Idrottsmassage
Person som ligger på brits får massage.

Idrottsmassage

En idrottsmassage är en hård och djupgående massage som syftar till att behandla muskelgrupper som ofta påverkas vid träning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder idrottsmassage där det passar dig.

Snabba fakta om Idrottsmassage

Vad är idrottsmassage?

Idrottsmassage är hårdare massage som fokuserar på muskelgrupper som gör ont. Läs mer.

Vad är idrottsmassage?

Idrottsmassage, eller sportmassage som den ibland också kallas, är en massage där det primära syftet är att behandla och påskynda återhämtning, till skillnad från vanlig massage där syftet främst är avslappning. Idrottsmassage passar dig som tränar mycket och får ont av din träning eller har en idrottsskada. Även du som inte tränar mycket men märker att du får ont av att exempelvis gå i trappor eller du som sitter stilla under en stor del av dagen kan testa idrottsmassage. Du kan även gå på en idrottsmassage i förebyggande syfte.

Idrottsmassage är hårdare och går ofta djupare in i musklerna än vanlig massage. Massagen fokuserar på de muskler som gör ont och behandlar inte nödvändigtvis hela kroppen. De flesta människor klarar av och mår bra av att få en idrottsmassage, men personer med benskörhet ska vara försiktiga och välja en annan typ av behandling. Även du med en allvarligare idrottsskada bör överväga att uppsöka en kiropraktor eller naprapat istället för en massör.

Så går idrottsmassage till

Idrottsmassage är en massage som syftar till att behandla muskelgrupper som lätt blir påverkade av träning.

Metod

En idrottsmassage är en lite hårdare massage där massageterapeuten använder ett starkt grepp med händerna och ibland även armbågen för att massera muskelgrupper som gör ont. En vanlig metod vid idrottsmassage är triggerpunktsbehandling. En triggerpunkt är en spänd och öm muskelknuta som vid massage kan lösas upp. Massagen förebygger även muskulära skador som kan uppstå i samband med hård träning, aktiverar musklerna och ökar rörligheten. Massagen anpassas efter dig och kan vid behov kombineras med bland annat stretching, kyla, värme och andra typer av övningar.

Innan en idrottsmassage

Innan en idrottsmassage behöver du inte tänka på någonting speciellt. Däremot bör du inte gå på en idrottsmassage om du har förkylningssymtom.

Efter en idrottsmassage

Efter en idrottsmassage kan du ha lite ont och känna av lätt träningsvärk, som går över efter en kort tid. Du bör inte träna samma dag som du har fått massage, men drick mycket vatten för att kroppen ska kunna bli av med de slaggprodukter som frisätts under massagen.

Vad kostar idrottsmassage?

En idrottsmassage kan variera i pris beroende på var du väljer att göra din behandling och hur lång massage du vill ha. Men ett cirkapris är 725 kronor för 50 minuters idrottsmassage.

Fördelar med idrottsmassage

  • En idrottsmassage hjälper dig att påskynda återhämtningen efter ett tufft träningspass.
  • Massagen löser upp muskelknutor och ökar rörligheten.
  • Idrottsmassagen anpassas efter dina individuella behov.

Nackdelar med idrottsmassage

  • Idrottsmassage är en hårdare massage som därför kan göra lite ont.
  • Du kan ha lätt träningsvärk efter en idrottsmassage.

Vem kan hjälpa dig med idrottsmassage?

Kan idrottsmassage utföras av nätläkare?

Idrottsmassage kan inte utföras av en nätläkare.

Publicerad:
20 december 2022 kl 13:35
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 10:17
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!