Dubbelhaka
Person med en dubbelhaka.

Dubbelhaka

Det är vanligt att ha en dubbelhaka, men att ta bort eller minska dubbelhakan kan vara önskvärt ur ett kosmetiskt perspektiv. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med dubbelhaka på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Dubbelhaka

Om dubbelhaka
 • En dubbelhaka karakteriseras av ett tjockt lager av fett eller slapp hud som hänger under hakan.
 • Dubbelhaka kan variera i storlek och kan orsakas av flera olika saker där en av orsakerna kan vara viktuppgång.
Om dubbelhaka

Dubbelhaka kännetecknas av fettdepåer eller extra hud under och kring hakan och käkpartiet.

  Läs mer.

Om dubbelhaka

En dubbelhaka, som inom vården kallas “submental fett”, är en ansamling av fett och vätska under hakan, eller lös hud som bildar en utbuktning under hakan. Det kan därmed vara en kombination av fett, hud eller vätska. Denna ansamling under hakan kan göra så att det ser ut som att man har en extra haka eller en “dubbel haka” – därav namnet. Alla har någon typ av dubbelhaka, det vill säga ansamling av fett och hud under hakan. Men den kan variera i storlek och synlighet. Hos vissa är dubbelhakan mindre synlig, medan andra har en mer framhävd dubbelhaka. I sådana fall kan den uppfattas som kosmetiskt störande, och vissa önskar därför att korrigera den. Det finns idag olika behandlingar som kan ta bort eller minska dubbelhakorna – både kirurgiska och icke-kirurgiska behandlingsalternativ. Gemensamt för alla dessa behandlingar är att de syftar till att förbättra hakprofilen och skapa en tydligare käklinje. 

Varför får man dubbelhaka?

Det finns många orsaker till att man får en dubbelhaka, vi listar några av de vanligaste nedan. 

 • Genetik – ärftlighet kan vara en orsak till dubbelhaka då vissa gener kan göra så att fett lagras lättare i kroppen/under hakan. En del personer kan därmed vara mer genetiskt benägna att lagra fett runt hakan och halsen.

 • Viktuppgång/övervikt– när en person går upp i vikt tenderar kroppen att lagra fett på olika ställen, inklusive under hakan. Överskottsfettet kan ackumuleras runt käken och halsområdet, vilket resulterar i en utbuktning eller en dubbelhaka.

 • Viktnedgång – kan ge slappare hud kring käk/kind och hak-området. Det kan alltså vara en följd av att man gått ner mycket i vikt.

 • Åldrande – i takt med att vi åldras förändras kroppen och huden tappar elasticitet. Detta medför att fettavlagringar i ansiktet blir hängiga, något som i sin tur kan bidra till bildandet av dubbelhaka.

 • Dålig hållning – till exempel om du ofta har en framåtböjd position eller huvudet nedböjt, kan medföra att nackmusklerna försvagas. Detta kan i sin tur bidra till utvecklingen av en dubbelhaka. En framåtböjd hållning kan också minska muskeltonusen (hur starka och spända musklerna är när kroppen är avslappnad) i käklinjen och bidra till en svagare och mindre definierad haka, vilket kan framhäva utseendet av en dubbelhaka.

Kan man träna bort en dubbelhaka?

Det går inte att träna bort en dubbelhaka genom att punktförbränna fett på specifika områden. När du tränar aktiveras musklerna i hela kroppen, och fettförbränning sker över hela kroppen. Det innebär att du inte kan rikta in träningen på specifika muskler under hakan för att ta bort fettet där. Men vissa övningar, såsom nacksträckningar och käkträning kan hjälpa till att stärka musklerna under hakan och förbättra hållningen – vilket kan minska dubbelhakan. Övningarna kan även bidra till att förbättra muskeltonusen och ge en mer definierad haka och halslinje. Här beskriver vi några övningar som du kan prova hemma för att minska och göra dubbelhakan mindre synlig:

 • Nacksträckning: Sitt eller stå med rak rygg och låt hakan sjunka ned mot bröstet. Sträck sedan försiktigt ut nacken och lyft hakan mot taket. Upprepa detta 10-15 gånger för att stärka musklerna i nacken och hakan.

 • Käkträning: Öppna och stäng käken genom att utföra tuggande rörelser med munnen. Gör detta i cirka 10 repetitioner för att träna musklerna i käken och hakan.

 • Hållningsmedvetenhet: Tänk på din hållning och sträv efter att hålla ryggen rak och huvudet upprätt. Undvik att sjunka framåt eller nedåt med huvudet, vilket kan framhäva en dubbelhaka.

 • Träningsprogram för ansiktet: Det finns specifika övningar som fokuserar på att stärka musklerna i ansiktet och hakan. Till exempel kan du försiktigt trycka tungan mot gommen och hålla den där i några sekunder, upprepa detta flera gånger om dagen.

Men man bör tänka på att resultaten av övningarna kan variera, och det kan ta tid innan man ser några konkreta resultat. Allmän träning och viktminskning är också viktigt i sammanhanget. Regelbunden träning och en balanserad kost kan bidra till att minska överflödig kroppsvikt, inklusive fettansamling under hakan. Därför bör man gärna kombinera övningar med en hälsosam livsstil. 

På nätet säljs många träningsapparater/prylar som syftar till att reducera eller ta bort dubbelhakor, men behandling med dessa föremål är oftast inte vetenskapligt bevisade.

Behandling mot dubbelhaka

Många skönhetskliniker erbjuder olika behandlingar för att reducera eller ta bort dubbelhaka. Det finns idag både kirurgiska och icke-kirurgiska behandlingsalternativ. Nedan kan du läsa om några vanliga metoder som används vid behandling mot dubbelhaka:

 • Belkyra (eller Kybella) – är en injektionsbehandling som använder deoxicholsyra, vilket är ett ämne som finns naturligt i kroppen, för att reducera fett under hakan och förbättra utseendet av dubbelhaka. Genom att injicera deoxicholsyra i fettcellerna bryts de ned och kroppen kan naturligt eliminera dem. Behandlingen kräver vanligtvis flera sessioner och kan ge gradvisa resultat över tid. Behandling med Belkyra kan vara effektiv för att minska dubbelhaka och förbättra hakan och halsens konturer.

 • HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) – är en icke-invasiv behandling där högintensivt fokuserat ultraljud används för att behandla dubbelhaka. Genom att applicera precist riktade ultraljudsvågor på det specifika området under hakan, kan HIFU-tekniken bryta ned fettceller och stimulera kollagenproduktionen för att förbättra hudens elasticitet. Detta resulterar oftast i en minskning av dubbelhakan och en fastare halslinje. Läs mer om hur en behandling med HIFU går till.

 • Fettsugning av hakan – är en kirurgisk procedur som syftar till att avlägsna överflödigt fett under hakan och förbättra konturerna i haka och hals. Under ingreppet görs små snitt i området och fettdränering utförs med hjälp av en tunn sugkateter. Fettet avlägsnas sedan noggrant för att skapa en mer definierad haka. Detta är en effektiv metod för att minska dubbelhaka och kan vara ett alternativ för dem som inte uppnår önskade resultat genom kost, träning eller icke-kirurgiska behandlingar. Men tänk på att kirurgiska ingrepp alltid innebär vissa risker, du bör därför diskutera med din kirurg om metoden är lämplig för dig utifrån dina förutsättningar.  

Vem kan hjälpa dig vid dubbelhaka?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!