Höftsnuva
En läkare pratar med en mamma och hennes barn.

Höftsnuva

Höftsnuva är en vanlig barnsjukdom som innebär att en inflammation uppstår i höftleden. Besväret kommer ofta med en infektion.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med höftsnuva på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos barnläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos barnläkare
Vasastaden, Göteborg
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos barnläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos barnläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos barnläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Höftsnuva

Viktiga länkar
Vad är höftsnuva?

Höftsnuva är en ofarlig och vanlig barnsjukdom som innebär att höftleden drabbats av en inflammation. Läs mer.

Vad är höftsnuva?

Coxitis simplex är ett vanligt och ofarligt höftbesvär hos barn som innebär att det uppstått en inflammation i höftleden. Det medicinska begreppet för tillståndet är synovit. Tillståndet brukar kallas för höftsnuva i dagligt tal då mängden vätska i höftleden ökar, och eftersom sjukdomen i många fall uppkommer efter en förkylning.

Vätskan inuti höftleden gör att barnet får ont när hen stödjer på benet. Smärtan kan även vara belägen kring knät då det finns en nerv som sträcker sig hela vägen från höftleden till knäleden. Höftsnuva drabbar barn mellan två och tolv års ålder, men förekommer oftast i sen förskoleålder eller tidig skolålder. Sjukdomen är vanligare hos pojkar än hos flickor.

Symtom på höftsnuva

Vid höftsnuva är det vanligt att barnet får ont i höften, knät och låret. Viktigt att komma ihåg är dock att barnet inte alltid själv kan förklara var smärtan är lokaliserad. Vanliga symtom som föräldern kan märka av om barnet har höftsnuva är att barnet:

  • haltar
  • inte vill stödja på benet
  • klagar på smärta från benet, höften, knät eller foten
  • har lätt förhöjd kroppstemperatur eller feber.

Många barn som drabbas av höftsnuva har haft en infektion nyligen, exempelvis halsfluss eller förkylning. Symtomen kan också dyka upp utan att barnet haft en infektion. Symtomen kan komma plötsligt, eller smygande inom loppet av något dygn.

Höftsnuva – hur länge håller det i sig?

I många fall håller besväret bara i sig under några få dagar, och därför är det långt ifrån alla föräldrar som hinner upptäcka symtomen för höftsnuva och söka vård. Sjukdomen läker alltså oftast ut inom max en vecka.

Orsak till höftsnuva

Orsaken till höftsnuva är än så länge inte helt klarlagd. En teori är att höftsnuva beror på en reaktion i kroppens försvarssystem, eftersom 70 % av barnen som drabbas har haft en övre luftvägsinfektion nyligen. Ibland kan höftsnuva uppstå till följd av en skada, exempelvis att barnet trillat och slagit i höften. Vanligast är dock att man inte hittar någon utlösande orsak.

Egenvård vid höftsnuva

Om proverna är normala och symtomen är lindriga kan barnet vila hemma – helst ska barnet ligga till sängs så mycket som möjligt. Annars finns det en risk att symtomen håller i sig under en längre tid. Symtomen brukar oftast gå över efter några dagars vila, och då kan barnet börja vara lite mer fysiskt aktiv. Hen ska däremot inte delta i ansträngande idrottsaktiviteter eller gå långa promenader. Efter cirka två veckor sker en uppföljning hos läkaren, och då ges information om barnet kan börja vara ännu mer fysiskt aktiv eller inte.

Behandling av höftsnuva

När man söker vård för misstänkt höftsnuva genomförs en kroppsundersökning på barnet, och oftast är det inte svårt att fastställa diagnosen. Ultraljud genomförs för att påvisa ökningen av ledvätska, vilket talar för om barnet har höftsnuva eller inte. Det är även viktigt att utesluta andra typer av sjukdomar som orsakar ledvärk. Om barnet har förhöjd kroppstemperatur brukar därför läkaren ta ett blodprov för att se om barnet har en infektion. Även röntgen genomförs om läkaren misstänker att det finns andra sjukdomar.

Om barnet har hög feber eller så pass ont att hen inte kan vårdas i hemmet brukar hen behöva läggas in på sjukhus för observation under några dagar. Då kan ett så kallat häftsträck behöva användas för att minska trycket i höftleden och hjälpa barnet att vara stilla.

Diagnos vid höftsnuva

Om ett barn har symtom som tyder på höftsnuva är det viktigt att söka vård för att få en diagnos och utesluta andra sjukdomar som ger ledsmärta.

Vem kan hjälpa dig vid höftsnuva?

Kan höftsnuva behandlas av nätläkare?

Då höftsnuva kräver en fysisk utredning kan en nätläkare tyvärr inte bedöma symtom eller ge behandling för tillståndet.

Publicerad:
8 augusti 2023 kl 16:47
Uppdaterad:
18 mars 2024 kl 14:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!