Laserbehandling
En patient får behandling med laser.

Laserbehandling

Laserbehandling innebär att ett område på kroppen utsätts för ljus med en särskild våglängd. Finns för hår, rynkor eller ärr.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder laserbehandling där det passar dig.

Boka tid för laserbehandling

Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Naprapat Doktorerna, Bromma
Laserbehandling
Bromma, Bromma
Naprapat Doktorerna, Rönninge
Laserbehandling
Rönninge
Naprapat Doktorerna, Rönninge
Laserbehandling
Rönninge
Agilokliniken Hagastaden
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm
Stadskliniken
Laserbehandling
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Laserbehandling

Pris

Mellan 3 000 och 35 000 kronor.

Vad är laserbehandling bra för?

Laserbehandling innebär att någon del av kroppen utsätts för ljus med en särskild våglängd. Estetiska laserbehandlingar kan innebära att hårväxt eller tatueringar avlägsnas permanent eller att man reducerar exempelvis ärr, fräknar, rynkor och linjer. Läs mer.

Vad är laserbehandling bra för?

Begreppet laser är en förkortning av engelskans “Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation”. Laserbehandling innebär att någon del av kroppen utsätts för ljus med en särskild våglängd. Olika sorters laserbehandlingar kräver varierande våglängder på ljuset. Laserteknik används mycket inom sjukvården för olika besvär, men det är desto vanligare att associera begreppet med olika typer av skönhetsbehandlingar.

Laserbehandling mot hårväxt

Det är vanligt att använda laserbehandling för att bli av med oönskad hårväxt på kroppen. Vid denna typ av estetisk laserbehandling omvandlas ljuset från lasern till värme, vilket åstadkommer förändringar inuti hårsäckarna och till slut gör att hårväxten i området upphör.

IPL är vanligt förekommande

Kliniker kan använda sig av olika sorters lasrar för att lasra bort hår. Exempelvis IPL är vanligt förekommande. Till skillnad från vanlig laser består IPL av flera olika våglängder av ljus. IPL bygger på att ljuset dras till mörkt pigment och skapar en hög värme som leds ner till hårsäckarna, där en så kallad fotokoagulering uppstår. Det innebär i princip att hårsäckarna drar sig tillbaka och försvinner. Då ljuset enbart dras till mörka pigment så kan inte vitt, grått eller väldigt ljust hår tas bort permanent via IPL eller klassisk laserteknik. Du kan läsa mer om detta i vår guide om IPL.

Laserbehandling på huden

Laserbehandling kan användas för att reparera eller strama upp huden men också för att reducera oönskade linjer, rynkor, ärr, fräknar, födelsemärken och andra pigmenteringar. Det går även att ta bort tatueringar med hjälp av laser. Co2-laser är vanligt när det kommer till att reducera ytliga rynkor, fläckar och ojämnheter medan det krävs andra lasertekniker för tatueringsborttagning, aknebehandling och hudbristningar. Det finns inga “allt-i-ett-maskiner”, utan det krävs olika maskiner för olika användningsområden.

Är laser bra för huden?

Det som många kan oroa sig för inför en laserbehandling är smärtan. Du kan få en lätt brännande känsla i huden när du behandlas med laser, men den brukar vara mild eftersom behandlingen sker under lokalbedövning eller narkos. Vid hudbehandling med laser så avlägsnas successivt det översta hudlagret och därmed även eventuella rynkor, storkbett, pigmentfläckar eller ärr. Det orsakar med andra ord en “kontrollerad skada” som är helt ofarlig, där ny hud sedan bildas.

Resultat vid laserbehandling – hur ofta behövs behandlingen?

Vid alla typer av estetiska laserbehandlingar behöver du behandlas vid flera tillfällen. Resultatet vid hudföryngring med laser varar relativt länge i jämförelse med andra typer av hudbehandlingar. För att uppnå ett resultat som håller länge är det viktigt att efterbehandla och vårda huden enligt behandlarens instruktioner. Vid hårreducering med laser är resultatet i sin tur permanent, och samma sak gäller om du avlägsnat tatueringar.

Medicinska laserbehandlingar

Laserbehandling används även på olika sätt inom sjukvården. Det kan till exempel användas av fysioterapeuter för att behandla akuta skador och inflammationer, av ögonläkare för att åtgärda brytningsfel eller synfel och av tandläkare för att bleka missfärgade tänder. Det finns även laserbehandling mot nagelsvamp.

Så går laserbehandling till

Vid laserbehandling av huden behöver du i regel behandlas mellan 3–6 gånger, med cirka tre veckors mellanrum. Vid hårreducering med laser krävs det i sin tur upp till 10 behandlingar av samma område med åtminstone någon månads mellanrum.

Metod

Både hårreducering och hudföryngring med laser är relativt enkla behandlingar. Själva lasermaskinen är en stav som man drar över de områden som ska behandlas. För att minska obehaget sker laserbehandlingen med lokalbedövning, men för djupare behandlingar kan istället narkos användas. Ett behandlingstillfälle kan ta allt från 10 minuter och upp till två timmar – det beror på hur stort behandlingsområdet är.

Innan laserbehandling

Vid hårreducering med laser är det optimalt att huden är så ljus som möjligt, eftersom den optiska energin skapar en värmeutveckling. Du bränner dig alltså lättare av lasern om du har en mörkare hudton. Det rekommenderas därför att du undviker behandling direkt efter en utlandsresa eller när du nyligen applicerat brun utan sol-produkt på kroppen. Inför en hårreducering är det också optimalt att området blivit rakat ungefär två dagar innan. Inför en hudbehandling med laser rekommenderas i princip samma riktlinjer. Du bör med andra ord undvika solexponering och brun utan sol-produkter innan behandlingstillfällena.

Efter laserbehandling

Direkt efter en laserbehandling är det viktigt att ha hög solskyddsfaktor på det behandlade området, och att försöka undvika alkohol och rökning. Det rekommenderas även att du är försiktig med att få igång blodcirkulationen, vilket betyder att du ska undvika bastubad, träning och snarlika aktiviteter under minst 24 timmar. Vid en hårreducering är det i sin tur också viktigt att inte rubba hårets växtcykel genom plockning eller vaxning av hår. För att ta bort oönskad hårväxt när du är under behandling kan du istället använda sax eller rakhyvel.

Hur mår man efter en laserbehandling?

Precis som med mycket annat så kan laserbehandling ge biverkningar av olika slag. Vid hudföryngring kan det förekomma rodnad i upp till sex månader efteråt, och i vissa fall kan du även bli svullen. Samma sak gäller vid hårreducering med laser, men detta brukar oftast gå över inom några timmar. I undantagsfall kan laserbehandlingar orsaka sår, blåsor och ärrbildning på huden men det beror i så fall på felaktig användning av lasern.

Vad kostar laserbehandlingar?

Vad laserbehandlingar har för pris grundar sig i flera faktorer. Dina egna förutsättningar och önskemål spelar också en betydande roll för slutpriset eftersom det påverkar hur många behandlingssessioner du behöver. Det kostar till exempel betydligt mer att utföra hårreducering med laser på båda benen än att bara lasra bort hår på överläppen. På ett ungefär kan priset hamna någonstans mellan 3 000 och 35 000 kronor.

Fördelar med laserbehandling

  • Med laserbehandling kan du ta bort oönskad hårväxt eller tatueringar du ångrar.
  • Laserbehandling på huden ger ett slätare och yngre utseende.
  • Resultatet vid hårreducering med laser är permanent, och även vid hudföryngring kan du räkna med ett konstant resultat under en lång tidsperiod.

Nackdelar med laserbehandling

  • Laserbehandlingar kan kosta upp emot 35 000 kronor och du till exempel vill lasra bort hår på båda benen.
  • Laser är ingen engångsbehandling, utan kräver många behandlingssessioner med flera veckors mellanrum.

Vem kan hjälpa dig med laserbehandling?

Kan laserbehandling utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra laserbehandling.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Ak.se (permanent hårborttagning)

Ak.se (laserbehandling av huden)

Laserklinikcenter.se

Netdoktor.se

Plastikoperationer.net (hårborttagning med laser)

Plastikoperationer.net (kosmetisk laserbehandling)

Victusklinik.se