Snuva
Litet barn får hjälp att snyta sig av en vuxen.

Snuva

Vid snuva besväras du av en rinnande näsa och ibland även nästäppa. Du kan ha vitt, genomskinligt, gult eller grönt snor.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med snuva på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vad är snuva?

Snuva är ett symtom vid flera tillstånd och innebär att det samlas mer snor i näsan än vanligt, vilket gör att näsan rinner och/eller blir täppt. Läs mer.

Vad är snuva?

Snuva är ett vanligt symtom, framförallt i samband med förkylning. Vid snuva så samlas det större mängder snor i näsan än vanligt, och det kan ha olika färger och tjocklekar. Besväret går oftast över av sig själv efter någon vecka, men ibland kan du behöva behandling. Snuva kan alltså vara ett tillfälligt, återkommande eller kroniskt besvär.

Symtom på snuva

De vanligaste symtomen vid snuva är att:

  • näsan rinner konstant
  • du blir täppt i näsan
  • du har vitt, genomskinligt, grönt eller gult snor
  • snoret är tunt eller tjockt.

Orsaker till snuva

Beroende på den bakomliggande orsaken kan snuva vara ditt enda symtom, eller ett av flera symtom. Här nedanför kan du läsa om olika tillstånd som orsakar snuva.

Förkylning eller någon annan luftvägsinfektion

En vanlig orsak till snuva är förkylning. Då svullnar näsans slemhinnor och gör att du får svårt att andas genom näsan samtidigt som mängden snor ökar. Det är vanligt att snoret först är tunt och genomskinligt för att efter några dagar bli tjockare. Snoret kan bli grått, vitt, grönt eller gult till färgen. Gult och grönt snor kan vara ett tecken på att du drabbats av en bakterieinfektion, men det behöver inte vara så.

Det är även vanligt att ha snuva vid covid. När du är förkyld eller har covid är det vanligt att du har lite feber, känner dig trött, har hosta och ont i halsen. Om du får hög feber och symtomen dyker upp väldigt hastigt kan du ha fått influensa, som är mer långdragen än en vanlig förkylning. Svår halsont, svårigheter att svälja och ömma lymfkörtlar på halsen i samband med snuva kan i sin tur bero på halsfluss.

Hur länge smittar förkylning?

Förkylning och andra luftvägsinfektioner är mycket smittsamma – särskilt under de första dagarna med symtom. Det smittar främst när du nyser eller hostar och på så vis sprider smittan i luften. Det kan också smitta när du till exempel vidrör något med handen, som någon annan sedan också vidrör innan hen gnuggar sig i ögonen.

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation innebär att bihålorna i ansiktet blivit inflammerade efter exempelvis en luftvägsinfektion, då slemhinnorna svullnat och gjort det svårt för kroppen att transportera bort slem. Du kan även få bihåleinflammation av andra orsaker – till exempel att slemhinnorna svullnat på grund av rökning eller allergi. Vid bihåleinflammation är det vanligt att ha ont i pannan och kinderna, och att ha en varig och illaluktande snuva.

Allergi

Återkommande eller kronisk nästäppa och snuva kan bero på någon slags allergi. Allergisk snuva beror på en inflammation i näshålan som orsakas av en överkänslighet mot exempelvis pollen, pälsdjur eller kvalster. Då är snoret genomskinligt, tunt och konstant rinnande. Andra vanliga symtom vid allergi är kliande och/eller rinnande ögon och nysningar.

Känsliga slemhinnor

Så kallad vasomotorisk rinit innebär att du har extra känsliga slemhinnor, vilket kan orsaka både snuva och nästäppa. Vid vasomotorisk rinit förvärras oftast snuvan i särskilda situationer – till exempel om du äter särskild mat, befinner dig i torra miljöer eller dricker alkohol. Även starka dofter kan trigga snuva när du har känsliga slemhinnor. Under en graviditet är det också vanligt att slemhinnorna i näsan svullnar till följd av det ökade blodflödet i kroppen, vilket kan ge upphov till både nästäppa och rinnande näsa.

Hur blir man av med snuva på egen hand?

Det finns ingen mirakelkur för att bli av med snuva snabbt och direkt, men det går att lindra besvären när du till exempel har en luftvägsinfektion. Avsvällande nässpray lindrar, men kom ihåg att inte använda sprayen i mer än 10 dagar i följd. Efter det bör du ta ett uppehåll på minst lika många dagar innan du börjar använda nässprayen igen. Snuva och andra symtom som beror på allergi kan i sin tur lindras genom nässpray med antihistamin, eller receptfria allergitabletter som finns att köpa på apoteket. Om du istället har långvarig snuva som varken beror på infektion eller allergi kan du testa något av följande:

  • Koksaltlösning: Ett alternativ till avsvällande nässpray är koksaltspray och koksaltdroppar som du kan använda för att rensa näsan. Då använder du en särskild nässköljare från apoteket. Detta kan också skölja bort irriterande ämnen i näsan.
  • Sov med höjd huvudända: Svullnaden i näsan kan minska om du lägger några extra kuddar vid huvudändan under natten.
  • Smörj torra slemhinnor: Om du har känsliga och torra slemhinnor i näsan kan det hjälpa att smörja in dem med vanlig olja eller särskild spray från apoteket.
  • Undvik triggers: Identifiera de saker som ger upphov till din snuva och försök att undvika dem.

Hur får man bort snuva som inte går över?

Oftast behövs ingen behandling för snuva eftersom det går över av sig själv. Om du däremot har snuva som inte går över kan du behöva genomgå en undersökning för att hitta orsaken, exempelvis en allergiutredning. Behandlingen kan sedan se olika ut beroende på vad som orsakar snuvan. En läkare kan till exempel skriva ut särskild nässpray på recept som motverkar allergibesvär eller stabiliserar slemhinnorna i näsan. Om du fått en bakterieinfektion kan du behöva behandlas med antibiotika.

Diagnos vid snuva

Det är en god idé att söka vård om du känner igen dig i något av följande:

  • du har återkommande snuva som inte går över
  • receptfri behandling hjälper inte
  • du har snuva från endast den ena näsborren
  • det finns blod i snoret.

Vem kan hjälpa dig vid snuva?

Kan snuva behandlas av nätläkare?

Om du har besvär med återkommande snuva kan en nätläkare bedöma dina symtom och ge rådgivning, och i de flesta fall även hjälpa till med lämplig behandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!