Mollusker
Utslag i ett ansikte.

Mollusker

Mollusker är knottror på huden som uppstår på grund av ett virus. Det är vanligast hos barn i förskoleåldern.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med mollusker på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Stockholm
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
Stiernstam Läkarservice
Konsultation om hudförändringar
Vasastaden, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg

Snabba fakta om Mollusker

Om mollusker
  • Mollusker är smittsamma, knottriga utslag på huden som orsakas av virus.
  • Både barn och vuxna kan få mollusker, men det är vanligast hos barn i förskoleåldern.
  • Mollusker ger oftast inga besvär och brukar gå över av sig själv.
  • Vid stora besvär kan en läkare ta bort molluskerna under lokalbedövning.
  • Du kan få mollusker var som helst på kroppen men oftast drabbas ansiktet, magen, armarna eller nacken.
Vad är mollusker?

Mollusker är knottriga och smittsamma utslag på huden. Det är vanligast hos barn i förskoleåldern men kan även drabba dig som vuxen. Läs mer.

Vad är mollusker?

Mollusker är en mycket vanlig hudåkomma som beror på att du smittats av ett virus – närmare bestämt molluscum contagiosum virus. Oftast får man flera mollusker samtidigt. Knottrorna kan antingen vara grupperade eller utspridda enskilt. Det finns inget vaccin mot mollusker, men om du en gång drabbats av viruset är risken ganska liten att du får det igen.

Mollusker brukar sällan ge några större besvär, och de försvinner oftast av sig själv. Det är viktigt att inte försöka sticka hål eller klämma på utslagen eftersom det både kan göra ont och orsaka följdkomplikationer. Molluskerna kan till exempel spridas, bli inflammerade, infekterade eller orsaka ärr. Mollusker som får läka ut av sig själva ger sällan några ärr.

När försvinner mollusker?

Oftast tar det en längre tid för en mollusk att försvinna – det kan dröja allt från ett par månader och upp till något år. Hos vissa fortsätter det att komma nya mollusker medan de gamla läker. Därför kan det ibland ta flera år innan alla mollusker försvunnit.

Hur ser mollusker ut?

Du kan känna igen mollusker enligt följande:

  • runda, små knottror med en storlek på cirka 2–5 millimeter i diameter
  • knottrorna är upphöjda och har en grop i mitten
  • knottrorna är grupperade eller enskilt utspridda.

Mollusker kan dyka upp överallt på huden, men det är vanligast att få knottrorna i ansiktet, nacken, på magen eller armarna. Personer med ljus hy brukar vanligtvis få knottror i samma färg som huden, alternativt knottror som är en aning rosafärgade. Hos personer med mörk hy brukar molluskerna i sin tur vara en aning ljusare än huden.

Mollusker brukar inte ge några andra symtom än själva utslagen så länge du inte river på dem – då kan de börja blöda och klia. Ibland kan utslagen bli inflammerade eller infekterade som följd. Hos somliga uppstår eksem i samband med mollusker.

Varför får man mollusker?

Mollusker tillhör gruppen poxvirus och drabbar framförallt barn i förskoleåldern. Cirka 90 % av alla som får mollusker är under 15 år gamla, varav majoriteten är mellan 2–5 år. Barn med atopiskt eksem brukar vanligtvis få mollusker lättare än andra.

Hur smittar mollusker?

Mollusker smittar främst om din hud vidrör någon annans hud, men viruset kan även spridas via exempelvis handdukar eller leksaker. Då mollusker inte är farliga kan ditt barn gå till förskolan eller skolan precis som vanligt, och även delta i aktiviteter som bad och idrott.

Mollusker runt könsorganet hos vuxna

Hos vuxna sprids mollusker vanligtvis genom sexuellt umgänge. Då dyker utslagen ofta upp kring underlivet eller vid nedre delen av magen. Trots detta räknas mollusker inte som en könssjukdom, vilket betyder att du inte behöver rapportera smittan till sjukvården.

Hur får man bort mollusker själv?

Du kan köpa en särskild produkt på apoteket som kan förkorta läkningstiden en aning. Det är en vätska som du duttar på molluskerna ett par gånger varje dag. Om du får eksem på samma hudområde som molluskerna är det viktigt att behandla detta med salva eller kräm från apoteket – mollusker sprider sig nämligen lättare i eksemdrabbad hud.

Du kan också förebygga virusspridning genom att:

  • inte vidröra, klämma eller riva på molluskerna
  • tvätta händerna noga och ofta
  • inte dela kläder eller handdukar med andra
  • täcka över molluskerna med vattentäta plåster vid simning och bad.

Hur behandlar man mollusker?

Oftast behöver man inte behandlas för mollusker eftersom de försvinner av sig själva. Om du däremot har väldigt stora besvär kan en läkare ta bort dem kirurgiskt. Då får du lokalbedövning innan molluskerna fryses eller skärs bort. Dessa typer av behandlingar kan dock orsaka ärr, vilket man vanligtvis inte får om molluskerna får läka av sig själva. Om du har stora besvär med eksem kan du även få receptbelagd kräm av din läkare.

Diagnos vid mollusker

Vid stora besvär med mollusker eller eksem kan du behöva söka vård och få hjälp med rätt behandling. Om du tror att du har mollusker i underlivet är det också bra att söka vård, främst för att säkerställa att du inte har någon annan könssjukdom.

Vem kan hjälpa dig med mollusker?

Kan mollusker behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan bedöma utslagen och ge rådgivning om du tror att du har mollusker.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!