Plastikkirurgi rumpa/lår
Trosbeklädd rumpa i profil.

Plastikkirurgi rumpa/lår

Vid plastikkirurgi för rumpan/lår menar man vanligtvis en BBL. Att förstora rumpan med en transplantation av ditt egna fett.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder plastikkirurgi rumpa/lår där det passar dig.

Snabba fakta om Plastikkirurgi rumpa/lår

Pris

Mellan 40 000 till 80 000 kronor.

Längd

Operationen tar mellan två och fyra timmar att göra.

Om plastikkirurgi rumpa/lår
 • Brazilian butt lift är en av de plastikoperationer som har allra högst risk för dödlighet.
 • 2017 inträffade dödsfall 1-2 gånger per 6000 operationer.
Viktiga länkar
Om plastikkirurgi rumpa/lår

När man pratar om plastikkirurgi för rumpan menar man vanligtvis en så kallad Brazilian butt lift (BBL). Det är en populär operation som har syftet att förstora rumpan med en transplantation av ditt egna fett. Läs mer.

Om plastikkirurgi rumpa/lår

När man pratar om plastikkirurgi för rumpan menar man vanligtvis en så kallad Brazilian butt lift (BBL). Det är en populär operation som har syftet att förstora rumpan med en transplantation av ditt egna fett. Oftast tas fettet från områden runt omkring rumpan såsom höfter, lår, midja och magen. Detta gör att du inte bara får större rumpa utan också blir mindre på det stället som fettet tas ifrån. 

Brazilian butt lift är populärt bland kvinnor som vill ha rundare former och tydligare kurvor. Det kan vara efter en graviditet eller kraftig viktnedgång. Vissa tycker att rumpan är hängig, för liten eller bara saknar kurvor. 

Om en fettransplantation inte är ett alternativ kan man använda sig av implantat. Det kan också kombineras med en fettransplantation. 

Risker med Brazilian butt lift

Ett Brasilianskt rumplyft innebär ett omfattande kirurgiskt ingrepp och därmed medför operationen risker. Som vid alla plastikoperationer som utförs under narkos finns det risk för komplikation vid nedsövning. Vid en Brazilian butt lift finns risker såsom:

 • cystor
 • infektioner
 • död av fettceller
 • mikroförkalkningar
 • blödning
 • svullnad
 • obehag.

Du kan också få fula ärr på grund av infektion eller “klumpar” under huden. En Brazilian butt lift innebär både en fettsugning och en fettinjektion. Därför finns en risk att kroppen har svårt att ta upp det injicerade fettet. En viss del av fettet kommer att brytas ner av kroppen och då kan du behöva ytterligare en behandling för att få ditt resultat. 

En annan allvarlig risk med operationen är fettemboli, det vill säga att fettproppar som hamnar i blodomloppet. Detta kan ske om fettet injiceras felaktig och hamnar i blodkärlen. Om detta sker kan det få dödligt utfall.

En annan risk är självklart att du som patient inte blir nöjd med resultatet av operationen.

Så går plastikkirurgi rumpa/lår till

En brazilian butt lift görs under narkos, därför kommer du först och främst att sövas. Du kan läsa mer och narkos i vår guide. Därefter kommer kirurgen göra en fettsugning av de området som ni kommit överens om. Du kan läsa mer om hur en fettsugning går till i vår guide. Att fettsugningen görs på ett säkert sätt är lika viktigt som transplantationen. Fettet som tas bort rengörs med en speciell teknik som gör att fettcellerna är klara för att återinföras i kroppen med så lite absorption som möjligt. 

Därefter ska fettet återinföras till rumpan och höftpartierna. Detta görs med små injektioner på olika djup för att få en jämn och symmetrisk förstoring. 

Operationen tar mellan två och fyra timmar att göra.

En rumpoperation som görs med implantat som liknar bröstimplantat som används vid bröstförstoring. Implantatet läggs in i rumpans muskel och ger mer volym. Denna metod används oftast på smala personer som inte har tillräckligt med eget fett att använda.

Innan ingreppet

Innan du bestämmer dig för att göra en Brazilian butt lift bör du ha koll på riskerna med ingreppet. Därefter ska du välja en bra och säker klinik. Med fördel bör du också välja en klinik i Sverige. Idag finns det flera företag i andra länder såsom turkiet som erbjuder billigare ingrepp. Generellt är säkerheten högre i Sverige och du får bättre eftervård om något skulle hända. 

När du har kontaktat en klinik kommer du få göra en konsultation där du och en läkare gått igenom allt du behöver veta inför ditt ingrepp. Du får berätta dina förväntningar och vad du vill göra. Du kan också passa på och ställa alla dina frågor. Du kommer också information om hur du förbereder dig, priset och vad du ska tänka på efter ingreppet. Vanligtvis får du också fylla i ett formulär om ditt hälsotillstånd, tidigare sjukdomar och operationer. 

Efter ingreppet

Efter ditt ingrepp får du vakna till på kliniken. Läkarna kommer se till så att du mår bra och är i tillräckligt bra skick att du kan åka hem. Eftersom du har varit nedsövd bör du ha någon som kan hämta dig efter operationen. Du kommer vara sjukskriven i vanligtvis en till två veckor. Du får göra flera återbesök till kliniken så att de ser att läkningen fungerar som den ska. Under de två första veckorna ska du undvika att sitta på rumpan eller att ligga på rygg, detta för att få bäst resultat. 

Efter ingreppet kan du uppleva obehag, smärta, blåmärken och svullnad. Detta är helt normalt.

Efter ungefär sex till åtta veckor kommer den värsta svullnaden att ha lagt sig. Det slutliga resultatet kan du se efter tre till fyra månader.

Vad kostar plastikkirurgi rumpa/lår?

Priset för en plastikkirurgi för rumpa/lår varierar beroende på vilken klinik du väljer och vilken omfattning av ingreppet som du ska göra. Under din konsultation får du berätta vad du vill göra och då kan också kirurgen berätta vad kostnaden kommer att bli. 

Ungefär så ligger priset mellan 40 000 till 80 000 kronor. 

Vad är fördelarna med plastikkirurgi rumpa/lår?

 • Om du gör ingreppet på grund av bristande självförtroende så kan du få bättre självförtroende efter ingreppet.
 • Du kan få den formen som du vill ha.

Vad är nackdelarna med plastikkirurgi rumpa/lår?

 • Kostsamt ingrepp.
 • Farliga risker med ingreppet. 
 • Brazilian butt lift är en av de plastikoperationer som har allra högst risk för dödlighet.

Vem kan hjälpa dig med plastikkirurgi rumpa/lår?

Publicerad:
16 december 2022 kl 11:00
Uppdaterad:
30 januari 2024 kl 16:35
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!