Narkos

Vid narkos försätts du i ett medvetslöst tillstånd genom att du andas in eller får en injektion med sömnmedel. Samtidigt får du smärtstillande och ibland även lugnande läkemedel. Under narkosen övervakas kroppsliga funktioner av specialistutbildad personal. Narkosen kontrolleras och upprätthålls så att du aldrig upplever någon smärta under ingreppet. I denna guide kan du läsa mer om narkos och vart du kan vända dig för hjälp.

Vill du boka tid för narkos redan idag? 

Om du kommer att behöva narkos inför en behandling kan du läsa mer om det här på Vården.se eller ta kontakt med en vårdcentral. 

Hitta vårdcentral

Hitta anestesiklinik

Sammanfattning

OmNarkos är en behandling som innebär att du på ett snabbt och säkert sätt tas från vaket till medvetslöst tillstånd inför en operation.
MetodNarkos görs med en kombination av sövande och smärtstillande läkemedel medan du är inlagd och under övervakning.
KostnadDu betalar inte för narkos om du har en remiss. Om narkos ingår i en behandling du betalar för privat kan den utgöra en ganska stor del av den totala kostnaden.
FördelarFördelarna med narkos är att det tar bort smärta och skapar goda förutsättningar för kirurgi.
NackdelarNackdelarna med narkos är att det finns vissa risker även om de är mycket små idag. Narkos kräver också kunnig personal och avancerad medicinsk utrustning.
VårdgivareDet är i regel specialistutbildade läkare och sjuksköterskor på en anestesiklinik som ser till så att du blir nedsövd på ett säkert sätt.

Vad är narkos?

Narkos, eller anestesi som det heter med en fackterm, innebär att du försätts i djup sömn. Det görs i samband med en operation eller ett annat ingrepp som annars skulle innebära att du upplevde stark smärta. I vissa fall kan du försättas i narkos på grund av smärta, även om man inte gör en operation just då. Det finns även vissa andra läkeprocesser som kan gynnas av att du är sövd medan de pågår. 

Vad händer vid narkos?

Det tillstånd du är i under narkos kallas medvetslöshet och för att vara noga så sover du inte. Nervimpulser blockeras och når inte hjärnan när du är försatt i narkos. Förutom att du är medvetslös och inte upplever smärta innebär narkos att kroppen påverkas på följande sätt:

  • du kommer att vara lugn och inte kunna störa ingreppet genom rörelser
  • dina muskler kommer att vara avslappnade vilket gör det lättare att komma åt
  • hjärtslag, blodcirkulation, andning och fler andra kroppsfunktioner kan kontrolleras.

Detta bidrar i hög grad till att man kan nå önskat resultat vid kirurgiska ingrepp.

Finns det risker med narkos?

Narkos är en gammal metod som utvecklats och förfinats under mer än 100 år. Idag är risken för allvarliga komplikationer i samband med narkos mycket liten och patienter sövs rutinmässigt inom vården. Man är dock extra försiktig med narkos när det gäller gamla och sjuka. 

Hur många dör av narkos i Sverige?

Idag bedömer man att risken för att dö som en följd av narkos är 1 på 100 000. Det är mer än tio gånger så hög risk att råka ut för en dödlig olycka vid en timmes bilkörning, som under en times narkos.

Metod 

När du kommit till kliniken ges ofta premedicinering i tablettform. Det har en lugnande och milt smärtlindrande verkan. Man kan sedan använda olika metoder när det är dags att ta dig från vaket till sovande tillstånd. Det är vanligt att du andas in en sövande gas eller får anestesiläkemedel via blodet. Du får också en stor dos smärtstillande medel. Det faktum att du får smärtstillande innebär att det inte är nödvändigt att ge en lika stor dos av sömnmedlet. Det handlar alltså om två läkemedel med olika effekt som skapar en gynnsam synergi.

Narkosläkaren kan påverka hur djupt och länge du ska sova. Narkosmedel och smärtstillande medel ges vid behov löpande och inte bara när du sövs. 

Hur andas man när man är sövd?

Din andning övervakas när du är under narkos och det är mycket viktigt att dina luftvägar är fria. Olika hjälpmedel, som en andningsmask, kan användas för att du ska få tillräckligt med syre och full ventilation.

Innan narkos

Innan narkos görs en bedömning av din hälsa genom kontroll av dina journaler och att du får svara på frågor. Det är bland annat viktigt att kartlägga eventuella allergier. Det kan behöva göras en EKG-undersökning och du kan behöva lämna blodprov. Om det finns anledning att inte ge narkos kan ryggbedövning eller lokalbedövning i vissa fall vara ett alternativ.

Du behöver fasta i minst sex timmar inför narkos och ska även undvika att dricka i två timmar innan du sövs. 

Hur mår man efter en narkos?

Du är i regel trött efter en narkos eftersom du fortfarande är påverkad av narkosläkemedel. Räkna inte med att kunna köra bil hem direkt efter ingreppet. Det är ganska vanligt att ha ont i halsen efter narkos, om du andas genom en tub. Hur länge det varar beror bland annat på hur länge du varit nedsövd, men det är ett besvär som brukar gå över snabbt. 

Beroende på vilket ingrepp som gjorts kan du ha ont på andra ställen i kroppen. Du kan få smärtstillande medel vid behov. Lättare illamående är också en relativt vanlig biverkning.

Vad kostar narkos?

Om du har fått en remiss för en behandling som kräver narkos betalar du bara normala patientavgifter. Hur mycket narkos kostar vid privat vård beror bland annat på hur länge du behöver vara sövd. Under ett tandläkarbesök kan det handla om 5 000–12 000 kronor men det kan kosta tiotusentals kronor vid större ingrepp.

Fördelar med narkos

  • Narkos är en förutsättning för ett stort antal operationer.
  • Du upplever ingen smärta under narkos.

Nackdelar med narkos

  • Narkos förutsätter att det finns specialutbildad personal.
  • Narkos kräver avancerad medicinsk utrustning.

Vem kan hjälpa dig med narkos?

Kan narkos utföras av nätläkare?

En nätläkare kan svara på dina frågor om narkos, om du till exempel upplever besvär efter ett kirurgiskt ingrepp.


Publicerad: 14 oktober 2022 kl 14:23
Uppdaterad: 14 oktober 2022 kl 14:23

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177

Internmedicin.se

Netdoktor.se

Internmedicin.se – riskanalys

Relaterade blogginlägg

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort
Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

Ska du resa i Europa i sommar? Tänk på att beställa EU-kortet i god tid! Vi guidar dig till hur du beställer EU-kortet redan idag.

Närbild på gammal person och bebis
Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic för med sig konsekvenser för diabetiker i Sverige. Läs mer om varför här!

Lova lagom – för den psykiska hälsans skull

Med jul och nyår kommer stress. Vi har samlat artiklar och poddavsnitt som hjälper dig att lova lagom i år!

man sitter på en säng och hostar
3 receptfria läkemedel för att lindra hostan

För dig som vill lindra din hosta har Vården.se 3 tips på receptfria läkemedel som du kan klicka hem redan idag!


Vill du boka tid för narkos redan idag? 

Om du kommer att behöva narkos inför en behandling kan du läsa mer om det här på Vården.se eller ta kontakt med en vårdcentral. 

Hitta vårdcentral

Hitta anestesiklinik

Snabba fakta

Om narkos

  • Narkos innebär att ditt medvetande sänks, så att du inte är medveten om vad som händer och inte känner smärta.
  • Vid narkos ges en kombination av sömnmedel och smärtstillande läkemedel.
  • Narkos är en förutsättning för många kirurgiska ingrepp.

Viktiga länkar

När barn behöver narkos inför en operation

Filmklipp med vanliga frågor och svar om narkos