Fibrom
Kvinna framför spegel som känner på sitt ansikte.

Fibrom

Fibrom är godartade tumörer i form av utväxter på huden som består av bindvävnad och uppstår oftast på grund av hormonella eller ärftliga faktorer.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med fibrom på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Fibrom

Om fibrom
  • Fibrom är godartade utväxter som ibland också kallas för hudflikar.
  • Fibrom/hudflikar kan tas bort på en skönhetsklinik, eller i hemmet.
  • Du bör få fibrom diagnostiserat för att utesluta att det är något annat.
Vad är fibrom?

Fibrom är godartade tumörer i form av utväxter på huden som består av bindvävnad. Läs mer.

Vad är fibrom?

Fibrom, också kallat skin tags eller hudflikar, är utväxter eller flikar som uppstår på huden. Hudflikarna består av kollagen och bindvävsceller. Du kan få flera fibrom på en mindre yta, men de kan också komma ett och ett. Neurofibrom är en variant av fibrom som går djupare ner i huden. Hudflikar är helt ofarliga men kan upplevas som störande rent estetiskt. Det är bra att kontrollera sina fibrom för att utesluta att det rör sig om något elakartat. De klassas som godartade bindvävstumörer, men det är viktigt att få dem kontrollerade så att man kan utsluta att det handlar om elakartade tumörer. Det är en relativt enkel process att ta bort skintags, men det görs sällan inom ramarna för den skattefinansierade vården. Detta innebär att du själv får bekosta besöket hos kliniken, men borttagning kan även göras i hemmet.

Hur ser ett fibrom ut?

Här är några kännetecken för fibrom som kan hjälpa dig att utsluta andra hudåkommor:

  • Ett fibrom ser oftast ut som en flik eller en utväxt.
  • Fibrom kan förekomma överallt på kroppen.
  • Fibrom har i regel samma färg som huden.

Små skintags kan misstas för att vara små åldersvårtor på en stjälk eller upphöjda födelsemärken.

Vad orsakar fibrom?

Fibrom kan uppstå av flera olika orsaker, och det är inte helt klarlagt varför vissa får dem. Ärftliga faktorer och hormonella orsaker tros ligga bakom uppkomsten av hudflikar i de flesta fall. Det är mindre vanligt att fibrom uppträder på personer som är yngre än 30 år. Kvinnor kan dock få hudflikar i samband med graviditet, eller senare under klimakteriet.

Neurofibrom, som ser ut som en knöl, kan bero på neurofibromatos – en sällsynt och medfödd sjukdom, som är allvarlig och bör kontrolleras hos läkare.

Egenvård vid fibrom

Du kan inte förebygga uppkomst av hudflikar. Om hudfliken är stor är det viktigt att sköta hygienen, så att det inte bildas en ficka där smuts och bakterier kan samlas. Om du tar bort skintags på en klinik ska du vara noga med att göra efterbehandling enligt de instruktioner du fått. Efter två till tre veckor brukar huden ha läkt helt efter behandlingen.

Kan man ta bort en skin tag själv?

Man kan ta bort en hudflik själv, antingen med hjälp av en björntråd eller med ett medicinskt verktyg som finns att köpa på apotek eller online. Principen är att en tråd dras åt runt basen av hudfliken, så att den skrumpnar och faller bort inom 1-2 veckor. Det kosmetiska resultatet efteråt blir väldigt bra och metoden, som kallas för ligation eller strypning, är välkänd inom vården.

 

Behandling vid fibrom

Fibrom kan ibland upplevas som störande och många väljer att ta bort hudflikarna på en skönhetsklinik. Vanliga metoder är att behandla fibrom med laser, frysa dem med flytande kväve eller att bränna bort dem med växelström. Vanligtvis räcker det med en behandling. Räkna med att det kan kosta omkring tusen kronor för ett enstaka fibrom. Hudflikar på kroppen kan enkelt tas bort hemma med hjälp av ligation, som beskrivet ovan, till ett klart förmånligare pris.

Diagnos vid fibrom

Det kan uppstå många olika godartade tumörer på huden, och beroende på vad de är behandlas de olika. Därför är det bra att fastställa om det är fibrom eller någon annan typ av utväxt. Då slipper du även oroa dig för att det ska vara en elakartad förändring.

Vem kan hjälpa dig vid fibrom?

Du kan få hjälp att ta bort hudflikar hos en

Kan fibrom behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan göra en bedömning utifrån bilder eller under ett videosamtal. För att verkligen fastställa att det är fibrom kan du dock behöva göra en mer noggrann undersökning.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
12 juli 2024 kl 10:00
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!