och urinprov.

En mer exakt diagnos kan ställas med en njurbiopsi. Då tas ett vävnadsprov från njuren och syftet med undersökningen är att ta reda på vad som har orsakat njursvikten, om det är en skada på njuren eller en njursjukdom.

Vem kan hjälpa dig vid njursten?

Kan njursvikt behandlas av nätläkare?

Vid misstänkt njursvikt bör du alltid undersökas av en läkare. Njursvikt är ett tillstånd som inte lämpar sig för digital vård. Du bör istället vända dig till din vårdcentral eller en jouröppen mottagning.

Publicerad:
31 januari 2023 kl 00:01
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 11:31
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!